Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Kırmızı ve sarı gibi farklı çeşitleri mevcut olan kantaron yağının faydaları çok sayıda  kişi tarafından merak edilir. Kantaron yağı, dünyanın pek çok yerinde bulunur. Genel olarak Haziran ayının sonlarına doğru çiçek açmaya başlayan kantaron yağı, kurutulup kullanılır. Kas gevşetici ve adet sancılarını hafifletici gibi etkileriyle dikkat çeken bu yağ, cam şişelere koyulur. Doğal yöntemlerle kullanılması mucizevi etkileri öne çıkarır. Geçmiş dönemlerden bu yana özellikle kanamayı durduran etkisi sayesinde insanlara büyük faydalar sağlamıştır. Aynı zamanda yaralara da iyi gelen bir bitkidir. Şifalı bitkiler ve baharat grubuna dahil olan bu bitkiye aktarlarda da sık sık denk gelmeniz mümkündür. Halk arasında kan otu, binbirdelik otu ve kılıç otu gibi farklı isimlerle de anılır. Görünümü mızrağı andıran bu bitkinin uç kısmında ise çiçekli dallar vardır. Boyları 8 milimetre ile 50 milimetre arasında değişiklik gösterir. Peki kantaron yağının faydaları nelerdir? Kantaron yağının kullanım alanları nerelerdir? Hangi soruna iyi gelir? İşte bu konuya ilişkin tüm detaylar! 

Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir? 

Kantaron yağı genel olarak tarlalarda, ormanlık alanlarda, kırlarda ya da yol kenarlarında yetişir. Ve genellikle kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sarı ve kırmızı kantaron yağını güvenilir koşullarda üretildiğinden emin olduğunuz markalardan satın almanız tavsiye edilir. Aksi takdirde vücudunuzda bazı olumsuz etkilerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Kantaron yağının faydaları için kısaca şu şekilde bir sıralama yapmak mümkündür;

  • Yanık izleri ve yara izleri üzerinde iyileştirici etkisi vardır. 
  • Sahip olduğu antiseptik özelliklere bağlı olarak yaralar üzerinde iltihap ve mikropların oluşmasını önler. 
  • Cilt üzerinde sivilce ve akne gibi problemlerin ortaya çıkmasına engel olur. 
  • Yanık ağrılarını büyük oranda hafifleten etkisi vardır. 
  • Bebeklerde oluşan pişik sorunu için kullanılır. 
  • Bacak ve sırt bölgelerinde meydana gelen ağrılar üzerinde masaj etkisi mevcuttur. Masaj yağı olarak da kullanılır. 
  • Cildin ölü hücrelerini temizler. 
  • Hücrelerin hızlı bir şekilde yenilenmesi üzerinde büyük oranda rol oynar. 
  • Dahili şekilde tüketildiği zaman gastrit ve ülser gibi sorunların giderilmesine etki eder. 
  • İshalin kesilmesine yardımcı olur. 
Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?
Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Kantaron Yağı Nasıl Elde Edilir? 

Kantaron yağını elde etmek için ilk etapta, bitki sap ve çiçek kısımları dahil olmak üzere güzel bir şekilde yıkanır. Sonrasında ise güzelce kurutulur. Ardından kurumuş olan bitkiyi parçalar haline getirip kavanozun içine koymanız gerekir. Kavanozun tamamını doldurmanız tavsiye edilir. Ancak sıkıştıracak şekilde koymamanız gerekir. Aksi takdirde bitki ezilir. Ayrıca ayırma işlemi sırasında kesinlikle makas ya da bıçak gibi kesici aletler kullanılmamalıdır. Sadece elinizle ayırmanız önerilir. Kavanoza koyduktan sonra kavanozun üstüne saf zeytinyağı koymanız gerekir. Ağız kısmını da mendil ya da tülbent gibi bir nesneyle kapatmalısınız. Fakat kavanoz kapağını kapatmanıza gerek yoktur. Bitkinin özünün yağ haline gelmesi için kavanozu beş gün boyunca güneşte bekletmelisiniz. 

Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir? Kantaron Yağının Elde Edilme Süreci

Beş günün sonunda ise kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatmanız gerekir. Bu süre zarfı içerisinde bitki zeytinyağı ile bir bütün haline gelir. Rengi de kırmızıya döner. Fakat arada sırada kavanozu aşağı yukarı doğru çevirmelisiniz. Bu şekilde de ortalama 40 ile 45 gün kadar beklemeniz gerekir. Süre sonunda yağı süzdürüp renkli bir şişeye koymalısınız. Ve güneş almayan bir ortamda muhafaza etmelisiniz. İçinde herhangi bir katkı maddesi olmaması ve ev ortamında yapılması sayesinde kullanım süresi de uzun olur. 

Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?
Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Sarı Kantaron Yağı Cilde Faydaları 

Kantaron yağının faydaları hakkında araştırma yaptığınız zaman farklı alanlarda etkisi olduğunu görmeniz mümkündür. Cilt sağlığını koruyucu etkisi, bitkinin en fazla dikkat çeken özelliklerinin başında yer alır. Bitki aracılığıyla elde edilmiş olan yağlar, hücre yenilenmesini sağlar. Üstelik bunu son derece hızlı bir şekilde yapar. Maske hakime getirmenize gerek kalmadan direkt olarak cilde uygulama şansınız vardır. Kırışık önleme, yaşlanma belirtilerini geciktirme ve cilt elastikiyetini artırma gibi özellikleri de vardır. Ayrıca yanık, yara, sivilce ya da akne gibi cilt sorunlarına bağlı olarak yüzünüzde meydana gelen lekelerin giderilmesi üzerinde büyük rol oynar. Yağı cildinize uyguladıktan sonra kendiliğinden emilmesini bekleyebilirsiniz. En az yarım saat geçtikten sonra yüzünüzü durulamanız tavsiye edilir. 

Kantaron Yağının Sindirim Üzerindeki Etkileri 

Sarı kantaron yağı faydaları arasında sindirim kısmı da vardır. Yağı, ağız yolundan az miktarda tükettiğiniz zaman sindirim sisteminiz üzerinde düzenleyici bir etki sunar. Özellikle yemek öncesinde az miktarda tükettiğiniz takdirde sindirim daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bu sayede de şişkinlik ve kabızlık gibi olası sorunların önüne geçilmiş olur. Dilerseniz tek başına dilerseniz de yoğurtla karıştırarak tüketebilirsiniz. Ayrıca bitki çayı şeklinde de hazırlama şansınız vardır. Çay şeklinde hazırlanmış olan kantaron yağının faydaları, böbrekler üzerinde de etkisini gösterir. Ancak ağız yoluyla tüketimde kesinlikle bir tatlı kaşığından fazla tüketilmemesi gerekir. Kronik rahatsızlığı olan kişilerin bu yapı tüketmeden önce doktorlarına danışmalarında fayda vardır. 

Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?
Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir? Kantaron Yağının Enfeksiyon Hastalıklarına Etkileri 

Kırmızı kantaron yağı faydaları arasında enfeksiyon hastalıkları da yer alır. Mantar, virüs ve bakteri gibi mikroorganizmalar vücutta enfeksiyon oluşumuna neden olur. Kantaron yağı ise bu mikroorganizmalarla savaşır. Bu sayede de enfeksiyon oluşumuna engel olur. Ayak mantarı, herpes virüsü uçuğu ve deri enfeksiyonu gibi sorunlara çözüm niteliği taşır. Düzenli olarak kullanıldığı zaman cilt üzerinde oluşabilecek enfeksiyonlar da önlenmiş olur. Doğrudan cilde uygulama şansınızın yanı sıra dilerseniz kantaron yağı içeriğine sahip olan losyon ya da kremler de tercih edebilirsiniz. Yağı, kendiniz için kullanabileceğiniz için çocuğunuz için de kullanabilirsiniz. Fakat çocuklar için kullanmadan önce doktora danışılmasında fayda vardır. 

Kantaron Yağının Saça Olan Faydaları 

Kantaron yağı, saçlar üzerinde de etkili olmayı başarır. Yağın içinde yer alan değerli bileşenler, mineral ve vitamin değerleri saç sağlığının korunmasını sağlar. Düzenli bir şekilde kantaron yağını kullanarak saçlarınızı bakım yaptığınız zaman kırık oluşumu ve saç dökülmesi gibi sorunlar ortadan kalkar. Bu sayede saçlarınız sağlıklı bir şekilde uzar. Dökülme önleneceği için aynı zamanda saçlarınız daha gür bir hale gelir. Bunların yanı sıra saçlarda oluşan kepek ve egzama gibi sorunlara da çözüm getirmeyi başarır. Saçınıza yağla birlikte maske uygulaması yapabilirsiniz. Kantaron yağının faydaları, doğru kullanımla daha net olarak anlaşılır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir