Kuru İncirin Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kuru İncirin Faydaları

Bu makalede kuru incirin sağlığa olan faydaları konusunda bilgiler vermek istiyoruz. İster atıştırmalık olarak ister en sevdiğiniz tariflerde lezzetli bir seçim yapmak istiyorsanız, kuru inciri tercih edebilirsiniz. Kuru incir diyet lifi, potasyum, demir ve kalsiyum gibi çok sayıda temel mineral ve sağlığı geliştirici antioksidanlar ve kompleks karbonhidratlar içerir. Kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve obezite gibi ciddi sağlık sorunlarından koruyan bir meyvedir. Kuru incirin faydaları, aşırı tüketildiğinde oluşabilecek yan etkiler, özellikleri, tüketim şekli ve kullanım alanları merak ediliyor. İşte, kuru incir hakkında bilinmesi gerekenler!

Kuru İncirin Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

Kuru İncirin Faydaları
Kuru İncirin Faydaları

Eski çağlardan beri sağlık, bereket, güç ve refah ile ilişkilendirilen incirin yaş meyvesi de kurusu da çok faydalıdır. Muhteşem besin değerlerine sahip olan kuru incir, A’dan Z’ye vücudu güçlendirir. Kuru incirin şeker oranı ve kalorisi yaş incire göre daha yüksektir. Aynı zamanda yaş meyvesine göre protein, lif, karbonhidrat, vitamin ve mineral değerleri de daha yüksektir. Kuru incir derin dondurucuda birkaç sene saklanabilir. Kuru incirin faydaları şöyle özetlenebilir:

  • Lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler. Sindirimi düzene sokar.
  • Günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birini karşılar. Kemik hastalıklarından korur.
  • Uzun süre tok tutar. Kilo vermeyi destekler.
  • Cilt ve saç güzelliği için kullanılabilir.
  • Sinirleri yatıştırır. Oksidatif hasarı azaltarak nörolojik sorunların gelişmesini önler.
  • Kan şekeri kontrolünü sağlar.
  • Tansiyonu düzene sokar.
  • Alzheimer ve unutkanlık gibi nörolojik hastalıkları önler.

Kuru İncir Nasıl Tüketilir? Nerelerde Kullanılır?

Zeytinyağı ile karıştırılarak hazırlanan kuru incirli cilt maskesi, cilde elastikiyet kazandırır. Kolajen üretimini artırarak erken yaşlanma belirtilerini azaltır. Cildi korur, parlaklık verir ve güzelleştirir. Sabah aç karnına tüketildiğinde kabızlığı önler ve tok tutar. Doğal şeker ihtiyacını karşılar. Düzenli tüketiminde kadında ve erkekte kısırlık ihtimalini azaltır.

Kuru incir, kuru kayısı, hurma ve kuruyemişler birlikte tüketilebilir. Ara öğün olması dışında tatlı ihtiyacımızı karşılar. Pek çok tatlı tarifinde yer alabilir. Çay ve kahvelere aroma katar. Yaş meyvesini 46 derecede 12 saat fırınlayarak kurutmak mümkündür. Kaynatılan kuru incir sütü öksürük için özel bir kürdür. İncir posasından ise cilt maskesi yapılabilir. Kuru incir kürleri anne sütünü artırdığı gibi cinsel gücü de artırır. Cevizle ve diğer yemişlerle birlikte incir tatlısı, reçeli, şurubu, sosu hazırlanabilir.

Kuru İncirin Zararları Var Mıdır?

Fazla tüketildiğinde ishale neden olabilir. Çünkü bol miktarda lif içerir ve bağırsak hareketlerini artırır. K vitamini içeren kuru incir, kan inceltici gibi ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Huş ağacı polenine alerjiniz varsa incir tüketmemeniz gerekir. İncir çok tüketildiği zaman fruktoz şekeri vücuda yayılmaya başlayarak karaciğeri yağlandırır. Ardından tiroit, pankreas ve pek çok organ yağlanmaya başlar. Kuru incir size dokunmuyorsa, günde en fazla 2 adet yiyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir