Kerevizin Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

kereviz faydaları

Akdeniz ikliminde yetişen kereviz bitkisi, halk arasında yaygın olarak sebze şeklinde tüketilir. Farklı kullanım alanları ve farklı özellikleri olan kerevizin, tam bir antioksidan deposu olduğu bilinir. Yiyecek ve içecek olarak tüketilebilen, aynı zamanda cilt bakım maskelerine girebilen bir malzemedir. Patatese çok benzeyen, keskin tadı ve kokusu ile farkını belli eden bu sebzenin şifalı özellikleri saymakla bitmez. Pek çok kişinin yemekten kaçındığı, ancak buna karşın lezzetli ve şifa dolu bu sebzenin tüm faydalarını sizlerle paylaştık. Kerevizin faydaları nelerdir? Kerevizin tüm özellikleri, kullanım şekli, olası zararları ve çok daha fazlası makalemizde yer alıyor.

Kerevizin Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

Kerevizin Faydaları
Kerevizin Faydaları

Kereviz tohumu ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında ekilebilir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır. Sonbahar ve kış mevsiminde tüketilen bir sebzedir. Apiaceae familyasından gelen, yaprakları ve kökleri sebze olarak tüketilen keskin kokulu bir bitkidir. Anavatanı Doğu Akdeniz olan bu bitki maydanozgiller grubuna dahil olup, ılıman iklimlerde yetişir. İki yıllık bitkinin beyaz renk çiçekleri vardır. Yirmiye yakın kereviz türü bulunur. Görünümü patatese benzer. Alkali bir sebze olduğundan asitli gıdaları nötralize eder. Antioksidan ve kan sulandırıcı özelliklere sahiptir. Kalsiyum, fosfor, folik asit, potasyum, manganez, riboflavin, B5, B6, A, C, E ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca pek çok enzim, antioksidan, lif, flavonoid ve beta karoten ihtiva eder.

İşte, kerevizin faydaları:

  • Kolesterol miktarını dengeler, tansiyonu kontrol altına alır.
  • İltihaplanmaya karşı vücudu korur.
  • Sindirim sağlığına iyi gelir.
  • Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Kanser türlerine karşı savaşmaya yardımcıdır.
  • Karaciğer ve mide sağlığını korur.
  • Romatoid artrit, osteoartrit, gut, fibromiyalji ve romatizma hastalıklarında belirtileri hafifletir.
  • Diyabet hastaları için yararlıdır.
  • Cildi korur ve besleyerek güzelleştirir.
  • Adet dönemi sancılarını azaltır.
  • Tuz ihtiyacını karşılar.
  • Zayıflamaya yardımcıdır.
  • Kemik ve iskelet sağlığını korur.

Kereviz Nasıl Tüketilir?

Kereviz çiğ ve pişmiş olarak tüketilebilir. Kerevizin suyu sıkılabilir. Çayı demlenebilir. Çorbalarda, salata ve yemeklerde suyu, yaprakları, sapları ve kökleri kullanılabilir. Detoks içeceği olarak tüketilen en popüler sebzelerden biridir. Faydaları sebebiyle pek çok ülke mutfağına giren sebzelerden biridir. Kökleri yemeklerde, sapları salatada, yaprakları et suyu ve çorbalarda tercih edilir. Kerevizin tohumları baharat olarak satılır.

Kereviz tohumu baharat ve tablet şeklinde kullanıldığında, idrar enfeksiyonlarını önler ve tansiyonu düzenler.

Tuz yerine tohumu tercih edilebilir. Turşu ve salatalarda yer alabilir.

Kereviz çayı tohumları ezildikten sonra 10 dakika kaynar suda bekletilerek demlenebilir. Günde 2-3 fincan içilebilir.

Kerevizden elde edilen yağ ise şişkinliklere, karın ağrılarına, iltihaplanmaya iyi gelir ve sinekleri uzaklaştırmayı sağlar.

Kerevizin Zararları Var Mıdır?

kereviz faydaları

Kereviz bazı kişilerde ve durumlarda, aynı zamanda aşırı tüketildiğinde önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlar;

  • Alerjik reaksiyonlar ve şok,
  • İshal,
  • Gaz ve karın ağrısı,
  • Karaciğer ve sindirim sistemi sorunları,
  • Hamilelikte risk oluşumu,
  • Tansiyon düşüklüğü olarak sıralanabilir.

Hamile ve emziren kadınlar, böbrek iltihabı olanlar, ameliyat olacak kişiler ve bazı ilaçları kullanan kişiler için önerilmemektedir.

Mücevher Dünyası ile Güvenli Altın Alışverişi

Sipariş ettiğiniz ya da etmeyi düşündüğünüz bütün ürünler aynı gün stoktan kargoya verilir. Beğendiğiniz model için üretim sürecini beklemenize gerek yoktur. Direkt olarak beğendiğiniz ürün stoklardan temin edilerek sizlere ulaştırılır. Ayrıca bütün ürünlerimiz sigortalı olarak tarafınıza gönderilir. Ödeme kolaylığı olarak kredi kartına 3 taksit imkanı mevcuttur. Ürün satın alırken peşin fiyatına 3 aya kadar taksit yaptırma şansınız vardır.

Bu durum yasal prosedürlere göre bazen farklılık gösterebilir. Ayrıca havaleye özel %10 indirim imkanı bulunur. Modellerimizde ölçü değişikliği yaptırma olanağınız mevcuttur. Bunu önceden bildirdiğiniz zaman ürün size istediğiniz ölçülerde gelir. 1952 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Mücevher Dünyası’ndaki bütün ürünler gerçek, TSE ve Ayar damgalı altınlardır.

Akdeniz Bölgesinin en büyük altın mağazası olarak bilinen Mücevher Dünyası, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutar. Ürünler en uygun fiyat garantisine sahiptir. YouTube ve Instagram üzerinden bizi takip ederek güncel fiyatlar ve modellerden haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir