Kuyumcu Hesaplamaları Nasıl Yapılıyor? Kuyumcular Nasıl Hesap Yapıyor?

Altın Küpe Alırken İşçilik Nasıl Hesaplanır

Kuyumcu hesaplamaları, hem altın alan hem de altın bozdurmayı düşünen kişiler tarafından son dönemlerin en fazla merak uyandıran konuları arasında yer alır. Pek çok kişi tarafından bilindiği üzere altın para çeşitlerinin basımında ve altın takıların yapımında kullanılan altın alaşım ayarları, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Altının, herhangi bir alaşımdaki saflığı karat şeklinde ifade edilir. Kuyumculuk sektöründe kullanılan kıymetli metallerin, has halleriyle tercih edilmediği bilinir. Bunun sebebi bazı kesim tarafından maliyet düşürmek olarak algılanır. Ancak, durum tamamen farklıdır. Bunun asıl sebebi, metallerin has hallerinin işlenmek için fazla müsait olmamasıdır. Ürünlerde kullanılan metallerin, alaşımların bir parçası yani oranı olduğu bilinir. Bu durumda da her iki oran ayrı şekilde ifade edilir. Bu iki oran ise; metal ağırlık ve alaşım toplam ağırlıktır. Birincisine has yani saf ağırlık adı verilir. İkincisine ise toplam denilir. Saf ağırlık ve toplam, birbirine bölündüğü zaman milyem yani altının ayarı elde edilir. Günümüzde kuyumcu hesaplamaları da bu detaylar doğrultusunda şekil alır. 

Kuyumcu Hesaplamaları Yapılırken Ayar İfadeleri 

Kuyumcu hesaplamaları yapılırken ayar unsuru en fazla önem arz eden detaylar arasında yer alır. Bütün altın ürünlerin ayarları değişik olabilir. Piyasa genelinde bir araştırma yaptığınız zaman, doğa üzerinde %100 oranına en yakın olan altın ürünler 24 ayardır. Bu ürünlerin yapısı son derece yumuşak olduğu için, kolay bir şekilde deforme olma imkanları vardır. Bu nedenle de 24 ayar altın takı modelleri günümüzde çok fazla tercih edilmez. Bunun yerine 22 ayar altın takı modellerine insanlar daha çok yönelirler. 22 ayar altın takı çeşitlerinin içerisinde yer verilmiş olan saf altın oranı %91,6 şeklindedir. Bu oran milyem olarak ifade edilir. Milyem oranını hesaplamak için ise 24 sayısını, ayar sayısına bölmek gerekir. Yani 24 sayısını 22 sayısına böldüğünüz zaman size o ürünün milyem değerini verir. 14 ayar ya da 18 ayar altın takılarda da aynı işlemi uygulamanız gerekir. Milyem hesabını kendi başınıza  yapma şansınız da vardır. Ancak kuyumcular tarafından hesaplanması daha doğru olur. 

Kuyumcular Altın Hesaplamalarını Nasıl Yapar? 

kuyumcu hesaplamaları nasıl yapılıyor
kuyumcu hesaplamaları nasıl yapılıyor

Kuyumcu hesaplamaları yapılırken öncelikle, kuyumcuların ellerindeki altını tespit etmeleri gerekir. Bu işlemi yapmak için ise bir miktar altın suyu ve bir adet taşa gerek duyulur. Örnek vermek gerekirse; elinizde 18 ayar bir bilezik olduğunu varsayalım. Bunu tıpkı yukarıda da belirttiğimiz gibi 24 sayısına bölmeniz gerekir. 18 sayısını 24 sayısına böldüğünüz zaman, 0,750 oranını elde etmiş olursunuz. Bu oran ürünün içinde kullanılmış olan saf altını ifade eder. Yani milyem değeridir. Daha sonra ise bileziği tartmanız gerekir. Örneğin elinizdeki bilezik 10 gram ise; bunu az önce elde ettiğiniz milyem değeriyle çarpmanız gerekir. 10 gram çarpı 0,750 yaptığınız zaman ise sonuç 7,5 çıkar. Yani elinizdeki 10 gram bileziğin 7,5 gramı saf altındır. Daha sonrasında ise o günkü kur oranında, gram altın değeriyle çarpmanız sonucunda fiyatı elde etmiş olursunuz. Kuyumcular bozdurma işlemi yaparken bu şekilde hesaplarlar. Yani size işçilik ya da farklı şeylerin ödemesi yapılmaz. Sadece saf altın ödemesi alırsınız. 

Altın Takıları Satarken Kuyumcu Hesaplamaları Nasıl Yapılır? 

Altın takılar satışa sunuldukları zaman, kuyumcu hesaplamaları daha farklı olarak hesaplanır. Altın kolye, küpe, bilezik ya da bileklik fark etmeksizin bütün takı çeşitlerinde işçilik için ayrı fiyat uygulaması yapılır. İşçilik maliyeti, genel olarak milyem şeklinde ifade edilir. Örneğin elinizde bir adet altın bilezik olsun. Bu altın bilezik mesela 0,750 milyem olsun. O üründen kaç gram ise, gram başına işçilik maliyeti alınır. Yani bilezik 10 gram ise, 10 sayısını 0,750 sayısıyla çarparak işçilik maliyetini hesaplama şansınız vardır. Tabii ki ürünler sizlere sadece işçilik fiyatıyla sunulmaz. Bunun üzerine kuyumcular da kendi kar paylarını ilave ederler. Yani kuyumcu hesaplamaları yapılırken altın bir ürün için; saf altının gram fiyatı, işçiliğin gram üzerinden maliyeti ve kuyumcu karı toplanır. Altın ürünlerin gram başı fiyatı ise, uluslararası piyasa genelinde belirlenmiş olan ons değeriyle ifade edilir. 

Mücevher Dünyası ile Güvenli Altın Alışverişi

Sipariş ettiğiniz ya da etmeyi düşündüğünüz bütün ürünler aynı gün stoktan kargoya verilir. Beğendiğiniz model için üretim sürecini beklemenize gerek yoktur. Direkt olarak beğendiğiniz ürün stoklardan temin edilerek sizlere ulaştırılır. Ayrıca bütün ürünlerimiz sigortalı olarak tarafınıza gönderilir. Ödeme kolaylığı olarak kredi kartına 6 taksit imkanı mevcuttur. Ürün satın alırken peşin fiyatına 6 aya kadar taksit yaptırma şansınız vardır. Bu durum yasal prosedürlere göre bazen farklılık gösterebilir. Ayrıca havaleye özel %10 indirim imkanı bulunur. Modellerimizde ölçü değişikliği yaptırma olanağınız mevcuttur. Bunu önceden bildirdiğiniz zaman ürün size istediğiniz ölçülerde gelir. 1952 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Mücevher Dünyası’ndaki bütün ürünler gerçek, TSE ve Ayar damgalı altınlardır.

Akdeniz Bölgesinin en büyük altın mağazası olarak bilinen Mücevher Dünyası, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutar. Ürünler en uygun fiyat garantisine sahiptir. YouTube ve Instagram üzerinden bizi takip ederek güncel fiyatlar ve modellerden haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir