Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

tırnaktaki beyaz leke nasıl geçer

Mineral ya da vitamin eksikliğinden dolayı görülen tırnaktaki beyaz lekeler nasıl geçer denildiğinde çok sayıda insanın ilgisini çeker. Zamanla tırnak geneline yayılarak daha da zarar verici bir hale gelen beyaz lekeler, kadın ve erkeklerin korkulu rüyası olur. Herkesin tırnağında oluşabilecek beyaz leke sorunu, farklı yöntemler sayesinde tarihe karışır. Tırnaktaki beyaz leke neden olur, nasıl gözükür ve ne yöntemlerle geçirilir gibi soruların cevabını bu yazımızda sizlere açıkladık.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer? – Lekeler Nasıl Oluşur?

Nokta ya da çizgi şeklindeki tırnaktaki beyaz lekeler, pek çok kişinin ortak sağlık sorunları arasında yer alır. Bu lekelerin ortaya çıkmasındaki en büyük neden, tırnak yatağının zarar görmesidir. Genellikle bir yere çarpma veya vurma sonucunda meydana gelen lekeler, farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Tırnak üzerine uygulanan bazı kimyasal ürünler, tırnakta lekelenmeye yol açabilir. Oje, oje sökücüler, besleyici yağlar ve diğer kozmetik maddeler; tırnakta alerjik reaksiyon oluşturur. Bundan ötürü tırnak yüzeyinde beyaz lekeler görülür. Bir başka neden ise, protein eksikliğidir. Ancak protein eksikliğinde oluşan beyaz lekeler, protein takviyesi yapıldığında çabucak yok olur. Yetersiz mineral tüketimi, tırnaktaki beyaz lekelerin bir diğer sebebidir. Özellikle çinko ve kalsiyum eksikliği, lekeler için tetikleyici niteliktedir. Tırnağın beyaz lekelere sahip olmasında tırnak yaralanmaları da etkilidir. Sık sık manikür yaptırmak ve tırnak kökünün darbe alması, beyaz lekelerin ortaya çıkışında önemli bir rol oynar. Birbirinden farklı pek çok etkenden kaynaklanan tırnaktaki beyaz lekeler, kadın erkek fark etmeksizin herkeste görülebilir.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?
Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

Hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı tırnakta beyaz leke sorunu, farklı yöntemler uygulanarak ortadan kaldırılır. Sağlık açısından kişiye herhangi bir tehdit oluşturup oluşturmadığına bakılarak uygun tedavi yöntemine başvurulması önerilir. Çoğunlukla tırnağın uzaması ile birlikte yok olan beyaz lekeler için farklı yöntemler denenebilir.

Su Tüketimine Dikkat Edin

Vücuttaki pek çok sağlık sorununun neden olarak görülen su eksikliği, tırnaktaki beyaz lekeler konusunda da büyük paya sahiptir. Günlük yeterli su tüketimini uyguladığınız takdirde hem lekelerin oluşma ihtimalı azalır hem de mevcut lekeler daha kısa sürede iyileşir. Ancak aşırı miktarda su tüketmek de vücut için iyi değildir. Bu nedenle vücut ağırlığınız ve günlük ihtiyacınız doğrultusunda su tüketim miktarınızı belirlemeniz önemlidir.

Vücudunuza Yeterli Çinko ve Kalsiyum Takviyesi Yapın

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?
Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

Çinko ve kalsiyum, tırnak sağlığında önemli etkisi bulunan maddelerdir. Bu sebeple tırnakta beyaz leke oluştuğu takdirde çinko veya kalsiyum içeren besinler tüketmek, sizler için iyi olacaktır. Kırmızı et, yumurta, peynir, brokoli, fındık ve bezelye; çinko bakımından oldukça zengin besinlerdir. Haşhaş, susam, mercimek, soya fasulyesi, portakal ve ıspanak ise; kalsiyum içeriği ile tırnak sağlığına olumlu etkilerde bulunur.

Tırnak Bakım Ürünlerinizi İnceleyin

Kadın ve erkeklerin çoğu, tırnak sağlığını korumak adına farklı ürünlerden yardım alır. Ancak bu ürünler kimi zaman tırnaklarınıza zarar verebilir. Bu sebeple sık kullandığınız ürünlerin özelliklerini dikkatlice araştırmanız gerekir. Ürünlerin son kullanma tarihinin geçip geçmediğini mutlaka bilmelisiniz. Son kullanma tarihi geçen ürünler tırnak yaşınızdaki bozulma ve beyaz lekelere neden olabilir. Ayrıca ürünlerin içeriğinde sağlığa zararlı herhangi bir madde bulunmaması önemlidir.

Dengeli ve Düzenli Beslenin

Sağlık sorunlarının en temel nedenlerinden biri, beslenme bozukluğudur. Tırnaktaki beyaz lekelerin ortaya çıkmasında dengesiz beslenmenin etkisi büyüktür. Özellikle demir, sülfür ve kalsiyum içeren besinlerin düzenli şekilde tüketilmesi gerekir. Tırnak sağlığına olumlu katkıları bulunan bu maddeler, beslenme alışkanlıklarınızda mutlaka yer almalıdır.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?
Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

Tırnaklarınızın Uzamasını Bekleyin

Tırnakta beyaz lekeler oluştuğunda aceleci davranmamak önemlidir. Ciddi bir sağlık sorunu olmayan beyaz lekeler, çoğu zaman tırnaklar uzayınca iyileşir. Bunun yanı sıra tırnaklarınız uzadığı halde beyaz lekeler hala aynı bölgede duruyorsa, bir doktora başvurmanız önerilir.

Tırnak Sağlığı Nasıl Korunur? – Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

İyi görünen tırnaklara sahip olmanız, tırnak sağlığınız için önerilen adımları uygulamanız ile gerçekleşir. Tırnakta beyaz leke sorununa çözüm getiren bu ipuçları, pek çok kişinin kurtarıcısı haline gelir.

Kuru ve Temiz Tırnaklara Sahip Olun

Tırnakların her daim kuru ve temiz tutulması; bakteri ve mantar gibi zararlı mikroorganizmaların tırnak altında büyümelerini engeller. Böylece tırnaklarda ortaya çıkabilecek sağlık problemlerinin büyük çoğunluğu daha ortaya çıkmadan halledilir. Bulaşık ve temizlik gibi tırnakların kimyasallar ile yakın temas içerisinde bulunduğu işlemler sırasında ellerin pamuk astarlı kauçuk eldivenler yardımıyla korunması önerilir.

Düzenli Tırnak Bakımı Yapın

Tırnakta beyaz lekeler oluşmasının en yaygın nedenlerinden biri, tırnaklara bakım yapılmamasıdır. Keskin bir tırnak kesici ile tırnakların düz biçimde kesilip törpülenmesi, bakım sürecinde sizlere yardımcı olur. Tırnaklar daha yumuşak bir yapıda olacağından dolayı banyo sonrası tırnak kesimi ve bakımı yapmanız tavsiye edilir.

Nemlendirici Kullanın

El ve tırnak bakımı dendiğinde nemlendiricilerin oldukça büyük bir paya sahip olduğu bilinir. Tırnak ve kütiküllerinin nemlendiriciler aracılığıyla ovalanması, temizlik için önerilen uygulamalardandır. Siz de tırnaktaki beyaz lekeler nasıl geçer sorusunun cevaplarından yararlanarak tırnak sağlığınızı gözetebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir