Kuru Kayısı Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

kuru kayısı faydaları

Beslenme planına kuru kayısıları eklemek, en değerli besinleri almanın en lezzetli ve pratik yolu olabilir. Kayısı meyvesinin kurutulması ile elde edilen bu ürün kuruyemişlerin de en büyük lezzet tamamlayıcısıdır. Birçok kişi kuru kayısı, gün kurusu ve diğer kuru meyveleri severek tüketir. Ve yine pek çoğumuz kuru kayısının besin değerlerini bilmiyoruz. Kuru kayısı diğer kuru meyvelerin aksine ek şeker ve koruyucu içermez. Raf ömürleri daha uzundur. İşte, kuru kayısı faydaları, kullanım alanları, tüketim şekli ve zararları hakkında bilinmesi gerekenler!

Kuru Kayısı Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

kuru kayısı faydaları
kuru kayısı faydaları

Adından da anlaşılacağı gibi, kuru kayısı, kayısı meyvesinin kurutulmuş halidir. Taze kayısılar harika besin kaynaklarıdır, ancak zaman içinde tazeliğini yitirip konsantre hale gelir. Kuru kayısı daha fazla besin değeri içerir ve raf ömrü daha uzundur. İçerisinde ekstra şeker ve koruyucu yer almaz. Kayısı bilimsel olarak Prunus armeniaca olarak bilinir ve kurutulmuş her markette bulunur ya da evde kurutulabilir. Ne kadar az su içeriyorsa, antioksidan ve C vitamini değeri o denli yüksektir.

30 gramlık bir porsiyonda yaklaşık 2 gram lif, 1 gram protein ve az miktarda yağ bulunur. C ve E vitaminleri, yüksek düzeyde kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, antioksidan ve karotenoid içerir. Bir porsiyonunda 70 kalori bulunur. Kuru kayısının sağlık yararları arasında cilt sağlığını iyileştirme, görüşü artırma, solunum sistemini yatıştırma, kemik yoğunluğunu artırma ve dolaşımı teşvik etme yeteneği yer alır.

Kuru Kayısı Faydaları:

  • Anemi tedavisinde kullanılır.
  • Kan şekeri düzeylerini kontrol eder.
  • Kemik mineral yoğunluğunu iyileştirir.
  • Göz sağlığını korur.
  • Gebelik ve doğum sırasında faydalıdır.
  • Cildi yaşlanma belirtilerinden korur.
  • Yüksek miktarda lif içerir.
  • Kilo vermeyi destekler.
  • Kolesterol seviyelerini dengeler.
  • Yüksek besin öğeleri içerir.

Kuru Kayısı Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?

Hem taze hem de kuru kayısı, pratik ve leziz bir atıştırmalıktır. Yaş meyvesi gibi tüketilebilir ve tatlılarda, reçel ya da diğer tariflerde kullanılır. Yoğurt, salata, reçel, konserve, sos, turta, kek, hamur işi yapımında yer alabilir. Tavuk ve kırmızı etin yanında pişirilerek servis edilebilir. Tatlı ve ekşi olduklarından, çoğu tarifte şeftali veya erik yerine kayısı kullanılabilir. Kayısıları ezip maske haline getirerek cildinize uygulayın. Cildi kirden, çevresel etkenlerden ve kanserden korur. Cilde güç ve esneklik kazandırır. Kırışıklıkları önler. Kayısı yağı cilt ve saç bakım ürünlerinde zaten çokça kullanılıyor.

Kuru Kayısının Zararları Var Mıdır?

Kuru meyveler arasında en düzgün görünüme sahip olan kuru kayısı, bunu kükürtdioksit gazına borçlu. Kükürtdioksit, kayısının kurutulmasında kullanılır. Ancak bu madde bazı kişilerde ciddi yan etkilere yol açabilir. Kuru kayısılar güvensiz gıdalar değildir, denetimsiz veya yanlış yöntemlerle hazırlanan kuru kayısılar sağlık için tehlike yaratabiliyor. Bunlar; baş ağrısı, baş dönmesi, alerji ve uyuşukluk olabilir. C vitamini bakımından yaş kayısıdan daha az vitaminlidir. Fazla tüketilmesi astım ataklarını tetikleyebilir. İrritabl bağırsak sendromu olanlar için sindirimi zor olabilir. İshal, kabızlık, karın ağrısına sebep olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir