Altın Nasıl Parlatılır? Evde Altın Parlatma ve Temizleme Yöntemleri

Altın Nasıl Parlatılır

Altın, yaşamın her döneminde ihtişamın sembollerinden birisi olarak görülmüştür. Ancak altının parlaklığı yok oldukça sahip olduğu ihtişamı yitiren bir nesneye dönüşmektedir. Bunun sebeplerinden bazıları ise günlük yaşamda yoğun şekilde kullanılması, kötü muhafaza edilmesi ve temizlik sırasında kimyasallar ile temas etmesi olarak bilinir. Bu durum yüzünden birçok kişinin aklına altın nasıl parlatılır sorusu gelmektedir. Altınlarınıza kararmadan önce düzenli olarak bakım yapılması gerekmektedir. Bu bakımlar hakkında bilgiler içeren bu yazıyı dikkatle okumanızı tavsiye ederiz. 

Altın Nasıl Parlatılır?

Altınlarınızı parlatma girişimi bazı durumlarda olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Bu yüzden altın parlatma işlemleriniz eğer basit işlemler değil ise bilen birilerine danışmanızda fayda var. Fakat basit altın parlatma işlemlerinizi kendiniz yapmak isterseniz, size aşağıda listelemiş olduğumuz yöntemleri deneyerek istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.  Bu yöntemler ile 14 ayar ve 22 ayar altınlarınızı parlatabilir ve temizleyebilirsiniz.

1. Kuyumcuya Giderek Altın Parlatma

Bu yöntem en doğru ve en mantıklı olan altın parlatma yöntemidir. Bir işin uzmanı tarafından yapılması, evde kendiniz tarafından yapılmasından daha güvenlidir. Eğer imkan var ise altın parlatma işlemlerinizi yakınınızdaki bir kuyumcuya yaptırabilirsiniz. Bu işler için genelde ücret talep edilmez. Eğer imkanınız yok ise diğer yöntemleri denemenizde fayda var.

2. Diş Macunu Kullanarak Altın Parlatma

Diş macunu hemen her evde kolaylıkla bulunabilecek bir malzemedir. Diş macunu dişlerimizin yanı sıra altınları da temizleyebilen bir üründür. Altın, parlak yüzeye sahip olan bir maden olduğu için diş macunu içerisindeki bazı maddeler sayesinde parlamaktadır. Diş macunu yapısı gereği altını parlatır ve altınlarınız daha parlak görünür. Diş macunu ile altın parlatma işlemini yapmak ise oldukça basittir: 

Yumuşak uçlu bir diş fırçasına bir miktar diş macunu sıkın, ardından altınlarınızı dikkatlice ovun, bu işlemlerden sonra altını ılık bir su ile yıkayıp, kurulayın. Göreceksiniz ki altın ilk günkü gibi tertemiz ve ışıl ışıl olacak.  

3. Bulaşık Deterjanı Kullanarak Altın Parlatma

Altınlarınızda uzun süreli kullanım sonucu yağ ve kir birikebilir. Bu yağları ve kirleri bulaşık deterjanı kullanarak altınlarınızın üzerinde biriken yağları rahat bir şekilde çıkarabilirsiniz. Bu işlemleri şu şekilde yapabilirsiniz:

Ilık bir suya birkaç damla deterjan damlatın, ardından altınlarınızı içine yerleştirin ve 15 dakika bekletin, bu işlemden sonra yumuşak uçlu bir fırça ile dikkatli bir şekilde temizleyin, altınlarınızı ılık bir su ile durulayın. Daha sonra ise bir bez ile kurulayın. Bu işlemi soda ile de yapabilirsiniz. 

4. Tuz Kullanarak Altın Parlatma

Bu yöntem diğerlerine nazaran biraz daha basittir. Her evde tuz bulunuyordur. Tuz ile altın parlatmak oldukça basittir. Tuzun gücünü kullanarak altınlarınızı rahat bir şekilde parlatarak eski ihtişamına tekrar döndürebilirsiniz. Bu işlem ise oldukça pratiktir: 

Tencere ya da tavanın içini alüminyum folyo ile kaplayın, içerisine bir miktar su ekleyin, ardından iki yemek kaşığı kadar tuz dökün, altınları kabın içine yerleştirin, 5 dakika kadar kaynatın, sonrasında altınlarınızı ılık bir su ile durulayın ve bir bez ile kurulayın.  Bu işlemi yaparken kullandığınız tencere ya da tava altınlarınızı alabilecek kadar büyük olmalı. Daha büyük olmamalı.

5. Beyaz Sabun ve Amonyak Kullanarak Altın Parlatma

Bu işlem sıkça kullanılan bir yöntem değildir ama diğer işlemler kadar etki gösterebilir. Sabunun yağ ve kirleri çözebiliyor olması ile altınlarınızın üzerinde bulunan mat görüntüden kurtulabilirsiniz. Bu işlemi yapmak oldukça pratiktir: 

Bir litre suyun içine bir fincan rendelenmiş beyaz sabun ekleyin, ardından üstüne bir fincan amonyak ekleyin, altınlarınızı suyun içine yerleştirin. 30 dakika kadar bekletin ve süre dolduktan sonra ılık bir su ile durulayın ve kuruması için sıcak bir ortamda bekletin.

6. Karbonat Kullanarak Altın Parlatma

Karbonat her evde bulunan bir madde olduğu için çoğu kişi bu yönteme başvurmaktadır. Evinizde karbonat kullanarak altınlarınızı parlatmak mümkündür. Karbonat yardımı ile altınınızı parlatmak için: 

Kabınıza bir yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin, sonrasında yarım bardak su ilave edin, yumuşak uçlu bir fırçayı kabın içine daldırın, yavaşça altınlarınızı ovalayın, işlem sonunda altınlarınızı ılık su ile durulayın ve bir bez yardımıyla sıcak bir ortamda kurulayın.  

7. Amonyak Kullanarak Altın Nasıl Parlatılır

Bu işlem oldukça etkili bir yöntemdir ancak birçok uzman bunun sıklıkla uygulanmasını önermez. Bu işlem sırasında amonyak çok az kullanılmalıdır. Bunun sebebi ise amonyağın altının kimyasal özelliklerine etki edecek olmasıdır. Amonyağı ise bu şekilde kullanabilirsiniz: 

Az miktarda Amonyak bir kabın içinde su ile beraber karıştırın, altınlarınızı kabın içerisinde 3 ile 5 dakika arasında bekletin, ardından ılık su ile durulayın kurulayın.  

8. Bira Kullanarak Altın Nasıl Parlatılır?

Pek çok kişin bilmediği yöntemlerden birisi olan bira genel olarak tercih edilmemektedir ama altınlarınıza etkili bir parlaklık katabilir. Bu yöntemleri kullanarak bira ile altınlarınızı ilk günkü haline döndürebilirsiniz: 

Kabınızın içine bir miktar bira ekleyin, ardından altınlarınızı da içerisine bırakın, 5 dakika sonrasında çıkarın, bir yumuşak uçlu diş fırçası yardımı ile temizleyin, son olarak ılık bir su ile durulayın ve kurulayın.  

Altın Ne Sıklıkla Temizlenmelidir?

Altın temizleme işlemlerini sıkça uyguladığınız zaman altınlarınıza zarar verebilirsiniz bu yüzden bu yöntemleri nadiren uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Her defasında altının yüzeyine ve kimyasına zarar verebileceğiniz için parlatmak istediğiniz altını daha da mat gösterebilirsiniz. 

Altın Parlatırken Nelere Dikkat Edilmedi?

  • Altınlarınızı parlatma işini güvendiğiniz bir kuyumcuya yaptırmanızı tavsiye ederiz. 
  • Altınlarınızı parlatırken oldukça dikkatli olmanız gerek ve kullandığınız bez, fırça gibi aletlerin yumuşak olmasına dikkat edin.  
  • Altınlarınızı ılık su ile durulamaya ve bez ile kurulamaya önem gösterin. 

Mücevher Dünyası ile Güvenli Altın Alışverişi

Sipariş ettiğiniz ya da etmeyi düşündüğünüz bütün ürünler aynı gün stoktan kargoya verilir. Beğendiğiniz model için üretim sürecini beklemenize gerek yoktur. Direkt olarak beğendiğiniz ürün stoklardan temin edilerek sizlere ulaştırılır. Ayrıca bütün ürünlerimiz sigortalı olarak tarafınıza gönderilir. Ödeme kolaylığı olarak kredi kartına 6 taksit imkanı mevcuttur. Ürün satın alırken peşin fiyatına 6 aya kadar taksit yaptırma şansınız vardır. Bu durum yasal prosedürlere göre bazen farklılık gösterebilir. Ayrıca havaleye özel %10 indirim imkanı bulunur. Modellerimizde ölçü değişikliği yaptırma olanağınız mevcuttur. Bunu önceden bildirdiğiniz zaman ürün size istediğiniz ölçülerde gelir. 1952 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Mücevher Dünyası’ndaki bütün ürünler gerçek, TSE ve Ayar damgalı altınlardır.

Akdeniz Bölgesinin en büyük altın mağazası olarak bilinen Mücevher Dünyası, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutar. Ürünler en uygun fiyat garantisine sahiptir. YouTube ve Instagram üzerinden bizi takip ederek güncel fiyatlar ve modellerden haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir