Çileğin Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

çileğin faydaları

Çilek, Fragaria cinsine ait, gül familyasındaki yirmiden fazla çiçekli bitki türünden biri ve bunların yenilebilir meyvesidir. Kuzey Yarımküre’nin ılıman bölgelerine özgü bu meyveler, dünyanın çeşitli bölgelerinde yetiştirilir. Çilek, botanikte meyve olarak kabul edilir. Çiçekli bir bitkinin meyvesidir. İlk kez 18. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkmıştır. Parlak kırmızı renkli, minik yeşil benekleri olan, sulu ve tatlı bir meyvedir. Aynı zamanda mükemmel bir C vitamini ve manganez kaynağıdır. Yeterli miktarda folat ve potasyum içerir. Kalp sağlığı ve kan şekeri kontrolü için birebir olan antioksidanları ve bitki bileşiklerini barındırır. Çeşitli şekillerde tüketilebilir, gıda olarak da tıpta ve kozmetikte de yer bulan bir besindir. İşte, çileğin faydaları, özellikleri, kullanım alanları ve zararları hakkında merak edilenler!

Çileğin Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

çileğin faydaları
çileğin faydaları

Çilekler, kalp sağlığı ve kan şekeri kontrolü için mühim antioksidanlarla doludur. Bitkisel bileşikler dışında manganez, folat, potasyum, C vitamini, lif gibi mineraller ve bileşikleri içerir. Obezite ve diyabet sorunu yaşayanlar çilek tüketerek kan şekeri yükselmesini önleyebilir. Ek olarak, çileklerin içindeki bileşenler kalp hastalığı, felç, kanser, yüksek tansiyon ve kabızlığa karşı korunmaya da yardımcı olabilir.

Çileklerin kalp şeklinde olması kalbe iyi geldiğinin ilk kanıtıdır. Kalbi korur, iyi kolesterolü yükseltir, kan basıncını düşürür ve kanserle savaşır. Vitaminler, lifler ve özellikle polifenoller olarak bilinen yüksek düzeyde antioksidanlarla dolu olan çilekler, sodyumsuz, yağsız, kolesterolsüz, düşük kalorili bir besindir. En yoğun antioksidan içeren ilk 20 meyveden biridir. Gül ailesinin bu üyesi aslında bir meyve ya da dut değil, çiçeğin büyümüş bir yumrusudur. Sert, dolgun ve orta boy çilekler daha iyidir. İlk kez Antik Roma’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Fransa’da afrodizyak olarak kabul edilir.

100 gram çilekte 32 kalori bulunuyor. Ki bu da onu diyette tüketilebilecek bir meyve yapıyor. İşte, liste halinde çileğin faydaları:

  • Kalp fonksiyonlarını geliştirir, kalp damar hastalıklarını önler.
  • Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür. İyi kolesterolü yükseltir.
  • Beyin fonksiyonlarını destekler. Unutkanlık, Alzheimer, zihinsel yorgunluk gibi problemlerle savaşır.
  • Cildi güneşin zararlı etkilerinden korur. Cildi nemlendirir ve besler.
  • Göz sağlığına iyi gelir.
  • Diyabet ile savaşır ve kan şekeri kontrolünü sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Gut ve artrit dahil ağrılı kas ve eklem rahatsızlıklarına faydalıdır.
  • Kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Doğum kusurları riskini azaltır.
  • Kemik sağlığını geliştirir. Serbest radikallere savaş açar.
  • Kabızlığı giderir.
  • Saçları güzelleştirir, dişleri beyazlatır, göz altı morluklarını geçirir.

Çilek Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?

Genellikle çiğ ve taze olarak tüketilen bu meyveler, çeşitli reçel, jöle ve tatlılarda da kullanılabilir. Çilekler genellikle çiğ olarak yenir veya meyve salatalarına ve kremalara eklenir. Evde hazırlayabileceğiniz çilek suyunu da rahatlıkla tüketebilirsiniz. Çilek özü ayrıca dondurmalar, reçeller, jöleler, kabaklar, şuruplar, şekerler ve çikolatalar dahil olmak üzere işlenmiş gıda maddelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Olağanüstü zengin aroması, tadı ve rengi nedeniyle meyve özü, tabletlerde, ilaçlarda, protein barlarında, protein karışımlarında ve takviyelerde kullanılır. Kokulu meyve antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle losyonlarda, yüz yıkama ürünlerinde, çocuk diş macunlarında, vücut yağlarında ve şampuanlarda da popüler bir tatlandırıcıdır. Çilekli pasta, çilek çayı, çilekli kahve, rulo pasta, jöle, kurabiye, dondurma, krema, reçel ve daha pek çok şekilde tariflere eklenebilir.

Çileğin Zararları Var Mıdır?

Çilek, ağız yoluyla tüketildiğinde genellikle güvenilir bir besindir. Eğer kan sulandırıcı kullanıyorsanız çilek tüketimine dikkat etmeniz gerekir. Çilekler zaten doğal bir kan sulandırıcıdır. İlaç kullanırken aşırı miktarda çilek yemek, aşırı kan incelmesine neden olabilir. Bu nedenle, günde bir fincandan fazla yemekten kaçınılmalıdır. Hamilelik ve emzirme döneminde ideal ölçüde tüketilmeli ve mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Son olarak böbrek rahatsızlığı olan kişilerin de çileği dikkatli bir şekilde tüketmesi önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir