Jips Taşı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

jips taşı

Jips/Gypsum doğada alçı taşı olarak bulunan, metalik bir kalsiyum tuzudur. Volkanik aktivitelerin görüldüğü yerlerde sülfürik aside maruz kalan kireçtaşının çözünmesinden meydana gelir. Son evrede buharlaşma yoluyla jips tortuları elde edilir. Doğal taşların özellikleri, faydaları ve anlamı büyük bir merak konusu. Biz de bu kez sizleri Jips taşı hakkında bilgilendirmeye çalışacağız.

Jips Taşı Faydaları Nelerdir?

Jips Taşı
Jips Taşı

Jips/Alçıtaşının kullanım alanları şunlardır;

  • Alçı hammadesidir. Tıpta ve cerrahide işlevseldir.
  • Beyaz boya ve dolgu maddesi olduğundan pamuklu tekstil ve kağıt ürünlerinde kullanılır.
  • Çimento sanayiinde prizlenmeyi geciktirir.
  • Bira sanayiinde mayalandırma işleminde kullanılır.
  • Porselen, vitrifiye malzemeler ve kiremit üretiminde kullanılır.
  • Kimya, inşaat ve yalıtım alanlarında kullanılır.

Jips taşlarının faydaları şu şekilde özetlenebilir;

  • Bitkilerin beslenmesi için kalsiyum ve kükürt kaynağı sağlar.
  • Topraktaki asidi dengeler ve alüminyum toksisitesini tedavi eder.
  • Toprak yapısını geliştirir.
  • Su infiltrasyonunu sağlar.
  • Erozyonu önlemeye yardımcıdır.

Jips Taşının Özellikleri Nelerdir?

jips taşı

İnşaat ve dekorasyon sektöründe vazgeçilmez bir yapı malzemesi olan alçı taşları, kalsiyum sülfat mineralini içerir. Tebeşir ile benzerlik gösteren, ufalıp dağılan bir yapıdadır. Selenitin yarı saydam kristallerinden oluşan bu taşlar, toprağın verimli hale gelmesini sağlar. Balıkesir, Bilecik, Aydın, Bolu, Eskişehir, Afyon, Karabük, Ankara ve Denizli illerinde jips madenleri bulunmaktadır. Anhidrit, Albatr, Bassanit, Jips, İpek Jipsi ve Selenit olmak üzere doğada 6 çeşit türüne rastlanır. Gübre ve tarım sanayiinde, tıp alanında ve süslemede öne çıkan bir taştır. Hafif sulu ve esnektir.

Jips Taşı Renkleri ve Türleri Nelerdir?

Alçı, doğada ikiz kristaller ve selenit kütleleri olarak bulunur. İpeksi ve lifli bir yapıda olabilir. Kompakt olabilen granüller halinde görülebilir. Parçalanabilir şeffaf kütleler halinde belirir. İnce taneli beyaz renkli alçı çeşidi en popüler olanıdır. Bunlar süs işlerinde kullanılır. Çöl gülü, Saten spar ve Alabester gibi farklı türleri vardır. Alçı taşının renkleri arasında beyaz, açık sarı, şeffaf, mavi, kırmızı, yeşil ve kahverengi sayılabilir.

Jips Takı ve Mücevher Modelleri

Jips taşı kolye, küpe, yüzük ve bilezik yapımında pek fazla tercih edilmiyor. Mücevher taşları gibi göz alıcı bir görünüme sahip değil. Bununla birlikte, Jips taşı takılar, ham taş versiyonunda kütle olarak bulunan dekoratif amaçlı objeler doğal taş mağazalarında bulunabilir. Alçı taşından yapılan hazır ürünler tespih, takı ve enerji vermesi için kullanılan biblolar olabilir. Alçı tavan süslemeleri, kapı, pencere, çatı, bahçe peyzajı, gübre ve sulama gibi özel olarak yaptırılan ürünlerde yer alan bir taştır.

Jips Taşı Fiyatı Ne Kadar?

Jips (Alçıtaşı) maden yatakları Balıkesir/Susurluk’ta bulunmaktadır. 1 milyon ton rezervi ülkemizde bulunduğundan bu taşların ithal edilmediğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla fiyatlar herhangi bir değerli taş mücevher fiyatına göre çok daha hesaplıdır. Jips gübre, tarımsal jips, ham jips taşları mikron ölçeğine ve boyutuna göre fiyatlandırılır. Ham halde kütle doğal taş kristalleri dekor amaçlı olarak ortalama 100 ila 200 lira arasında satışa sunulmaktadır.

Mücevher Dünyası ile Güvenli Altın Alışverişi

Sipariş ettiğiniz ya da etmeyi düşündüğünüz bütün ürünler aynı gün stoktan kargoya verilir. Beğendiğiniz model için üretim sürecini beklemenize gerek yoktur. Direkt olarak beğendiğiniz ürün stoklardan temin edilerek sizlere ulaştırılır. Ayrıca bütün ürünlerimiz sigortalı olarak tarafınıza gönderilir. Ödeme kolaylığı olarak kredi kartına 3 taksit imkanı mevcuttur. Ürün satın alırken peşin fiyatına 3 aya kadar taksit yaptırma şansınız vardır.

Bu durum yasal prosedürlere göre bazen farklılık gösterebilir. Ayrıca havaleye özel %10 indirim imkanı bulunur. Modellerimizde ölçü değişikliği yaptırma olanağınız mevcuttur. Bunu önceden bildirdiğiniz zaman ürün size istediğiniz ölçülerde gelir. 1952 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Mücevher Dünyası’ndaki bütün ürünler gerçek, TSE ve Ayar damgalı altınlardır.

Akdeniz Bölgesinin en büyük altın mağazası olarak bilinen Mücevher Dünyası, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutar. Ürünler en uygun fiyat garantisine sahiptir. YouTube ve Instagram üzerinden bizi takip ederek güncel fiyatlar ve modellerden haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir