Mavi Çiçek İsimleri – Hangi Çiçekler Mavidir?

Mavi Çiçek İsimleri - Hangi Çiçekler Mavidir?

Mavi çiçek çeşitleri uzun yıllardır büyük beğeni toplamaktadır. Bitki toplulukları incelendiğinde görünüş ve özellik açısından bazı farklılıklar göze çarpar. Mavi çiçekler, dünyada nadir bulunan bitkiler arasında kabul görür. Serinletici ve sakinleştirici etkisiyle bilinen mavi çiçek çeşitleri, insanların dikkatini çekmeyi başarır. Değişik ortam koşullarında yaşayabilen çiçeklerin metabolizmayı yavaşlatarak iştah azaltma etkisi de bulunmaktadır. Dünyanın dört bir yanında farklı iklim ve topraklarda yetişen mavi çiçek türleri, özellikle hoş görüntüsü ile herkesin beğenisini kazanır. Genellikle doğal ortamlarda büyüyen türlerin bazıları evde beslemek için de uygun yapıdadır. Peki; dünyada en bilinen mavi çiçek türleri nelerdir, bu çiçeklerin özellikleri nelerdir, yaşam koşulları nasıldır? İşte mavi çiçek çeşitleri ile ilgili merak edebileceğiniz tüm detaylar.

Mavi Çiçek İsimleri

Mavi çiçek, dünya genelinde oldukça nadir görülen bir bitki türü olduğundan pek çok kişi tarafından araştırılır. 280.000 çiçekli bitki türünün sadece %10 gibi küçük bir bölümü, mavi çiçek üretme yeteneğine sahiptir. Bunun sebebi, bitkilerde gerçek bir mavi renk pigmenti bulunmamasıdır. Bundan dolayı, bitkilerin büyük çoğunluğunda doğal mavi rengin elde edilmesi mümkün değildir. Ancak birkaç tropikal bitkinin doğal ve gerçek mavi renk pigmentine sahip olduğu bilinir. Bitki aleminin küçük yüzdesini kapsayan mavi çiçek türleri, ormanlardan çiçekçi vitrinlerine kadar çok sayıda ortamı renklendirir. Özgün görünümü ile ön plana çıkan mavi çiçekler, bitkilere merak duyan kişilerin ilgisini çeker.

Mavi Çiçek – Mavi Ortanca

Ortanca, normal şartlar altında yeşil renge sahip bir bitkidir. Ancak ortanca mavileştirme yöntemi aracılığıyla ortancalarınızı mavi renge dönüştürmeniz mümkündür. Ortancaların asitli toprağa dikilmesi, çiçeklerde mavi renk oluşturmak için yeterlidir. Asitli toprağa dikilmeyen ortancaların ise alüminyum sülfat içeren gübreler ile beslenmesi gerekir. Bunun haricinde yoğun asit içerikli hayvan gübreleri de ortancaların mavileşmesini sağlar. Bahçe ve dış mekanların süslenmesinde kullanılan mavi ortancalar, canlı görünümüyle farkını ortaya koyar. Daha çok toz mavi ve gök mavisi gibi açık tonlarda olan mavi ortancaların farklı durumlarda koyu renklere büründüğü görülür.

Mavi Çiçek - Mavi Ortanca
Mavi Çiçek – Mavi Ortanca

Mavi Çiçek – Göğcegözü

Canlı ve parlak mavi renkli çiçekleri ile tüm gözleri üzerine çeken göğcegözü, oldukça ender bulunan bitkilerden biridir. 5 yaprağa sahip küçük mavi çiçek, unutma beni çiçeğine benzer yapısıyla ilgi toplar. İlkbaharın ortalarında büyümeye başlayan göğcegözü, 8 ila 10 hafta içerisinde çiçek açar. Nemli ve gölgeli alanlarda yaşamını devam ettiren göğcegözü çiçeği, kendi kendine tohum verir. Bahçesinde göğcegözü yetiştiren kişiler, konum olarak genellikle ağaç altlarını tercih eder.

Mavi Çiçek - Göğcegözü
Mavi Çiçek – Göğcegözü

Anemon Çiçeği

Dağ lalesi olarak da isimlendirilen anemon çiçeği, mavi çiçek türleri içerisinde karşınıza çıkar. Sıcak iklime sahip yerlerde yetişebilen çiçek, hafif gölgeli alanlarda canlılığını daha uzun süre koruyabilir. Hoş çiçekleri sebebiyle pek çok ortamın süslenmesinde görev alan anemon çiçeği, ilaç ve yağ sanayisinde sıklıkla kullanılır. Orman ve dağ gibi doğal ortamların büyük çoğunluğunda kendiliğinden yetişebilen çiçeğin evde bakım imkânı da bulunur.

Dünyanın kuzey bölgelerinde yetişen bitkinin Türkiye’de daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirildiği görülür. Genellikle ilkbahar döneminde çiçek açan bitkinin ekim zamanına göre farklı mevsimlerde çiçeklenmesi mümkündür. Soğuk bölgeleri sevmeyen anemon çiçeğinin yaşam süresi boyunca sıcak ortamlarda bulundurulması gerekir. Soğuk havaların hâkim olduğu günlerde ise bitkinin saman ve türevi nesnelerle kapatılması önerilir. Ayrıca anemon çiçeğini evde beslemek isteyenlerin zehirlenme etkisi nedeniyle dikkatli davranması son derece önemlidir. Çocuklar ve evcil hayvanların çiçeği yemesi durumunda zehirlenme sorunu ortaya çıkacağından bitki, mümkün olduğunca dikkatli biçimde yetiştirilmelidir.

Anemon Çiçeği
Anemon Çiçeği

Hezaren Çiçeği

Mavi rengin en koyu tonlarını gözler önüne seren hezaren çiçeği, saray çiçeği şeklinde bilinir. Çok sayıda çiçeğe sahip bitki, dikey şekilde büyümeye meyillidir. Çiçekleri yunusa benzeyen bitki, nemli ve çok güneş alan ortamlarda yetişir. Boyu 2 metreye kadar çıkabilen bitkinin belirli aralıklarla budanması önerilir. Çiçeğin su çeken ve kuvvetli topraklarda büyütülmesi önemlidir. Gelişim sürecinde daha iyi sonuçlar ortaya çıkması adına hayvansal ya da organik gübre desteği sunulması mümkündür. Genel anlamda fazla bakıma ihtiyaç duymayan bitki, evde yetiştirmek için uygun özelliktedir. Dikkat edilmesi gereken en önemli iki nokta, toprak kuruduğunda sulamak ve çiçeği fazla rüzgârdan korumaktır.

Hezaren Çiçeği
Hezaren Çiçeği

Yaban Asması

Daha çok süs amaçlı kullanılan yaban asması, mavi çiçek türleri denildiğinde ilk akla gelenlerdendir. Kristal çeşme, arbella ve buz mavisi gibi mavinin farklı tonlarını üzerinde taşıyan çiçek; tırmanıcı bitkiler sınıfındadır. 3 metreye kadar boyu uzayabilen bitkinin ilkbaharın erken dönemlerinde budanması gerekir. Kışın yapraklarını tamamen döken bitki, ilkbahar geldiğinde yeniden çiçeklenir. Bitkinin kökü gölge alanları severken, gövdesi güneşe doğru büyür. Parlak ve renkli çiçekleri ile bulunduğu ortama renk katan yaban asması, suyu süzen topraklarda yetiştirilir. Uzun süre etkili gübre desteği sayesinde bitkinin daha kısa zamanda gelişmesi mümkün olur.

Yaban Asması
Yaban Asması

Çan Çiçeği

Çan şeklindeki çiçekleri doğrultusunda isimlendirilen çan çiçeği, mavi çiçek çeşitleri arasında yer alır. Bahçelerde ya da saksılarda süs bitkisi amacıyla yetiştirilen bitki, kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerinde sıklıkla karşınıza çıkar. Bitkinin en yaygın görüldüğü yerler Akdeniz ve Kafkasya olur. Düzenli sulama ihtiyacı duyan çiçek, sabah ve akşamın serin vakitlerinde sulanabilir. Halk arasında maviş olarak da adlandırılan çan çiçeği, ormanlık ve sahil kenarlarındaki kayalık alanlarda bulunur. Mavi renkli çan çiçeği, yaz boyu çiçekli kalır. Genellikle dış mekân bitkisi şeklinde kullanılan çiçeğin isteğe göre saksıda büyütülmesi de mümkündür. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalardan korunması gereken çan çiçeği, oda sıcaklığındaki su ile sulanır.

Çan Çiçeği
Çan Çiçeği

Gündüz Sefası

Dünya geneline petunya ismiyle tanınan gündüz sefası çiçeği, mavi çiçek türlerinden bir diğeridir. İnsanların özellikle balkonlarda yetiştirmeyi tercih ettiği çiçek, park ve bahçelerde de karşınıza çıkabilir. Sık çiçek açma özelliğine sahip gündüz sefası, doğru bakıldığında uzun yıllar canlılığını korur. İlkbahar aylarında hızlı bir biçimde büyüyen çiçek, genellikle kış ayları yaklaştığında ölür. Gün ışığını seven bitkinin aşırı kavurucu güneş altında bekletilmemesi önerilir. Fazla nemli toprakları sevmeyen gündüz sefası için günün akşam saatlerinde bir kez sulanmak yeterli gelir. Bunun yanı sıra, bitkinin şiddetli rüzgârdan korunması oldukça önemlidir. Toprağın tamamen kurumaması ve bitkinin zarar görmemesi adına şiddetli rüzgâr alan ortamlarda gündüz sefası yetiştirilmesi tavsiye edilmez.

Gündüz Sefası
Gündüz Sefası

Mavi Kantaron

Türkiye’de peygamber çiçeği şeklinde bilinen mavi kantaron, Orta Avrupa’dan köken alın mavi çiçek çeşitlerinden biridir. 40 ila 90 cm arasında uzunluğa sahip bitki, bahar aylarında çiçek açar. Mavinin değişik tonlarında çiçekleri bulunan bitki, özellikle yol kenarları ve tarlalarda kendiliğinden yetişir. Bol güneşli ortamları seven mavi kantaron, suyu iyi akıntılı tüm topraklarda yaşamını sürdürebilir. Kışa dayanıklı tohumlara sahip çiçeğin daha çok gruplar halinde yetiştirildiği görülür. Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir? başlıklı içeriğimizi de incelemek isteyebilirsiniz.

Mavi Kantaron
Mavi Kantaron

Mücevher Dünyası ile Güvenli Altın Alışverişi

Sipariş ettiğiniz ya da etmeyi düşündüğünüz bütün ürünler aynı gün stoktan kargoya verilir. Beğendiğiniz model için üretim sürecini beklemenize gerek yoktur. Direkt olarak beğendiğiniz ürün stoklardan temin edilerek sizlere ulaştırılır. Ayrıca bütün ürünlerimiz sigortalı olarak tarafınıza gönderilir. Ödeme kolaylığı olarak kredi kartına 3 taksit imkanı mevcuttur. Ürün satın alırken peşin fiyatına 6 aya kadar taksit yaptırma şansınız vardır. Bu durum yasal prosedürlere göre bazen farklılık gösterebilir. Ayrıca havaleye özel %10 indirim imkanı bulunur. Modellerimizde ölçü değişikliği yaptırma olanağınız mevcuttur. Bunu önceden bildirdiğiniz zaman ürün size istediğiniz ölçülerde gelir. 1952 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Mücevher Dünyası’ndaki bütün ürünler gerçek, TSE ve Ayar damgalı altınlardır.

Akdeniz Bölgesinin en büyük altın mağazası olarak bilinen Mücevher Dünyası, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutar. Ürünler en uygun fiyat garantisine sahiptir. YouTube ve Instagram üzerinden bizi takip ederek güncel fiyatlar ve modellerden haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir