Kehribar Göz Rengi Hakkında Merak Edilenler

Kehribar Göz Rengi Hakkında Merak Edilenler

Kehribar göz rengi son zamanların dikkat çeken konuları arasında yer almaktadır. Koyudan açığa pek çok tonun görüldüğü göz renklerinin bazıları, oldukça az kişide ortaya çıkar. Nadir bulunan göz renkleri sınıfında değerlendirilen bu tonlar, çok sayıda kişinin dikkatini çeker. En nadir göz renkleri arasında yer alan kehribar göz rengi, daha çok hayvanlarda görülür.

İnsanlar aleminin küçük bir yüzdesinin sahip olduğu kehribar göz, güzel ve özgün duruşuyla farkını ortaya koyar. Hayatınız boyunca ortalama 1 ya da 2 kişide görebileceğiniz kehribar göz rengiyle ilgili çeşitli bilgiler verilmektedir. Peki, kehribar göz rengini bu kadar özel kılan özellikler nelerdir? Kehribar rengi nasıl oluşur? Dünya genelinde ne kadar kişi kehribar göz rengine sahiptir? İşte kehribar göz rengine dair merak ettikleriniz.

Kehribar Göz Rengi

Halk arasında bal rengi göz olarak bilinen kehribar göz renginin, dünyada çok nadir görülen göz renkleri listesinde ilk sıralarda yer aldığı görülür. Özellikle kurtlarda görüldüğü için kurt gözü şeklinde isimlendirilen kehribar göz, insanlarda pek sık ortaya çıkmaz. Bu nedenle kehribar göz rengine sahip insanların özel kişiler oldukları söylenir.

Dünya nüfusunun %5’i gibi küçük bir yüzdesinde görülen kehribar göz renginin, genellikle ela renkle karıştırıldığı bilinir. Ancak ela ile kehribar arasında belirgin farklar mevcuttur. Ela gözlerde kahverengi ve yeşil tonları iç içe geçmişken kehribar göz sağlam bir düz renge sahiptir.

Amber taşı rengine benzetildiğinden amber rengi de denilen kehribar, güneş altındaki parlak ve canlı görüntüsüyle tüm bakışları üzerinde toplar. Altın ve bakır karışımını anımsatan renk, sıradan gözlere göre parıltılı ve ışıltılı bir duruşa sahiptir.

Kehribar Göz Rengi
Kehribar Göz Rengi

Kehribar Göz Rengi Nasıl Oluşur?

Dünyanın en nadir göz renkleri denildiğinde hemen akla gelen kehribar göz renginin nasıl oluştuğu ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Hangi genlerden kaynaklı ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte ebeveynlerin gen etkileşimleri sonucu kehribar rengin oluştuğu söylenir. Kehribar rengin gözde görülmesindeki en büyük rol, hormonlardadır.

Göz dahil olmak üzere vücuttaki pek çok bölgeye renk veren melanin pigmenti, gözde az miktarda salgılanır. Bu nedenle lipokrom pigmentinin etkisi melanine göre daha ağır basar. Sonuç olarak, gözde amber taşına benzer kehribar bir renk meydana gelir.

Dünya geneline bakıldığında kehribar göz renginin en çok Güney Amerika ve Asya kökenli kişilerde bulunduğu görülür. Açık renkli gözlerin çoğunda olduğu gibi kehribar göz rengine sahip kişilerin de uzun süre ışığa maruz kalması önerilmez. Hassas yapıdaki göz, uzun süreli ışık temasında retina bölgesinden zarar görür. Bu sebeple direkt ışık altında mümkün olduğunca az zaman geçirilmelidir.

Kehribar Göz Hangi Canlılarda Görülür?

Her ne kadar en çok kurtlarda görüldüğü için kurt gözü rengi olarak bilinse de kehribar gözün farklı canlılarda ortaya çıkması mümkündür. Güçlü altın ve sarı tonların dikkat çektiği kehribar göz rengi ile hayvanlar aleminde sıklıkla karşı karşıya gelebilirsiniz. Köpek, kedi, güvercin, kartal, baykuş, balık ve diğer hayvanların pek çoğunda kehribar göz rengi bulunabilir.

Kehribar Göz Rengiyle Diğer Göz Renkleri Arasındaki Fark Nedir?

Kehribar rengi gözler özellikle ela ve kahverengi gözler ile sık sık karıştırılır. Ancak kehribarın kendine has tonu, ela ve kahverengi gözlerden farkını belirgin bir biçimde ortaya koyar. Kehribar renkli gözün ela gözden farkı; kahverengi, turuncu ve yeşil gibi farklı renk tonları içermemesidir.

Bunun yanı sıra ela gözlerin farklı ışıklar altında rengi değişebilirken kehribar gözlerde her daim altın tonu hakimdir. Ayrıca ela gözlerde benek şeklinde karışık tonlar dikkat çekerken kehribar göz rengi tek ve düz bir tondadır. Kehribar gözde bulunan kahverengi pigmentler, bu tondaki gözlerin kahverengi gözler ile benzetilmesine neden olur. Fakat kehribar gözlerin daha parlak ve dikkat çekici bir altın sarımsı renge sahip oldukları bilinir.

Kehribar Göz Rengiyle Diğer Göz Renkleri Arasındaki Fark Nedir?
Kehribar Göz Rengiyle Diğer Göz Renkleri Arasındaki Fark Nedir?

Kehribar Göz Rengini Belirginleştirecek Stil İpuçları

İnsanların yalnızca %5’inde görülen kehribar göz rengi, farklı makyaj ve giyim tüyoları ile daha dikkat çekici hale getirilebilir. Kehribar göz rengine sahip kişiler için önerilenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Göz rengini ön planda tutmak için siyah eyeliner ve rimel kullanabilirsiniz.
  • Gözünüzdeki altın sarımsı tonu daha belirgin yapmak amacıyla gümüş, toprak tonları, bordo, turuncu ve krem farlara yönelebilirsiniz.
  • Mavi, kırmızı, pembe ve yeşil gibi far renkleri; kehribar göz rengine sahip kişilerin kullanmaktan kaçınılması gereken tonlardır.
  • Gözlerin daha doğal ve samimi durması için kahverengi göz kalemi ve farların tercih edilmesi mümkündür.
  • Aksesuar seçimlerinde altın tonlara sahip parçalar, kehribar göz renginin dikkat çekiciliğini artırır.
  • Kıyafetlerde neon tonlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, bunun haricindeki renklere yönelim olmalıdır.
  • Saçlarda karamel, dore ve kahve gibi tonların kullanımı; göz güzelliğinin ön plana çıkmasını sağlar.

Ayrıca Ten Rengi Açma Yöntemleri Nelerdir? başlıklı içeriğimizi incelemek isteyebilirsiniz.

Mücevher Dünyası ile Güvenli Altın Alışverişi

Sipariş ettiğiniz ya da etmeyi düşündüğünüz bütün ürünler aynı gün stoktan kargoya verilir. Beğendiğiniz model için üretim sürecini beklemenize gerek yoktur. Direkt olarak beğendiğiniz ürün stoklardan temin edilerek sizlere ulaştırılır. Ayrıca bütün ürünlerimiz sigortalı olarak tarafınıza gönderilir. Ödeme kolaylığı olarak kredi kartına 3 taksit imkanı mevcuttur. Ürün satın alırken peşin fiyatına 6 aya kadar taksit yaptırma şansınız vardır. Bu durum yasal prosedürlere göre bazen farklılık gösterebilir. Ayrıca havaleye özel %10 indirim imkanı bulunur. Modellerimizde ölçü değişikliği yaptırma olanağınız mevcuttur. Bunu önceden bildirdiğiniz zaman ürün size istediğiniz ölçülerde gelir. 1952 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Mücevher Dünyası’ndaki bütün ürünler gerçek, TSE ve Ayar damgalı altınlardır.

Akdeniz Bölgesinin en büyük altın mağazası olarak bilinen Mücevher Dünyası, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutar. Ürünler en uygun fiyat garantisine sahiptir. YouTube ve Instagram üzerinden bizi takip ederek güncel fiyatlar ve modellerden haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir