Üzümün Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Üzüm, atıştırabileceğimiz en lezzetli ve sağlıklı besinlerden biridir. Farklı renk ve türlerde görülürler. Kırmızı, yeşil ve mor üzümler, çekirdeksiz üzümler bunlardan bazılarıdır. Üzüm şırası, reçeli, suyu, kuru üzüm, şarap ve daha pek çok şekilde değerlendirilebilir. İlk kez 8 bin yıl önce Orta Doğu’da asma bahçelerinde yetiştirilen üzüm, pek çok sağlık sorununa şifadır. Üzümdeki besinler kanserden kalp hastalıklarına kadar pek çok durumda insan sağlığını korur. Her yaz severek yediğimiz üzümün farklı yönlerini öğrenmeye hazır mısınız? İşte, üzümün faydaları ve merak edilen bilgiler!
Üzümün Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Bugün, dünya çapında her yıl 72 milyon ton üzüm, çoğunlukla şarap üretmek için yetiştirilmektedir. Her yıl 7,2 trilyon galon şarap üretilir. En popüler yaz meyvelerinden biridir. Asma yaprakları ise dolma yapmak için kullanılır. Kanser, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve kabızlığın önlenmesinde etkili bir çözüm olan üzümde çok faydalı besin değerleri bulunur. Evlerimizde ve hatta seyahat sırasında dahi iyi bir atıştırmalıktır.
Yeşil, kırmızı, siyah, mor, sarı gibi farklı renklerde çeşitleri vardır. Kuru üzüm, çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm diye sınıflandırmalar yapılabilir. Üzüm, yüksek besin ve antioksidan değerleri nedeniyle sayısız fayda sağlar. Antioksidanlar, C vitamini, K vitamini ve potasyum bakımından zengindir. Resveratrol, lif, vitamin ve mineralleri sayesinde sağlığı korur ve enerji verir. Üzüm, diyet planında yer aldığı sürece şeker hastaları için uygundur.
İşte, üzümün faydaları!
- Kansere karşı koruyucudur.
- Kalp hastalıkları riskini azaltır.
- Tansiyonu dengede tutar.
- Kabızlığı önler ve kabızlığı geçirir.
- Sulu gözler, akıntılı burun gibi alerjik belirtileri hafifletir.
- Diyabet ile savaşır.
- Göz rahatsızlıklarında belirtileri hafifletir.
- Akne ve sivilcelere karşı etkilidir.
- Glukoz kontrolünü sağlar.
- Beyin sağlığını güçlendirir.
- Kemik ve eklem ağrılarını ya da hastalıklarını önler.
- Bağışıklığı güçlendirir.
Üzümün Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?
Üzüm çok yönlü bir meyvedir, birçok farklı tarifte kullanılabilir. Bol miktarda su içerdiğinden susuzluğu giderir. Üzümdeki besinler kansere, göz problemlerine, kardiyovasküler hastalıklara ve diğer sağlık koşullarına karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Üzüm yıl boyunca mevcuttur. Pazar ve marketlerden her zaman tazesini seçmek önemlidir. Sıkı dokulu, kırışıksız üzümler seçilmelidir. Buzdolabında saklanması ve yıkanması da önemlidir. Üzüm tazeyken tüketilmelidir. Üzüm jölesi, ezmesi, meyve suyu veya paketli yan ürünleri yüksek oranda şeker ve kalori içerir. Üzüm tanelerini tavuklu yemeklere, salataya, meyve karışımı ve meyve suyuna, tatlılara, dondurmaya ve çaya ekleyebilirsiniz.
Üzümün Zararları Var Mıdır?
Üzüm, en yüksek pestisit kalıntısına sahip meyve ve sebzeler listesinde 8. sıradadır. Bu sebeple, üzümlerin organik olmasına özen gösterilmelidir. Beta bloker gibi kalp ilaçlarını kullanan kişiler, yüksek oranda potasyum içeren besinleri ölçülü olarak tüketmelidir. Üzüm de bunlardan biridir. Resveratrol içerdiğinden, kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişiler ya üzüm tüketmemeli ya da tüketmeden önce doktoruna danışmalıdır. Çok fazla üzüm tüketenlerde böbrek sorunları ciddi olarak yaşanabilir. Şarabın ise aşırı dozda tüketiminden kaçınılmalıdır.