İğdenin Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

iğdenin faydaları

Ülkemizde ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yetişen iğde ağacının meyvesi, sahip olduğu besin değerleri sayesinde oldukça şifalı bir gıdadır. Pek çok hastalığı tedavi edebilen, hem genel sağlığımıza hem cilt güzelliğine katkı sağlayan bu meyvenin faydaları çok fazla bilinmiyor. İğdenin faydaları, kullanımı, olası zararları ve özellikleri hakkında sizleri bilgilendireceğiz. İğde ağaçları etraflarına mis gibi bir koku yayar. Zeytine benzeyen meyveleri ile hoş bir görüntüye sahiptir. Bakalım, iğde meyvesi nelere iyi geliyor?

İğdenin Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

İğdenin Faydaları
İğdenin Faydaları

İğde ağacındaki meyveler sonbahar mevsiminde toplanır. Acı ve tatlı iğde türleri vardır. Yabani alanlarda ortalama 2-3 yılda yetişen iğde ağacının bakımı zor değildir. Elaeagnus yani iğde ağacının isminin anlamı küçük boy yemiştir. Bu ağaç, azotu kökünde depolar ve böylece her iklim koşuluna dayanıklıdır. Erozyonla mücadelede rol oynar. Bahçecilikte çit bitkisi olarak kullanılır.

İğde meyvesi zeytine çok benzer. Sarı-kahverengi renkteki bu meyve böbrek ve bağırsak rahatsızlıkları olanlara tavsiye edilir. Kuş iğdesi, sultan iğdesi, Japon iğdesi ve Gumi kırmızı iğde türleri bulunur. İğde çiçekleri gri yeşil renkli ve hoş kokuludur. Aromaterapi alanında kullanılabilir. Mayhoş tada sahip bu meyvenin sağlığa faydaları saymakla bitmez. İğdenin içerisinde organik asitler, uçucu yağ, tanen, flovan glikozidler ve bol vitamin bulunur. Ayrıca demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, lif, protein, A ve C vitaminlerini barındırır.

İşte, iğdenin faydaları:

iğdenin faydaları

  • İğde yaprağı çayı kış aylarında görülebilen hastalıkları önler. Direnci artırır.
  • Egzama tedavisinde harici olarak iğde suyu kullanılır.
  • Hazımsızlığa iyi gelir.
  • Grip, bronşit ve soğuk algınlığına çaredir.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Ağız ve diş sağlığı için önemli bir rol oynar.
  • Vücutta kaybedilen mineral ve elektrolitlerin geri alınmasını sağlar.
  • İshali ve böbrek taşı ağrısını geçirir.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Zihin sağlığını destekler.
  • Sivilce ve siyah noktaların giderilmesini sağlar.

İğdenin Kullanım Şekli Nasıldır?

İğde taze olarak market, manav ve pazar yerlerinden alınabilir. Ayrıca piyasada iğde içerikli bazı ürünler de satılıyor. Meyve olarak çiğ tüketilebilen iğde çay olarak da tüketilebilir. Taze iğde yerken dışındaki kabuğu soyulur, sadece beyaz kumlu kısmı yenir. İğde çiçeği ve yapraklarından çay yapılabildiği gibi kaynatılıp suyu da içilebilir. İğde meyvesinin yağı ve suyu cilde ve saçlara sürülebilir. Cilt bakımı ve sağlığı konusunda oldukça etkili bir üründür. İsteğe göre meyve salatası, tatlılar, süslemeler ve bazı içeceklere karıştırılabilir.

İğdenin Zararları Var Mıdır?

Her gıdada olduğu gibi iğdenin de fazla tüketilmesi, bazı hassasiyetlere yol açabilir. Kabızlık, ağızda kuruluk, erkeklerde cinsel sorunlar aşırı tüketildiğinde yaşanabilen sorunlardır. İğde meyvesinde şeker bulunur, şeker hastalarına bu sebeple önerilmez. Su içermeyen bir bitki olduğundan iğde tüketirken yanında mutlaka su içilmelidir. Yabani ağaçlarda yetişen iğdeye karşı alerjiniz de olabilir. Tüm bu hususlara dikkat ederek bu meyveyi tüketebilirsiniz.

Mücevher Dünyası ile Güvenli Altın Alışverişi

Sipariş ettiğiniz ya da etmeyi düşündüğünüz bütün ürünler aynı gün stoktan kargoya verilir. Beğendiğiniz model için üretim sürecini beklemenize gerek yoktur. Direkt olarak beğendiğiniz ürün stoklardan temin edilerek sizlere ulaştırılır. Ayrıca bütün ürünlerimiz sigortalı olarak tarafınıza gönderilir. Ödeme kolaylığı olarak kredi kartına 3 taksit imkanı mevcuttur. Ürün satın alırken peşin fiyatına 3 aya kadar taksit yaptırma şansınız vardır.

Bu durum yasal prosedürlere göre bazen farklılık gösterebilir. Ayrıca havaleye özel %10 indirim imkanı bulunur. Modellerimizde ölçü değişikliği yaptırma olanağınız mevcuttur. Bunu önceden bildirdiğiniz zaman ürün size istediğiniz ölçülerde gelir. 1952 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Mücevher Dünyası’ndaki bütün ürünler gerçek, TSE ve Ayar damgalı altınlardır.

Akdeniz Bölgesinin en büyük altın mağazası olarak bilinen Mücevher Dünyası, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutar. Ürünler en uygun fiyat garantisine sahiptir. YouTube ve Instagram üzerinden bizi takip ederek güncel fiyatlar ve modellerden haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir