Maydanozun Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Avrupa ve Orta Doğu mutfağında uzun zamandır yer alan maydanoz, günümüzde dünya çapında popüler bir bitkidir. Soslarda, salatalarda, yemeklerde, hatta içeceklerde kullanılan çok yönlü bir bitkidir. Petroselinum Crislum olarak da bilinen maydanoz, Apiaceae familyasının bir üyesidir. Bu yapraklı bitki, Akdeniz bölgesinde ortaya çıkmıştır ve hala bölgenin mutfaklarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Maydanoz, antioksidan flavonoidler ve fenolik bileşikler gibi birçok faydalı aktif bileşen içerir. Beta karoten, amino asit, folik asit, A, B, C ve K vitamini ile doludur. En sağlıklı yiyeceklerden biri olan maydanozun faydaları sıkça araştırılıyor. İşte, maydanoz hakkında bilinmesi gerekenler!
Maydanozun Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
İtalyan ve Fransız gibi türleri bulunan, Akdeniz ikliminde yetişen yeşil yapraklı ve çiçekli bir bitkidir. Kıvırcık ve düz yapraklı türlerini görebiliriz. Maydanoz tek başına tüketilebilir, yemek ve içecek yapımında kullanılabilir, zayıflama ve güzellik kürleri hazırlanabilir. Suyu, yağı ve çayı meşhurdur. A, B, C ve K vitaminleri, antioksidanlar, amino asit, kalsiyum, uçucu yağlar, folik asit, magnezyum, potasyum, yağ, folat, demir, flavonoidler ve protein içerir. İşte, maydanozun faydaları:
- Kanserden korur.
- Kalp hastalıklarından korur.
- Sindirim sorunlarına iyi gelir.
- Böbrek sağlığına faydalıdır, ödem attırır.
- Zayıflama sürecine katkı sağlar.
- Detoks etkisi yaratır.
- Diyabet tedavisinde etkilidir ve diyabeti önler.
- Kemikleri güçlendirir.
- Romatizma ağrılarına iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Ferah bir nefes sağlar.
- Göz sağlığını korur.
- Cildi dış etkenlerden korur ve güzelleştirir.
- Saç sağlığı için faydalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kabızlığı ve sindirim sorunlarını giderir.
- Ödemi ve toksinleri atar.
- Böbrek ve idrar yolları sağlığı için faydalıdır.
- Demir eksikliğini kapatır.
- Kas ve kemik ağrılarını hafifletir.
- Cildi ve gözleri korur.
Maydanoz Nasıl Tüketilir? Nerelerde Kullanılır?
Maydanozun sapı ve yaprakları çiğ ya da pişmiş formda tüketilebilir. Salatalar, yemekler, tatlı tabakları ve yemek süslemelerinde yer alabilir. Maydanozun suyu, çayı ve yağı da tüketiliyor. Kurutulmuş veya taze olarak yenebiliyor. Çorba, köfte, pilav, dolma, çiğ köfte, kısır, balık gibi yemeklerde çok popüler. Izgara etin üzerine serpildiğinde, kanserojen etkilerini azaltıyor. Kışın maydanoz çayı içmek hastalıklardan koruyor. Limonlu maydanoz suyu zayıflamaya yardımcı, ayrıca bu tip kürler cilt ve saç güzelleştirmede de kullanılıyor.
Yarım demet yıkanmış maydanozun üzerine iki su bardağı su eklenerek kaynatılır. 10 dakika demlendikten sonra ılınınca içilir. Limon, zencefil ve bal ekleyebilir ve günde 2-3 fincana kadar bu içeceği tüketebilirsiniz. Omlet, mantı, krep, poğaça, börek ve daha pek çok tarife maydanoz eklenebilir. Maydanoz suyu ile saçlarınızı yıkayıp durulayabilir, haftada bir cildinizi bu suyla temizleyebilirsiniz.
Maydanozun Zararları Var Mıdır?
Maydanozun çok ciddi yan etkileri yoktur. Bazı kişilerde alerjiye, kan pıhtılaşmasında sorunlara, kan şekerinin düşmesine neden olabilmektedir. Çok miktarda tüketilirse kansızlık, böbrek ve karaciğer sorunlarına neden olabilir. Ameliyattan önce, kan sulandırıcı ve başka bir ilaç kullanılıyorsa ve kronik hastalıklarda tüketilmesi önerilmez. Hamile kadınlarında doktor önerisi almadan tüketmemesi gerekir.