Maden Suyunun Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tüm canlı organizmaların hayatta kalmak için suya ihtiyacı vardır ve suyu vücudumuza almanın temel yolu onu içmektir. Damıtılmış su, elektrolit su, alkali su, kaynak suyu ve maden suyu gibi pek çok türünden bahsedilebilir. Maden suyu, hareket halindeki yeraltı suyunun toprak yüzeyindeki bir açıklıktan çıktığı yerler olan doğal kaynaklardan geldiği için kaynak suyu olarak da bilinir. Maden suyu damıtılmış suya tuzlar eklenerek veya karbondioksit ile havalandırılarak yapay olarak da yapılabilir. kalsiyum karbonat, magnezyum sülfat, potasyum, sodyum sülfat mineralleri ile karbon dioksit ve hidrojen sülfit gazlarını içermektedir. Maden suyunun faydaları hem sağlık açısından hem de güzellik açısından merak ediliyor. İşte, maden suyu özellikleri hakkında bilinmesi gerekenler!
Maden Suyunun Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Çoğu kişi için maden suyu içmek güvenli ve risksiz olsa da, yüksek sodyum içermesi sebebiyle tansiyon hastalarına çok da tavsiye edilmemektedir. Maden suyu veya halk ağzında soda, mutlaka cam şişede satın alınmalıdır. Köpüklü de denilen soda gibi bazı türleri daha asidik olup diş minesine zara verebilir. Maden suyu yeraltı rezervuarlarından gelir. Normal içme suyunun aksine maden suyu kimyasal işleme tabi tutulmaz. Adından da anlaşılacağı gibi maden suyu yüksek miktarda mineral, özellikle magnezyum, kalsiyum, bikarbonat, sodyum, sülfat, klorür ve florür dahil olmak üzere doğal olarak oluşan diğer bileşikleri içerir.
Minerallerin türleri ve miktarları suyun nereden geldiğine bağlıdır. Sonuç olarak, maden suyunun sağlığa faydaları ve tadı bu kriterlere göre şekillenir. Peki normal içme suyu mu, maden suyu mu daha faydalıdır? İçme suyunda da mineraller bulunur, ancak şişelenmiş maden suyunda çok daha fazla miktarda sağlığa yararlı mineral bulunur.
İşte, maden suyunun faydaları!
- Kemik sağlığını korur.
- Sindirim sağlığını destekler.
- Kan dolaşımını sağlar.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Kalp damar sağlığını korur ve yüksek kolesterolü düşürür.
- Kabızlığı önler ve geçirir.
İştah kaybı, tükenmişlik sendromu, kas güçsüzlüğü, bulantı, kusma, uyuşma, kramp, ruh halinde dalgalanmalar, ritim bozukluğu ve nöbet gibi sorunlar mineral eksikliği olan kişilerde görülür. Maden suyu tüketerek bu gibi durumlara çare bulmak mümkündür.
Maden Suyu Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?
Maden suyu sabahları, gün ortasında ve akşam saatlerinde rahatlıkla tüketilebilir. Vücudun susuz kaldığı dönemlerde her gün bir bardak kadar maden suyu tüketilmesi önemlidir. Yüksek tansiyon hastaları sodyum içeren maden suyunu doktoruna danıştıktan sonra belli aralıklarla içmelidir. Şişkinlik, reflü, gaz ve hazımsızlık gibi problemlere iyi gelen maden suyu, yemeklerden hemen sonra tüketildiğinde mideyi daha fazla şişirir.
Maden Suyunun Zararları Var Mıdır?
Maden suyunun içilmesi genellikle güvenlidir. Çok az araştırma, maden suyu tüketimiyle ilişkili olumsuz etkilerden bahseder. Karbonatlı maden suyu, ki buna genellikle soda deniyor, hıçkırıklara veya şişkinliğe neden olabilen karbonik asit içerir. Güvenilir olmayan markaların ürünlerinde kirletici veya toksik maddeler barınabilir. Sodyum içermesi ve gaz gibi şikayetlere sebep olmasından ötürü, tansiyon ve mide sorunu yaşayanların, maden suyu tüketmeden önce bir uzmana danışması gerekmektedir.