İncir Yaprağının Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

incir yaprağının faydaları

Bir zamanlar Adem ve Havva’nın mahremiyetini koruduğu meşhur İncir Yaprağı, günümüzde de bir o kadar konuşulan bitkilerden biri. Eski Yunanlılar ve Romalılar vücutlarını incir yaprakları ile süslerdi. Tarihteki en efsanevi sembollerden biridir. İncir yaprakları tüketilebilir ve sağlık için pek çok faydaya sahiptir. İncir Yaprağı diyabet, yüksek kolesterol ve egzama, sedef hastalığı ve vitiligo gibi cilt rahatsızlıkları için kullanılır. Ficus ağacında yetişen incir, dut ailesinin besleyici ve tatlı bir üyesidir. İncir, çok belirgin bir şekle sahip parlak yeşil yapraklara sahiptir. İncir yaprağındaki besin değerleri sindirim sağlığı, kalp sağlığı ve kan şekeri seviyelerini yönetme bakımından etkindir. Çiğ olarak yenebilen, tatlı ve yemeklerde, hatta çaylarda kullanılabilen bir bitkidir. İncir gibi yaprağının da tadı hoştur. Peki gerçekte nelere fayda sağlar? İşte, incir yaprağının faydaları hakkında merak edilenler!

İncir Yaprağının Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

incir yaprağının faydaları
incir yaprağının faydaları

İncir, gözyaşı damlasını andıran eşsiz bir meyvedir. Yüzlerce minik tohumla dolu ve yenilebilir mor veya yeşil bir kabuğa sahiptir. Meyvenin eti pembedir ve hafif, tatlı bir tada sahiptir. İncirin bilimsel adı Ficus carica’dır. İncir ve incir yaprakları şifa dağıtan besin değerlerini içerir. Kalp, sindirim sağlığı ve kan şekeri seviyesi bakımından önemlidir. İncir yaprakları sonbaharda toplanır. Ardından güneş ışığı ile kurutulur.

İncir ağacının meyvesi, yaprağı ve kökü ilaç yapımında kullanılır. İncir yaprağı diyabet, cilt sorunları ve yüksek kolesterol tedavisinde etkilidir. İçerisindeki sütlü özsu maddesi cilt rahatsızlıklarını iyileştirir. İncir yaprağı ve meyvesi kimyasal içerir. Bu kimyasallardan bazıları, yiyecekleri bağırsaklardan daha iyi geçirmeye yardımcı olabilir. Diğerleri kan şekeri veya kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

İncir yaprağının faydaları:

  • Egzama, sedef gibi iltihaplı cilt hastalıklarını tedavi edebilir.
  • Kaşıntı, kızarıklık, ciltte tahriş sorunlarını çözer.
  • Kabızlığı ve ishali önler.
  • Şeker hastalığını önler ve diyabetli kişilerde insülin seviyelerini dengeler.
  • Bol miktarda lif içerir. İncir yaprağı kaynatılıp içilirse kilo vermeye yardımcı olur.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • Kemik yoğunluğunu artırır.
  • Kandaki yağ oranını düşürür.
  • Kalp hastalıklarını önler.
  • Doğal bir antibiyotiktir.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Basur acısını hafifletir.
  • Solunumu rahatlatır.
  • Kolon kanserini önleyebilir.

İncir Yaprağı Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

İncir yaprağından çay hazırlayıp günde 2-3 fincan kadar içebilirsiniz. Eklem ve kas ağrılarına iyi gelir. Soğumuş çayı pamuk yardımıyla diz kapaklarına sürebilirsiniz. Aynı yöntemle ciltteki sorunlarınızı da giderebilirsiniz. Taze incir yaprağını çiğnerseniz ağız kokusunu giderebilirsiniz. İncir yaprağından çıkan sütü ise sivilceli veya mantarlı bölgeye sürüp sonucu görebilirsiniz. İncir yaprağı dekor olarak, oda kokusu, parfüm, kolonya, sprey ve güzellik bakım ürünlerinin içinde kullanılabilir. Yemeklerin yanında veya marinesinde yer alabilir.

İncir Yaprağının Zararları Var Mıdır?

İncir yaprağı diyabet hastaları, ameliyat olacak kişiler, alerjisi olanlar, hamileler ve emziren anneler açısından riskli olabilir. İncir tüketiminin bilinen bir zararı yoktur. Ancak hem lateks maddesine hem de bitkilere alerjisi olanlar yaprağını çok sık kullanmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir