Hatmi Çiçeği Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

hatmi çiçeği faydaları

Althaea officinalis botanik adıyla bilinen Hatmi Çiçeği, asırlardır bitkisel tıp alanında kullanılan çiçekli bir bitkidir. Öksürük, cilt sorunları, ülser gibi sindirim sorunlarına çare olan hatmi kökünü toz, kapsül, çay ve öksürük şurubu şeklinde bulmak mümkün. Bu yazıda, hatmi çiçeği bitkisinin faydaları kadar nasıl kullanılacağını ve olası yan etkilerini de sizlerle paylaşacağız. Hatmi bitkisi kahverengi, lifli ve kabukludur. Çiçekleri, kökü ve yaprakları tüketilebilir aynı zamanda yan ürünlerde kullanılır. Bitkinin ürettiği özsu, pek çok sağlık problemine şifa olur. Bu özsu antioksidanlar bakımından zengindir. Bitkiden elde edilen ekstre şekerleme ve jelatin yapımında kullanılır. Asya ve Afrika kökenli Hatmi çiçeği faydaları hakkında merak edilenler sizlerle!

Hatmi Çiçeği Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

hatmi çiçeği faydaları
hatmi çiçeği faydaları

Althaea officinalis yani hatmi bitkisi asırlardır geleneksel tıpta yer almıştır. Sindirim sorunları, ülser, öksürük ve cilt sorunlarının tedavisinde etkili bir bitkidir. Tozu, kapsülü, çayı ve öksürük şurubu yapılır. Hatmi bitkisinin çiçekleri, kökü ve yaprakları yenilebilir. Bu bitkinin tıbbi özellikleri ürettiği özsu ve maddelerden geliyor. Antioksidanlar içeren bu maddeler pek çok rahatsızlığı tedavi edebiliyor.

İşte, Hatmi çiçeği faydaları:

  • Öksürüğü giderir.
  • Soğuk algınlığını geçirir.
  • Ağız kuruluğunu geçirir.
  • Ülser gibi mide rahatsızlıklarına karşı korur.
  • Cilt tahrişini yatıştırır.
  • Cildi zararlı güneş ışınlarından korur ve makyaj kalıntılarından arındırır.
  • Yaraların iyileşmesini sağlar.
  • Reflü sorunu olanlarda boğazda yanma hissini geçirir.
  • Kalp sağlığını korur.

Hatmi Çiçeği Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

Hatmi çiçeği çayı yapmak için kurutulmuş bitkilerden bir tutam alıp bir bardak kaynar suda 5-10 dakika bekletin. Ardından çayınızı süzüp limon, bal, tarçın veya zencefille tatlandırıp içebilirsiniz. Hazır poşet çayları önermiyoruz.

Hatmi bitkisinin tozu ve ekstresi de satılıyor, bunu da suya veya meyve suyuna katarak tüketebilirsiniz. Bitkinin kendisini suya ekleyerek ve cam bir kavanozda beklettikten sonra ev yapımı içeceğinizi de hazırlayabilirsiniz. Serbest radikallerle savaşır. Vücudu güçlendirmek adına 3 günde bir 2-5 mL sıvı hatmi çiçeği özü tüketilebilir.

Ayrıca soğutulmuş hatmi çayı veya sıvı hatmi özünü hindistancevizi yağı ile birleştirerek cilt merhemi yapabilirsiniz. Bu krem doğrudan cilde uygulanabilir ve az önce saydığımız faydalarını gösterebilir.

Hatmi Çiçeğinin Zararları Var Mıdır?

Hatmi çiçeğini gerektiği kadar ve uygun şekilde kullanırsak hiçbir şekilde yan etkisini görmeyiz. Çok düşük bir ihtimalle bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabiliyor. Her bitkide olduğu gibi sizi de hatmi çiçeğine alerjiniz olabilir. Cilt alerjisi hususunu küçük bir test yaparak aşabilirsiniz. Bilek içinize bir miktar yağını sürüp 24 saat içinde cildinizi gözlemleyin. Hamileler, emziren kadınlar, kanama bozuklukları olanlar ve ameliyata girecek olan kişiler bu bitkiyi kullanmadan önce doktor tavsiyesi almalıdır.

Hatmi kökü genellikle iyi tolere edilir. Bazı durumlarda, mide rahatsızlığına ve baş dönmesine neden olabilir. Düşük bir dozla başlamak ve kademeli olarak kullanım miktarını artırmak daha sağlıklı olacaktır. Örneğin bitkiyi daha az, suyu daha fazla kullanarak karışım yapılabilir. 4 hafta boyunca kullandıysanız bir süre ara vermeniz önemlidir. Ciltte tahrişe ve midede bazı problemlere yol açabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir