Sarı Kantaron Yağı Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Geleneksel tıpta ve günlük hayatta kullanılan bitkilerden kantaron otu, psikolojik sorunların ve yaraların iyileştirilmesinde öne çıkıyor. Kantaron sarı ve kırmızı gibi türlere ayrılıyor ve her türünün farklı özellikleri bulunuyor. Özellikle de sarı kantaron çayı ve sarı kantaron yağı faydaları merak edilmeye başlandı. Kurutulmuş kantaron bitkisinin sarı çiçeklerinden buhar damıtma yöntemiyle elde edilen bu şifalı yağ, pek çok sağlık ve cilt sorununa deva oluyor. Sarı kantaron nedir, nerelerde ne şekillerde kullanılır, faydaları ve zararları nelerdir? İşte sarı kantaron bitkisine dair merak edilenler!
Sarı Kantaron Yağı Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Mayasıl ve yara otu olarak de geçen, Avrupa’da yaygın olarak bulunan ve tıpta kullanımı yaygın olan bir bitkidir. Sarı kantaron çiçeğinden elde edilen yağ, pek çok cilt sorununa şifadır. Yara ve yanık tedavisinde kullanılan bu yağ, kanamaları durdurma özelliğine de sahiptir. Demir eksikliği yaşayanlar bu yağı el ve ayaklarına sürerek vücut ısısını artırabilir. Varislere, uçuklara, saç dökülmesi, kepek, adet sancısı, uykusuzluğa, pişiğe, baş ağrısına, ciltteki renk bozukluklarına ve yorgunluğa da iyi gelir.
Sarı kantaron yağını aktardan alabilirsiniz. Diğer uçucu yağlarla karıştırarak veya tek başına pamuğa damlatarak uygulayabilirsiniz. Sarı kantaron çayı demlenerek içilebilir. Ayrıca yağı da bir çay kaşığı kadar içilebilir. Bu bitkinin çiçeklerinde hypericum yağı bulunur. Yağında biyoflavonoidler, antioksidanlar, hiperisin ve hiperforin gibi etken maddeler bulunur. Hastalıkları önleyen, pek çok sağlık sorununu tedavi eden ve cildi güzelleştiren de bu maddelerdir. İşte, sarı kantaron yağının faydaları:
- Hemoroid tedavisinde etkilidir.
- Ağrı kesicidir.
- Yaraların ve yanıkların iyileşmesini hızlandırır.
- Böcek sokması durumunda hızlı bir rahatlama sağlar.
- Adet, menopoz ve fibromiyalji sorunlarını hafifletir.
- İltihaplanmayı önler.
- Hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır.
- Cilt sorunlarını tedavi eder.
- Saç dökülmesini önler.
Sarı Kantaron Yağının Kullanım Şekli Nasıldır?
Kantaron yağının harici olarak cilde masajla yedirilerek uygulanması önerilir. Ancak yağın göz çevresi ve mukoza zarından uzak tutulması önemlidir. Romatizma ağrısı olan, şişkin basur üzerine, yara ve yanıklara sürülerek bir süre beklenmelidir. Yağını günde bir çay kaşığı içebileceğiniz gibi, öncesinde mutlaka bir uzmana danışmanız gerekecektir. Bitkinin yapraklarından veya kurutulmuş kantarondan kaynar suda 10 dakika bekletme yöntemiyle çay demleyebilirsiniz. Cilt maskesi tariflerinden birini de hemen paylaşalım.
Yarım muz, bir tatlı kaşığı bal, iki kaşık beyaz kil ve iki tatlı kaşığı sarı kantaron yağı karıştırılır. Cilde uygulandıktan 30 dakika sonra yıkanarak temizlenir. Bu maske sayesinde cilt derinlemesine beslenecek ve ışıldayacaktır.
Sarı Kantaron Yağının Zararları Var Mıdır?
Topikal kullanımda ciltte kızarıklığa sebep olabilir. Cildin güneşe karşı hassasiyetini artırır. Bu sebeple yağı uyguladıktan bir süre sonra güneşe çıkılmamalıdır. Akne ve cilt ilaçları alanlar, alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Ağızda kuruluk, çarpıntı, baş ağrısı, terleme, mide bulantısı ve kabızlık en sık görülen yan etkileridir.
Sarı kantaron yağını kullanmaması gereken kişiler:
- Hamile ve emziren kadınlar
- Cildi hassas ve alerjik bir yapıya sahip olanlar
- Antidepresan, doğum kontrol hapı, tansiyon ve astım ilaçları kullananlar
- Organ nakli yapılan kişiler
- Sindirim sorunları olanlar
- Şizofreni hastaları
- Kanser tedavisi görenler ve siroz hastalarına önerilmemektedir.