Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?

Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?

Derideki elastikiyet ve canlılığın temel kaynağı olarak kabul edilen kolajen hangi besinlerde bulunur sorusu pek çok kişinin aklını kurcalar. Kemik, kas, kıkırdak, lif ve eklemler gibi vücudun büyük bölümünde bulunan kolajen; farklı besinlerin tüketimi ile vücuda takviye edilir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinlerde karşınıza çıkan madde, çeşitli şekillerde vücuda sunulabilir. Kolajen hangi besinlerde var, faydaları neler ve hangi çeşitleri bulunur gibi merak edebileceğiniz konuları bu yazıda sizler için açıkladık! 

Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?
Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?

Kolajen Nedir?  – Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?

Dokulara esneklik sağlama görevini üstlenen kolajen, vücutta bol miktarda yer alan bir protein çeşididir. Kas, doku ve kemiklerin bir arada durmasına yardımcı olan proteinin 30 değişik tipi tanımlanmıştır. Özellikle kas ve iskelet sisteminin devamlılığında önemli rol oynayan kolajen, insan vücudunda en çok bulunan proteindir. Vücut tarafından sentezlenen veya dışarıdan takviye ile temin edilen protein, cilde sıkılık ve esneklik kazandırır. Bağ dokusu hücrelerinin ürettiği kolajen, vücudun çeşitli bölgelerine dağılır. Vücut bütünlüğünün korunmasına aracılık eden protein, farklı alanlarda görev alır. Örneğin kolajen tip 1 cilde elastikiyet takar, tip 2 kıkırdak ve bağ dokusu oluşumunu destekler, tip 3 damar oluşumunu tetikler, tip 4 vücuttaki sistemlerin devamlılığını sağlar, tip 10 ise kemik ve eklem oluşumunda rol oynar. Vücudun işlevleri üzerinde önemli bir etkiye sahip kolajencilde faydaları ile ön plana çıkar. Cilt sağlığı denilince hemen akla gelen proteinbesinler aracılığıyla vücuda sunulabilir. 

Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?
Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?

Kolajenin Faydaları Nelerdir? 

Kolajenin faydaları sorulduğunda başta cilt sağlığı olmak üzere göz ve eklem sağlığı konusundaki etkileri akla gelir. İnsan vücudunda pek çok farklı alanda etkisini gösteren protein, çok yönlü özellikleri nedeniyle dikkat çeker. Kolajenin en önemli yararlarından biri, selülit oluşumunu yavaşlatmasıdır. Yaşlanmayla birlikte vücutta ortaya çıkan selülitlerkolajen sayesinde gözle görülür biçimde azaltılır. Kolajenin bağ dokusunu sıkılaştırıcı özelliği, bacak ve kalça bölgelerinde sıkça bulunaselülitlerin hafifletilmesini sağlar. Proteinin bir başka etkisi, sindirim sisteminde gözlenir. Bağırsakların bağ dokusunu oluşturan kolajen, bağırsak sağlığını koruyarak sindirim sistemi hastalıklarını büyük ölçüde engeller. Sindirim sistemindeki koruyucu tabakaları destekleyerek zararlı dış etkenlerin herhangi bir hasara yol açma riski minimuma indirgenir. Kolajenin en büyük faydası cilt sağlığı üzerinedir. Yaşlanma belirtilerini azaltan protein, kişinin genç ve dinç gözükmesine katkıda bulunur. Bir yandan kas yapımını destekleyen kolajen, diğer yandan yağ yıkımını hızlandırır. Kas kitlesini artıran bu etki, vücudunuzu daha aktif biçimde kullanabilmenizi sağlar. 

Kolajen Hangi Yiyeceklerde Var? 

Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?
Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?

Vücutta birçok önemli işleve sahip kolajen, hücreler tarafından üretildiği gibi dışardan besinler sayesinde de alınabilir. Kolajen hangi gıdalarda var sorusunun cevabı olarak söylenebilen yiyecekler, kişinin kolajen ihtiyacını gidermesine yardım sağlar. Hayvansal gıdaların bağ dokusu, kolajen bakımından oldukça zengindir. Kemik suyu, kırmızı et, balık eti, tavuk eti, süt ürünleri ve yumurta; kolajen içeren hayvansal besinlerin başında gelir. Hayvanları kemik, deri ve sakatat bölgesi; kolajen takviyesi için tercih edilebilecek gıdalar arasında sayılır. Hayvansal gıdaların yanı sıra sebze ve meyveler de kolajen takviyesinde önemli bir role sahiptir. Portakal, greyfurt, kivi, ananas ve mandalina gibi C vitamini sunan meyveler; kolajen ihtiyacı duyan kişilerin tüketebileceği bitkisel ürünlerdendir. Bunun haricinde kırmızı biber, elma, çilek ve kiraz başta olmak üzere kırmızı renkli meyveler; kolajen içermeleri nedeniyle ilgi çeker. Havuç, balkabağı, domates, lahana, patlıcan, ıspanak ve pancar; kolajen bulunduran sebzeler listesinde ilk sıralardadır. Zeytin, kereviz, soğan ve sarımsak gibi sülfürlü gıdalar; kolajen konusunda destek alabileceğiniz diğer besin kaynaklarıdır. 

Kolajen Eksikliğinde Neler Yaşanır? 

Kolajen hangi yiyeceklerde var soru ile ilgili bilgisi olmayan kişiler, kolajen eksikliği sorunu yaşayabilir. Vücut için temel protein çeşitlerinden biri olan kolajen miktarını farklı nedenlerden dolayı azalması mümkündür. Çok fazla şeker tüketimi, kolajen sentezini yavaşlatan sebeplerin ilkidir. Kolajenin kendi kendini yenileme yeteneğini zedeleyen şeker, kişinin yeterli protein miktarına sahip olmamasına yol açar. Bunun yanı sıra uzun süre güneş altında kalmak, kolajen eksikliğini tetikleyebilir. Güneş ışığında bulunan zararlı ışınlar, kolajen üretimini belirgin biçimde azaltır. Bu nedenle güneş ışığına fazla maruz kalmamanız önerilir. Kolajen eksikliğine neden olabilecek bir diğer faktör, dengeli ve düzenli beslenmemektir. Kolajen ihtiyacının karşılanmasında önemli bir görev üstlenen gıdalar, yeterli tüketilmediği takdirde olumsuz sonuçlar doğurabilir. 30’lu yaşlardan itibaren kolajen üretiminde meydana gelen azalma, beslenme konusunda özen gösterilmesine tetikler. Tırnak ve saçların kolayca kırılması, yaşla uyumsuz miktarda kırışıklık, eklem ağrıları, yorgunluk ve kas güçsüzlüğü; kolajen eksikliğinde sık görülen belirtilerdir. Birbirinden değişik etkenlerden dolayı oluşabilen kolajen eksikliği, doğru beslenmeyle kolayca düzeltilir. 

Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?
Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?

Kolajen İçeren Besinlerin Vücuda Katkısı Bulunur Mu? 

Çok sayıda kişi kolajen hangi besinlerde bulunur sorusundan ziyade bu besinlerin vücuda katkılarını sorgular. Vücuda yapılan kolajen takviyesi, kişisel farklılıklara göre değişik etkilere yol açabilir. Kas kütlesini artırıcı etkiye sahip kolajen, sporcular tarafından sıklıkla besinler yoluyla temin edilir. Spor aktiviteleri sırasında daha güçlü ve aktif bir performans sergilenmesini sağlayan protein, yoğun iskelet hareketlerini daha kolay yapabilmenizi mümkün kılar. Bunun yanı sıra protein takviyesinin kırışıklar üzerindeki etkisi nedeniyle 25 yaşını geçmiş kadın ve erkekler için uygun olduğu söylenir. Daha genç ve canlı bir cilde kavuşmanıza aracılık eden kolajen içerikli besinler, kırışıklıkları büyük oranda giderir. Eklem ağrılarını iyileştirici özelliğe sahip kolajen, vücudunuzun hareket kabiliyetini artırır. Kolajen açısından zengin gıdaları tüketerek vücudunuz için yeterli takviyeyi sağlamanız mümkündür. Özellikle cilt yaşlanmasını engelleyici etkisi ile fark yaratan proteinin besinler aracılığıyla tüketilmesi, vücudunuzda olumlu değişiklikleri hızlandırır. Kolajen hangi besinlerde bulunur faydaları nelerdir konusunu iyice araştırarak size uygun bir beslenme düzeni kurabilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir