Ayvanın Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ayvanın faydaları

Ayva (Cydonia oblonga), Asya ve Akdeniz’in çeşitli bölgelerine özgü bir meyvedir. Antik Yunan ve Roma dönemlerinde sevgiyi ve doğurganlığı sembolize eden ayva, armut ve elma gibi meyvelerle yakın akrabadır. Sağlık açısından elzem olan vitamin, mineral ve besin değerleriyle dolu bu meyvenin yaprağı, çayı, kabuğu ve etinden çeşitli şekillerde yararlanabiliriz. Ayvanın faydaları, özellikleri, mevsimi, kullanımı ve olası zararları merak edilmektedir. İşte, ayvanın tüm özellikleri!

Ayvanın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

Ayvanın Faydaları
Ayvanın Faydaları

Ayva bir sonbahar meyvesidir. Sert yapısı ve ağızda bıraktığı pütür pütür tat sebebiyle pek çok kişi ayva yerken zorlanabilir. A, B, C vitaminleri, potasyum, bakır, demir, fosfor, selenyum, çinko ve lif içermektedir. Ayvanın ilk hasadı Eylül ayında başlar, Kasım sonuna kadar devam eder. Sonbahar ve kış mevsiminin en şifalı gıdalarından biridir. Ayvanın faydalarından da bahsedelim.

  • Ayva, iyi bir enerji kaynağıdır.
  • Ayak ve bacak bölgesindeki varisleri tedavi eder. Damarları gevşetir.
  • Lifli yapısı sayesinde sindirimi kolaylaştırır. İshal, kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelir.
  • Ciltteki kan akışını hızlandırarak cilde genç bir görünüm kazandırır. Kırışıklık sorununu çözer.
  • Saçlara parlaklık ve canlılık kazandırır.
  • Cinsel isteği artıran ayva, aynı zamanda iktidarsızlık problemine de iyi gelir.
  • Adet düzensizliğinde yaşanan problemleri azaltır.
  • Doğum sancısını azaltarak doğumu kolaylaştırır.
  • Mide bulantısına iyi gelir.
  • Tansiyonu dengelemeye yardımcıdır. Kalp ve damar sorunlarına ve kansızlığa iyi gelir.
  • Uzun süre tok tutarak kilo vermeye yardımcı olur.
  • Virüs ve bakterilere karşı savaşmamıza destek olur.

Ayvanın Kullanım Şekli Nasıldır?

Ayvanın en az kendisi kadar çekirdekleri, kabuğu ve yaprağı da faydalıdır. Ayva çayı üç malzemeden de yapılabilir. Kabuğu ve yaprakları kurutularak, çekirdekleri de kendi haliyle 10 dakika demlenerek tüketilebilir. Ayva çayına limon, bal ve başka meyveler de eklenebilir. Ayvayı çiğ tüketmek en yaygın kullanım şeklidir. Ayva pişirilerek tatlı tuzlu pek çok tarifte yer alabilir. Ayvadan reçel, tatlılar, et yemeğinin yanına garnitür, özel tariflere süslemeler, sıcak ve soğuk içecekler yapılabilir.

Cilt ve saç bakımında da önemli bir rol oynayan ayvadan maskeler hazırlanabilir. Cilt kırışıklığu, güneş lekesi, sivilce lekesi, ciltte sarkma gibi sorunlara iyi gelir. Göz altı morluklarını azaltır, gözenekleri sıkılaştırır ve pek çok etkiye sahiptir. Bu maskelerden biri şu şekilde yapılıyor:

1 bardak gül suyuna iki yemek kaşığı ayva çekirdeği ekleyip bir gece bekletilir. Sabah çekirdekleri süzülüp badem yağı karıştırılır. Cilde uygulayıp 20 dakika bekletilir.

Ayvanın Zararları Var Mıdır?

ayvanın faydaları

Sağlıklı bir meyve olmasına karşın, nadir de olsa ayvanın da zararları olabilir. Hamilelik döneminde ve ilaç kullanımı boyunca doktor tavsiye olmadan tüketilmemelidir. Ayvanın çiğ tüketilmesi çoğu zaman tavsiye edilmez. Komposto, tatlı, reçel ve çay olarak tüketilmesi daha faydalıdır. Aşırı miktarda tüketildiğinde ishale sebep olabilir. Bu da vücudun aşırı su kaybetmesi anlamına gelir. Ayvanın yüksek tansiyon hastaları tarafından tüketilmesi önerilmemektedir.

Mücevher Dünyası ile Güvenli Altın Alışverişi

Sipariş ettiğiniz ya da etmeyi düşündüğünüz bütün ürünler aynı gün stoktan kargoya verilir. Beğendiğiniz model için üretim sürecini beklemenize gerek yoktur. Direkt olarak beğendiğiniz ürün stoklardan temin edilerek sizlere ulaştırılır. Ayrıca bütün ürünlerimiz sigortalı olarak tarafınıza gönderilir. Ödeme kolaylığı olarak kredi kartına 3 taksit imkanı mevcuttur. Ürün satın alırken peşin fiyatına 3 aya kadar taksit yaptırma şansınız vardır.

Bu durum yasal prosedürlere göre bazen farklılık gösterebilir. Ayrıca havaleye özel %10 indirim imkanı bulunur. Modellerimizde ölçü değişikliği yaptırma olanağınız mevcuttur. Bunu önceden bildirdiğiniz zaman ürün size istediğiniz ölçülerde gelir. 1952 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Mücevher Dünyası’ndaki bütün ürünler gerçek, TSE ve Ayar damgalı altınlardır.

Akdeniz Bölgesinin en büyük altın mağazası olarak bilinen Mücevher Dünyası, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutar. Ürünler en uygun fiyat garantisine sahiptir. YouTube ve Instagram üzerinden bizi takip ederek güncel fiyatlar ve modellerden haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir