Primer Nedir? Nasıl Kullanılır?

Son dönemde ‘primer nedir?’ sorusunu sıkça duyuyoruz. Primer, makyaj bazıdır. Yüzünüz nihai bir tuvaldir ve makyajdan önce makyaj bazı uygulayarak ciddi bir fark yaratabilirsiniz. Makyaj bazının tam ne için kullanıldığını, nasıl uygulandığını, kaç çeşit primer olduğunu, doğru makyaj bazını nasıl seçeceğinizi ve önemli bilgileri makalemizin devamında bulabilirsiniz.

Primer Nedir? Ne İşe Yarar?

Makyaj dünyasına yeni girenler veya daha önce adını hiç duymamış olanlar ‘Primer nedir?’ diye merak edebilir. Makyaj bazı olan primer; göz farı, fondöten, ruj, rimel ve hatta oje için bir bazdır. Bu ürünlerden önce uygulanır ve diğer ürünlerin tüm gün boyunca kalıcılığını korumasına olanak tanır. Pürüzsüz bir cilt tabanı oluşturmanın püf noktasıdır.

Primer kullandıktan sonra daha kolay makyaj yapabilirsiniz. Üstelik, kullanacağınız makyaj malzemesinin miktarını az tutabilirsiniz. Primerin bir amacı da ürün ile cildiniz arasında bir bariyer oluşturarak, cildinizi korumak ve uzun süreli sonuçlar almanızı sağlamaktır.

Makyaj bazı; gözenekleri yumuşatır, makyajın uzun süre dayanmasını sağlar, yağlı cildi yatıştırıp aşırı parlamayı önler. Her cilt tipine uygun bir primer mevcuttur.

Primer Çeşitleri Nelerdir?

Sizin için en doğru makyaj bazını nasıl seçebilirsiniz? Elbette, primer çeşitlerini bilerek…

Primer Nedir?

Matlaştırıcı Primer: Yağlı bir cildiniz varsa, fondöteninizin kalıcılığını uzatmak için matlaştırıcı bir makyaj bazı tercih etmelisiniz. Gözenekleri en iyi şekilde kapatan ve pürüzsüzlük veren silikon bazlı ürünleri tercih edebilirsiniz.

Nemlendirici Primer: Bu ürünler, hyaluronik asit ve antioksidanlar gibi cilt bakım bileşenlerine sahiptir ve kuru ciltler için idealdir. Kuru ciltler, silikon bazlı ürünlerden kaçınmalıdır.

Renk Düzeltici Primer: Bu ürünlerin rengi, cildin alt tonlarını etkisizleştirmek için tasarlanmıştır. Örneğin, yeşil primer kızarıklığı düzeltmek için kullanılırken, mavi primer solgun veya sarı tonları dengeler.

Gözenek Kapatıcı Primer: Olgun cilt tiplerinde meydana gelen ince çizgilerin ve kırışıklıkların kapatılmasını sağlar ve teni pürüzsüzleştirir.

Göz farı, maskara, dudak ve tırnak primer türleri de mevcuttur.

Primer Nasıl Uygulanır?

Nemlendiricinizi sürdükten sonra birkaç dakika bekleyin. Makyaj bazını, yüzünüzün ortasından başlayarak, parmaklarınızla veya makyaj süngeri ile hafif bir tabaka halinde uygulayın. Primer (baz) kuruduktan sonra fondöten sürün. Makyaj bazı ve fondöten aynı yapıda olmalıdır. Su bazlı ya da silikon gibi.

Göz farı bazında uygulama genellikle fırça yardımıyla yapılır. Renk düzelten göz farı primeri fırça ile uygulanmalıdır. Yarı saydam bir primer parmaklarla uygulanmalıdır.

Primer Nedir

Maskara bazında önce kirpiklerinizi kıvırmanız, sonra da bazı kirpik diplerinden uçlara doğru uygulamanız önemlidir. Bu uygulama, kirpiklerin daha gür görünmesini sağlar.

Dudak bazları genellikle kendi şişesinden direkt uygulanır. Ardından bazı parmaklarınızla ya da bir fırçayla dudaklarınıza yedirebilirsiniz.

Makyaj Bazına Gerçekten İhtiyacınız Var Mı?

Makyaj bazı, mevsime göre daha kullanışlı bir hale gelebiliyor. Örneğin, yazın göz farının akmaması için bir sabitleyici olarak kullanılabilir. Kış şartlarını da düşünürsek, makyajın olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için kışın da kullanılabilir. Özel etkinliklerde mükemmel ve kusursuz makyajın altın anahtarı da yine makyaj bazından geçer. Makyajınızın akmaması, bulaşmaması ve bozulmaması için bu ürünü tercih edebilirsiniz.

Cilt sorunları olan bireyler primer bazını güvenle kullanabilir. Ancak çekinceleriniz varsa onun yerine pudra kullanabilirsiniz.

Makyaj Bazı Yerine Ne Kullanılabilir?

Makyaj bazı kullanmaktan yana değilseniz, baz olarak makyajdan önce pudra sürebilirsiniz. Öncesinde nemlendirici bir krem veya aloe vera jeli sürerek pudranın etkisini arttırabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir