Yer Elmasının Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yer elmasının faydaları

Yer elması (Helianthus tuberosus L.), birçok vitamin ve mineral için iyi bir kaynaktır ve aynı zamanda bir miktar lif ve protein sağlar. Kudüs enginarı olarak da bilinen ayçiçeği familyasına ait bitkilerdir. Yumrulu yapısı ile zencefil köklerine benzer. Çiğken kestaneye, piştiğinde patatese benzer. Enginar ve patates karışımı bir tada sahiptir. Yer elması mükemmel bir demir, bakır, magnezyum, fosfor ve potasyum kaynağıdır. Yer elması, manavda, sonbahar ve kış aylarında çiftçi pazarlarında ve marketlerin soğutulmuş ürünler bölümünde bulunabilir. İşte, yer elmasının faydaları, özellikleri, zararları ve tüketim şekline dair merak edilenler!

Yer Elmasının Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

yer elmasının faydaları
yer elmasının faydaları

Yer elması ocak ve şubat aylarında tüketilir. Çiğ olduklarında tatlı ve gevrek, pişirildiğinde pürüzsüz ve aromatik olan yumrulu bir kök sebzedir. Organiktirler ve hastalıklara karşı savaş açarlar. Havuç, kereviz, patates ve kestaneye benzeyen bir tada sahiptir. Kesmesi ve doğraması biraz zordur. Kaslarınızı ve sinirlerinizi destekleyen potasyum ve B1 vitamini ile birlikte size enerji vermek için demir açısından zengindirler. Tatlı olmalarına rağmen, nişastalı lifleri kan şekeri seviyelerindeki herhangi bir ani yükselmeyi durdurur. Patatesten daha düşük bir glisemik indekse sahip olduğundan kilo aldırmaz.

Yer elmasının faydaları arasında şunları sayabiliriz;

  • Bağırsak sağlığını iyileştirir.
  • Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur.
  • Kan basıncını düzenler.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Kansere karşı korur.
  • Bağışıklık tepkisini düzenlemeye yardımcı olurlar.
  • Yer elması, tip 2 diyabet riskini azaltır.
  • Özellikle kış aylarında yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonu riskini azaltabilir.
  • Yumurtalık kanseri riskini azaltmada rol oynayabilir.
  • Kolon kanseriyle savaşmaya yardımcı olabilirler.

Yer Elması Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?

Yumrulu sebzeler beyaz veya kırmızı renktedir ve dünyada 19 farklı türü bulunur. Kış mevsiminde tüketilmesi doğrudur. Yer elması seçerken çürük, kesik, siyah noktalar vs olmayanları seçmeye çalışın. Bu kök sebze çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Yer elmasını ince dilimleyerek çiğ olarak yiyebiliriz. Ya da kavurabilir, buğulama, haşlama, püre ve cips şeklinde kızartma olarak hazırlayabiliriz.

Patateslere benzer şekilde, kabukları yenilebilir ve ek bir lif kaynağı sağlar. Kabuklu veya kabuksuz yemek kişisel bir tercihtir. Yer elmasını çiğ yemek muhtemelen midede tahrişe neden olur. Pişirme yönteminizi seçerek pişmiş olarak tüketebilirsiniz. Limonlu suda kaynatılıp tüketilirse sindirimi kolaylaşır. Salamura ve turşu ürünleri yapılabilir. Patates püresiyle çok yakışır. Salata, yemek, garnitür ve isteğe göre çeşitli tariflere ekleyebilirsiniz.

Yer Elmasının Zararları Var Mıdır?

Nadir olmakla birlikte, bazı insanların yer elmasında bulunan inüline alerjisi vardır. Ayrıca içerisinde bazı sindirilemeyen karbonhidratların bulunması sorun olabilir. Yer elması tüketimi çoğu zaman güvenli ve risksizdir. Bununla birlikte, bazı insanlar için yüksek inülin içeriği sindirim rahatsızlığına neden olabilir. Hatta aşırı gaz yapmasıyla ünlü bir sebzedir. Ek olarak, fruktan içerdiğinden, fruktan intoleransı olan kişiler yer elmasından kaçınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir