Saç Dipleri Neden Kaşınır?

saç dipleri neden kaşınır

Saç dipleri neden kaşınır sorusu her dönem pek çok kişinin cevabını aradığı bir konudur. Saç derisi kaşıntısı genel anlamda çok sayıda insanın yaşadığı bir sorundur. Bu durum saç sağlığıyla beraber günlük yaşamı da olumsuz yönde etkiler. Bir ortamda bulunduğunuz zaman ellerinizin sık sık kafanıza gitmesi, hoş bir durum olmaz. Zaman zaman kaşıntıya bağlı olarak saç diplerinde kaşıntı, saç dökülmesi ya da saç derisinde kızarıklık gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlar oluştuğu zaman mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekir. Çünkü saç derisinde oluşan kaşıntının sebebi bit ya da mantar gibi farklı sorunlar olabilir. Peki saç dipleri neden kaşınır? Saç derisi kaşıntısı nasıl geçer? İşte bu konu hakkında merak ettiğiniz bütün detaylar! 

Saç Dipleri Neden Kaşınır? 

Saç derisi üzerinde oluşan kaşıntıların birden fazla sebebi olabilir. Özellikle bu durumun sık yaşanması ters giden bir şeyler olduğuna işaret eder. Hassas saç derisi bakımı, oldukça özenli ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Saç derisi kaşıntısı için çözüm bulabilmek adına ilk etapta bu sorunun neyden kaynaklı olduğunu bulmanız gerekir. Yapmış olduğunuz herhangi bir hata varsa bunları düzeltmeniz büyük önem arz eder. Saç derisinde oluşan kaşıntıların sebebini bildiğiniz takdirde çözümü bulmanız daha kolay olur. Saç derisi kaşıntısı sebepleri birkaç maddede sıralanabilir. 

Saç Dipleri Neden Kaşınır? Yanlış Ürün Kullanımının Etkisi 

saç dipleri neden kaşınır
saç dipleri neden kaşınır

Her saç yapısı farklı olduğundan dolayı ortaya çıkan sorunların nedenleri de farklılık gösterebilir. Bu sebeple, kozmetik markaları tarafından dizayn edilmiş olup satışa sunulan ürünlerin her biri farklı saç tiplerine hitap eder. Eğer ki saç tipinize uygun olmayan ürünler kullanırsanız, saç derinizin zarar görmesi olası bir ihtimaldir. Örneğin cansız ve kuru saç tipine sahip olan kişilerin yağlı saç tiplerine yönelik ürünleri tercih etmesi yanlıştır. Aynı durum yağlı saç tiplerine sahip olan kişiler için de geçerli olur. Bu nedenle saç tipinizden emin olup buna göre ürün seçimi yapmanız gerekir. 

Saç Yıkama Düzeni 

Saçlarınızı az yıkamak, diplerine kir gibi kalıntıların kalmasına neden olabilir. Bu kalıntılar da saç derisi üzerinde kaşıntı yapabilir. Fakat saçları sık yıkadığınız zaman da aynı sorunlarla karşılaşma olasılığınız vardır. Bu nedenle hangi sıklıkta saç yıkadığınız son derece önemli bir durumdur. Genel olarak hafta üç ya da dört kez yıkama işlemi yapmanız yeterli olur. 

saç dipleri neden kaşınır
saç dipleri neden kaşınır

Sıcak Su Kullanımı 

Saç diplerim çok kaşınıyor diyen kişiler, bu sorunun nedeninin ne olduğunu araştırırlar. Saçlarınızı sıcak suyla yıkamak bu tarz sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu sebeple saçlarınızı durularken sıcak su yerine ılık suyu tercih etmeniz önerilir. Yıkama işlemini çok sıcak suyla yapmak saç derinizin ve köklerinizin zarar görmesine sebep olur. 

Alerjik Reaksiyonlar

Saç bakım ürünleri her ne kadar büyük bir titizlikle üretiliyor olsa da, sizin bu ürünlerdeki maddelere alerjiniz olabilir. Hangi ürüne alerjiniz olduğunu anlamak için ise cildinizin ufak bir bölümüne test yapabilirsiniz. Bu testi ürünü uygulayıp 48 saat bekleyerek yapmanız gerekir. Özellikle saç boyası çeşitleri, en fazla alerjik durumun ortaya çıktığı ürünlerdir. Bu sebeple ürünleri kullanmadan önce ufak testler yaparak alerji durumunuzu kontrol edebilirsiniz. 

saç dipleri neden kaşınır
saç dipleri neden kaşınır

Mantar Enfeksiyonu

Saç derisi üzerinde tinea capitis ismi verilen bir mantar türü bulunur. Bu mantar türünün saç köklerinize sıçraması durumunda, kaşıntı ya da döküntü gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Mantar enfeksiyonu, genel olarak çocuklarda görülür. Fakat saçların uzun bir süre ıslak kalması, şampuandan durulanmaması ya da yeteri kadar temizlenmemiş olması durumunda yetişkinlerde de görülür. 

Saç Dipleri Kaşıntısı Nasıl Geçer? 

Saç diplerim kaşınıyor ve dökülüyor diyen kişiler, bu sorunun kaynağıyla beraber çözümüne ilişkin de bilgi sahibi olmak isterler. Bu tarz sorunlar için evde son derece pratik bir şekilde uygulamasını yapabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Karbonat, elma sirkesi, limon suyu, hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağı maskeleri saç derisi kaşıntısı olan kişiler için ideal yöntemler arasında yer alır. Fakat bu sorunların periyodik olarak devam etmesi durumunda mutlaka bir uzmana danışmanız gerekir. Saç dipleri neden kaşınır sorusuna en net yanıtı şüphesiz konunun uzmanlarından alabilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir