Dut Yaprağının Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

dut yaprağının faydaları

Dut, yüksek oranda biyoaktif doğal bileşenler içerdiğinden en sağlıklı gıdalardan biridir. Dünya çapında dut meyvesi ‘süper gıda’ olarak tanımlanır. Dut yetiştiriciliğinin en önemli ürünlerinden biri de dut yapraklarıdır. Dut yaprağı, soğuk algınlığı, diyabet, iltihap gibi çeşitli sağlık sorunlarına şifa olur. Günümüzde dut yaprağı geleneksel tıpta sıkça başvurulan bir yöntemdir. Bu makalede dut yaprağının faydaları, yetiştirilmesi, tüketim şekli, mevsimi, kullanım alanları, özellik ve türleri ile olası yan etkilerinden bahsedeceğiz.

Dut Yaprağının Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

dut yaprağının faydaları
dut yaprağının faydaları

Dut ağaçları, vitamin, mineral ve güçlü bitki bileşikleri içeren lezzetli meyveleriyle dünyanın her yerinde vardır ve bilinir. Dutlar süper gıdalardandır. Yaprakları yüzyıllardır geleneksel tıpta çeşitli koşullar için doğal bir tedavi olarak kullanılmıştır. Polifenol antioksidanları gibi güçlü bitki bileşiklerinin yanı sıra C vitamini, çinko, kalsiyum, demir, potasyum, fosfor ve magnezyum ile yüklüdürler. Dut (Morus), Moraceae bitki ailesine aittir ve kara dut (M. nigra), kırmızı dut (M. rubra) ve beyaz dut (M. alba) gibi çeşitli türleri içerir.

Dut yaprağı taze değil kurutulmuş veya toz haline getirilmiş şekilde alınır ve kullanılır. Tıp sektöründe önemli bir yeri vardır. Dut, güçlü antioksidan özelliği ile yaş, kuru ve pişmiş olarak tüketilen lezzetli bir meyvedir. Beyaz dut ve kara dut yaprakları neredeyse aynı özelliklere sahiptir. Dut yaprağı şeker hastalığı tedavisinde oldukça faydalıdır. Ayrıca yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, soğuk algınlığı semptomları, artrit, kabızlık, baş dönmesi, kulak çınlaması, saç dökülmesi, erken beyazlama, kas ve eklem ağrılarının tedavisinde de etkilidir.

İpekböceklerinin temel besini beyaz duttur. Ana vatanı Çin’dir. Dut ağacı esnek ve dayanıklı olduğundan odunundan ahşap, tenis raketi, sopa, mobilya ve tekne üretilir. Beyaz duttaki kimyasallar tip 2 diyabeti önleyebilir. Bağırsakta şekerlerin parçalanmasını yavaşlatarak, kanda daha yavaş emilmesini sağlar. Bu da kan şekeri seviyelerini ideal aralıkta sabit tutar. Dut kurusu, dut yaprağı ve tozu diyabet tedavisinde etkilidir. Ayrıca kolesterol seviyelerini dengeler.

İşte, dut yaprağının faydaları!

  • Nezle, soğuk algınlığı.
  • Öksürük.
  • Boğaz ağrısı.
  • Kas ve eklem ağrısı.
  • Yüksek kan basıncı.
  • Astım.
  • Kalp rahatsızlıkları ve iltihaplanma.
  • Akciğer problemleri.
  • Kilo sorunu.
  • Cilt sorunları.
  • Kanser.
  • Kabızlık.
  • Baş dönmesi ve kulaklarda çınlama.
  • Saç dökülmesi ve erken beyazlama gibi sağlık problemlerinde etkilidir.

Dut Yaprağı Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?

Dut meyve olarak tüketilebilir, tatlılarda ve birçok şekilde kullanılabilir. Dut yapraklarından çay hazırlanabilir. Yapraklar haşlanarak da tüketilebilir. Dut yaprağı tozu, özüt ekstresi ve yan ürünleri de (ilaç, krem, merhem vb) tıbbi amaçlarla kullanılabilir. Birkaç adet kurutulmuş dut yaprağı kaynar suyun içerisinde 2 saat boyunca demlenir. Bu çay günde 2 fincan tüketilebilir. Yemeklerden önce içmek etkisini artırır.

Dut Yaprağının Zararları Var Mıdır?

Hamile ve emziren kadınlar kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır. Ayrıca diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürebilir. Düşük kan şekeri (hipoglisemi) belirtilerine dikkat edilmelidir. Bu ürün tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini düşürebilir. Çünkü aynı anda hem diyabet ilacı hem de şekeri düşüren dut yaprağı kullanılmamalıdır. Dut yaprağı mide rahatsızlığı ve ciltte tahrişe neden olabilen lateks adlı bir özsu içerir. Bu nedenle mide ve cilt hassasiyeti olanlara önerilmez. Yine de birçok kişi dut yaprağını olumsuz etki yaşamadan tüketmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir