Yumurtanın Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yumurtanın faydaları

Yumurta, “süper gıda” olarak sınıflandırılması gereken birkaç gıdadan biridir. Nadir bulunan besin değerlerine sahiptir. Yumurtalar ayrıca sağlık için önemli olan çeşitli eser besinleri içerir. İhtiyacınız olan hemen hemen her besinden biraz içerirler. İnsanlar binlerce yıldır yumurta yemiştir. Pek çok yumurta türü vardır, ancak en yaygın seçenek tavuk yumurtasıdır. Yumurta, sağlıklı bir diyetin temel parçaları olan çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Dünyanın birçok yerinde yumurta, kolayca bulunabilen, ucuz bir besindir. Geçmişte, özellikle kolesterol konusunda yumurtaların sağlıklı olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar vardı. Bununla birlikte, şu anki düşünce, ılımlı bir şekilde yumurtaların sağlıklı olduğu yönündedir. İşte, yumurtanın faydaları ve diğer detaylar!

Yumurtanın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

yumurtanın faydaları
yumurtanın faydaları

Yumurtada folat, selenyum, B2 ve D vitamini bulunur. Ayrıca A, E, B5, B12 vitaminleri, iyot, demir ve fosfor içerir. İyi bir Omega-3 kaynağıdır. Diyetlerin vazgeçilmezidir. Kolesterolü kötü etkilemediği ortaya çıkmıştır. Doğa ananın orijinal süper gıdası olan yumurta çok eski çağlardan bu yana tüketilir. 13 temel vitamin ve minerale sahip olan bu temel besin, herkesin sağlıklı olması için gerekli bir besindir.

Yumurta, değerli bir kaliteli protein kaynağı sağlarken, gerekli omega-3 yağ asitleri ve antioksidanların yanı sıra 13 temel vitamin ve mineral içerir. Yumurtalardaki yüksek kaliteli proteinin %60’ı yumurta beyazında bulunurken, yumurta sarısı hayati sağlıklı yağlar, vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Ve bunların tümü günlük beslenme ihtiyaçlarınıza değerli bir katkı sağlar.

İşte, yumurtanın faydaları:

Güçlü kaslar: Yumurtadaki protein, kas dahil vücut dokularının korunmasına ve onarılmasına yardımcı olur.

Beyin sağlığı: Yumurta, beyin ve sinir sisteminin etkin bir şekilde çalışması için gerekli olan vitamin ve mineralleri içerir.

Enerji üretimi: Yumurta vücudun enerji üretmek için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içerir.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi: Yumurtadaki A vitamini, B-12 vitamini ve selenyum, bağışıklık sistemini sağlıklı tutmanın anahtarıdır.

Kalp sağlığı: Yumurtadaki kolin, kalp hastalığına katkıda bulunabilecek amino asit homosisteinini parçalamada önemli bir rol oynar.

Sağlıklı bir hamilelik: Yumurtalar, spina bifida gibi doğuştan gelen engelleri önlemeye yardımcı olabilecek folik asit içerir.

Göz sağlığı: Yumurtalardaki lutein ve zeaksantin, yaşa bağlı körlüğün önde gelen nedeni olan makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olur. Yumurtadaki diğer vitaminler de iyi görüşü destekler.

Kilo kaybı: Yumurtadaki protein, insanların daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olabilir. Bu, atıştırma dürtüsünü azaltabilir ve bir kişinin genel kalori alımını azaltabilir.

Cilt sağlığı: Yumurtadaki bazı vitaminler ve mineraller, sağlıklı cildin desteklenmesine ve vücut dokularının parçalanmasını önlemeye yardımcı olur. Güçlü bir bağışıklık sistemi de bir kişinin iyi görünmesine ve iyi hissetmesine yardımcı olur.

Yumurta Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?

Yumurtalar çok yönlü bir besindir ve birçok insan onları kızartılmış, haşlanmış, karıştırılmış veya fırınlanmış olarak sever. Bir diyete dahil etmek kolaydır. Çiğ yumurta sarısı da içilebilir. Ek yağ kullanmadan haşlama yumurta tüketilebilir. Üzerine pul biber ve sumak serpilebilir. Sade haşlanmış yumurta, sindirim sorunları olan veya hastalıktan kurtulan biri için iyi bir atıştırmalık veya yemek olabilir. Haşlanmış yumurtalar uygun bir piknik yemeğidir ve salataya iyi giderler. Sağlıklı bir omlette çırpılmış yumurtalar, bitkisel yağ, soğan, otlar, sarımsak, mısır ve bezelye gibi malzemelere yer verebilirsiniz. Yumurtanın tamamını kullanarak cilt ve saç maskesi yapabilirsiniz.

Yumurtanın Zararları Var Mıdır?

Yumurta tüketmek bazı sağlık riskleri ile birlikte gelir:

Bakteriler: Çiğ veya az pişmiş yumurtalar, kabuklardaki gözeneklerden girebilen bakteri içerebilir.

Alerjiler: Bazı kişilerin yumurta alerjisi veya hassasiyeti vardır. Alerjisi olan bir kişi, yumurta veya yumurta ürünleriyle temastan hayati tehlike arz eden bir reaksiyon yaşayabilir. Unlu mamullerde de yumurta kullanıldığından buna dikkat edilmelidir.

Kabuğu çatlamış veya son kullanma tarihi geçmiş yumurtaları satın almayın. Depolama: Yumurtaları buzdolabında saklayın. Yumurtalar oda sıcaklığında terleyebilir, bu da bakterilerin kabuklara girmesini ve büyümesini kolaylaştırır. Yumurtaları, sarıları sertleşene ve beyazları opak olana kadar iyice pişirin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir