Altın İşçilik Hesaplama – İşçilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

altın işçilik hesaplama

Altın işçilik hesaplama son zamanların merak uyandıran konuları arasında ilk sıralarda yer alır. İnsanlar, altın bir takı alacakları zaman ister kullanım ister yatırım amacıyla olduğu fark etmeksizin işçilik detayına büyük önem verirler. Altın ürünler, yüzyıllardan beridir her zaman yoğun ilgi görür. Altın metalinin hem kolay işlenmesi hem göz alıcı olması hem de görünümünü uzun süre koruması, insanların altın ürünlere olan ilgisini daha fazla artırır. Bu durum geçmişten günümüze kadar uzanarak gelmiştir. Altın takı çeşitleri küpeden kolyeye, yüzükte bileziğe kadar uzanan oldukça geniş bir yelpazede seyreder. Ürün çeşidinin fazla, tasarımların ise dikkat çekici bir yapıda olması kişilerin beğenisini kazanır. Altın ürünler özellikle kadınlar tarafından daha çok ilgi görür. Sevdiğiniz insanlara hediye almak için de iyi bir seçim olan altın takı modelleri, dönem trendlerini yansıtacak şekilde dizayn edilir. Peki altın işçilik hesaplama nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? Nelere dikkat etmek gerekir? Satın alma ve bozdurma sürecinde işçiliğin rolü nedir? İşte bütün detaylar! 

Altın İşçilik Hesaplama 

altın işçilik hesaplama
altın işçilik hesaplama

Altınları doğada %100 saf olarak görmeniz mümkündür. Ancak takılara geldiğiniz zaman hiçbir seçenekte %100 saf altın oranına denk gelmeniz mümkün değildir. Buna en yakın oran 24 ayar altın takı çeşitlerinde vardır. Ancak 24 ayar modellerin içerisinde yer verilen saf altın oranının neredeyse %100 oranına yakın olması, ürünlerin çok yumuşak bir yapıya sahip olmasına neden olur. Bu durum ise altınların kolay yamulmasına ve deforme olmasına sebep olur. Dolayısıyla piyasada 24 ayar altın takı modellerine çok sık denk gelmezsiniz. Bunun yerine insanlar 22 ayar ve 14 ayar altın takılara yönelirler. Özellikle yatırım yapan amacıyla bir altın takı satın almak isteyen kişiler 22 ayar modellere daha çok rağbet gösterirler. Söz konusu yatırım yapmak olduğunda ise devreye altın işçilik hesaplama konusu girer. Ancak baştan belirtmek gerekir ki; altın takı modellerinin işçilik hesaplamasını tek başına yapmanız mümkün değildir. Çünkü her üründe oran değişim gösterir. Ürünlerin gramı, çapı ve diğer detayları işçilik hesaplamasında büyük rol oynar. 

Altın İşçilik Hesaplanması 

Tam Altın Kaç Gram
Tam Altın Kaç Gram

Altın işçilik hesaplanması bütün altın takı modellerinde geçerli olan bir durumdur. Altın kullanılarak dizayn edilmiş olan küpe, kolye, yüzük, bileklik ya da bilezik gibi tüm ürünlerde işçilik vardır. Size göre çok düz ve sade bir yapıya sahip olan modellerde dahi işçilik yani el emeği söz konusudur. Sadece sade ve düz modellerde işçilik değeri daha düşük hesaplanabilir. Tabii ki bu durum ürünlerin özelliğine göre değişiklik gösterebilir. 24 ayar altın takı modellerinden 14 ayar altın takı modellerine kadar bütün ürünleri satın alımında işçilik için ödeme yaparsınız. İşçilik ödemesi ürünlerin satışa sunulduğu fiyatın içinde yer alır. Siz elinizdeki altın takı modelini bozdurmak istediğinizde ise işçilik değeri size verilecek olan paradan düşülür. Yani işçiliğin fazla olduğu ürünleri satın alırken siz fazla para ödemiş olursunuz. Ancak bozdurma işlemi yaparken bu fazla ödemeyi almazsınız. Bu nedenle işçilik açısından ekstra olarak fazla ödeme yapmayacağınız ürünleri tercih etmeniz doğru olur. Özellikle yatırım amaçlı alacağınız ürünlerde bu daha önemlidir. 

Milyem İşçilik Hesaplama 

Farklı ayarlara sahip olan her altın ürünün bir milyem değeri vardır. Milyem değeri ise aslında ürünlerin içeriğinde yer verilmiş olan saf altın oranının ifade eder. Bu oran her ayarda farklıdır. Örneğin 22 ayar özelliğe sahip olan altın takı modellerinin milyem değeri 916 şeklindedir. 14 ayar olan altın takı çeşitlerinin ise 585 şeklindedir. İşçilik hesaplamasında çoğu zaman milyem değeri baz alınır. Milyem İşçilik hesaplama ise yine kuyumcular tarafından yapılır. Altının uluslararası statüde belirlenmiş değerine ons denir. Bu değer üzerinden milyem işçilik hesaplaması yapılır. Ancak hesaplama yapmak için sadece ons değeri yeterli değildir. Öncelikle altının has fiyatının bulunması gerekir. Bunun için ons değeriyle dolar fiyatı çarpılır. Ardından çıkan sonuç 31,10 ile bölünür. Çıkan sonuç size altının has fiyatını verir. Ardından ise altının has fiyatıyla ürünün gramını çarpmanız gerekir. Çıkan sonuçla da milyem değerini çarpmanız lazım. Mesela 14 ayar ise çarpı 0,585 gibi. Ya da 22 ayar ise 0,916 gibi. 

Hurda Altın Hesaplama 

altın işçilik hesaplama
altın işçilik hesaplama – altın terazi dijital göstergesi

Hurda altın tabiri genel olarak kullanılmış takılara, yıpranmış takılara ya da eski dönemlerden kalmış olan altın takılara denir. Aslında hurda altınlar, eritilmek ya da farklı bir şeye dönüştürülmek amacıyla imalathanelere verilen altın anlamına da gelir. Bu nedenle altından yapılmış olan, ancak artık kullanılması mümkün olmayan bütün altın takılar hurda altın sınıfına dahil edilir. Hurda altın hesaplaması için de dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Hurda altınların dikkat çeken ve önem taşıyan en kritik detayı saflık oranıdır. Yani kaç ayar olduğudur. Saflık oranı ise çoğu zaman karar cinsinden ölçülür. Altından yapılmış olan herhangi bir takının ya da eşyanın sahip olabileceği maksimum saflık ayarı 24 ayardır. Karatları yüzeye dönüştürmek için ürünün ayarını 24 sayısına bölmeniz yeterli olur. Hurda altın hesaplaması son derece basittir. Elinizdeki ürünün saf altın oranını, o günkü kur oranında gram altın fiyatıyla çarpmanız gerekir. Fakat çoğu zaman bozdururken çıkan değerin altında ücret alırsınız. Bunun sebebi, altının hurda olmasıdır. 

Gram Altın Fiyatı Nasıl Hesaplanır? 

Gram altın fiyatı nasıl hesaplanır sorusu her zaman pek çok kişi tarafından merak edilir. Elinizdeki ürün eğer 24 ayarsa, o ürün has altın olarak da kabul edilir. Bir gram has altının kaç paraya denk geldiğini hesaplamak için ilk etapta bir ons altının fiyat aralığını ve kaç grama denk geldiğini bilmeniz gerekir. Günümüzde dünya genelinde pek çok ülkede geçerli olan 1 troya onsunun değeri 31,1034768 şeklindedir. Altın gramını hesaplamak adına her zaman ons değeri baz alınır. Bunun sebebi ise altının ons bazında farklılık gösterebilmesidir. Gram altın fiyatını hesaplarken öncelikle altının ons fiyatı ile 31,1034768 bölünür. Çıkan sonuç size gram altının dolar cinsinden değerini verir. Ancak bunun Türk lirasını çevirmek isterseniz, bunun için de yapmanız gereken işlem son derece basittir. Ons fiyatını 31,1034768 sayısına böldüğünüz zaman elde ettiğiniz sonucu o günkü dolar kutuyla çarptığınızda TL cinsinden değerini öğrenmiş olursunuz. Altın işçilik hesaplama, bu işlemlere göre daha zordur. 

Mücevher Dünyası ile Güvenli Altın Alışverişi

Sipariş ettiğiniz ya da etmeyi düşündüğünüz bütün ürünler aynı gün stoktan kargoya verilir. Beğendiğiniz model için üretim sürecini beklemenize gerek yoktur. Direkt olarak beğendiğiniz ürün stoklardan temin edilerek sizlere ulaştırılır. Ayrıca bütün ürünlerimiz sigortalı olarak tarafınıza gönderilir. Ödeme kolaylığı olarak kredi kartına 6 taksit imkanı mevcuttur. Ürün satın alırken peşin fiyatına 6 aya kadar taksit yaptırma şansınız vardır. Bu durum yasal prosedürlere göre bazen farklılık gösterebilir. Ayrıca havaleye özel %10 indirim imkanı bulunur. Modellerimizde ölçü değişikliği yaptırma olanağınız mevcuttur. Bunu önceden bildirdiğiniz zaman ürün size istediğiniz ölçülerde gelir. 1952 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Mücevher Dünyası’ndaki bütün ürünler gerçek, TSE ve Ayar damgalı altınlardır.

Akdeniz Bölgesinin en büyük altın mağazası olarak bilinen Mücevher Dünyası, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutar. Ürünler en uygun fiyat garantisine sahiptir. YouTube ve Instagram üzerinden bizi takip ederek güncel fiyatlar ve modellerden haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir