Kolajen Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kolajen insan vücudunda en bol bulunan proteindir, kemiklerde, kaslarda, deride ve tendonlarda bulunur. Vücudu bir arada tutan maddedir. Güç ve dayanıklılık sağlayan bir köprü gibidir. Endojen kolajen, vücut tarafından sentezlenen doğal kolajendir. Eksojen kollajen sentetiktir. Takviyeler ve gıdalarla dışarıdan alınır. Kolajen hem sağlık yararları hem kozmetik amaçlara hizmet etmesiyle önemli bir madde. Kolajen vücutta, özellikle deride, kemiklerde ve bağ dokularında bulunur. Kolajen üretimi yaş ilerledikçe ve sigara veya UV ışınlarına maruz kaldıkça azalır. Hakkında sıkça araştırma yapıldığını ve aslında bu maddenin nereden geldiğini, nasıl kullanıldığını ve faydalarını tam olarak bilmediğimizi görüyoruz. Bu nedenle şimdi sizleri kolajen faydaları ve tüm özellikleri hakkında bilgilendirmeye çalışacağız.
Kolajen Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Kolajen vücutta en çok miktarda bulunan bir protein türüdür. Tendonlar, bağlar, cilt ve kaslar dahil olmak üzere çeşitli vücut kısımlarını oluşturan bağ dokularının ana bileşenidir. Cildin yapısını oluşturur kemikleri güçlendirir. 28 çeşit kolajen vardır.
- Tip I: Tüm bağ dokularında bulunan en yaygın tiptir.
- Tip II: Eklemlerde ve omurlararası disklerde bulunur.
- Tip III: Cildinizde ve kan damarlarınızda bulunan retiküler liflerin ana bileşenidir.
- Tip IV: Böbreklerinizin, iç kulağınızın ve göz merceğinizin bir bileşenidir.
Son yıllarda kolajen takviyeleri popüler hale geldi. Bu takviyeler, toz ve kapsül halinde satılır. Kemik suyunda bol miktarda bulunur.
Kolajen Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?
Kemik suyu gibi jelatin içeren gıdalar kolajen sağlar. Jelatin, pişirildikten sonra kolajenden elde edilen bir protein maddesidir. Kolajen, hayvanların bağ dokularında bulunur. Bu nedenle tavuk derisi, sığır eti ve balık gibi gıdalar kolajen kaynaklarıdır. C vitamini kolajen sentezi için çok önemlidir, bu nedenle turunçgiller, brokoli ve dolmalık biber gibi bu vitaminden zengin yiyecekleri tüketebilirsiniz.
Tüp şeklindeki sıvı kolajen suya ilave ederek içilebilir. Kapsül şeklinde olan sıvı kolajen su ile birlikte yutulabilir. Sıvı kolajenin yemeklerden 1 saat önce alınması tavsiye edilir. Özellikle sabahları aç karnına sıvı kolajen içilmesi oldukça faydalıdır. Toz kolajen su ve sütle karıştırıldığında kokusu ve tadı rahatsız etmez. Cilt ve saç bakımında kolajen takviyesini ağızdan tüketmek daha etkilidir. Kolajen içerikli cilt bakım kremi, maske, serum, hatta saç bakım ürünleri de oldukça yaygındır. Düzenli bakım rutinlerine kolajen takviyeli ürünler eklenebilir.
Kolajen hangi besinlerde bulunur?
- Et, beyaz et
- Jelatin
- C vitamini içeren meyveler
- Kırmızı meyveler
- Likopen ve sülfür içeren besinler
- Kemik suyu, paça çorbası
- Pek çok sebzede kolajen bulunur.
Kolajenin Zararları Var Mıdır?
Kolajenin öngörülebilir yan etkilerinden bazıları şunlardır:
- Mide bulantısı, kusma, solumada güçlük çekme
- Kalp ritim bozukluğu
- Kas ağrıları
- Aşırı duyarlılık reaksiyonları
- Yorgunluk hissi
- Hiperkalsemi (kanda kalsiyum miktarının yükselmesi)
- Kabızlık
- Deri döküntüsü
- Ağızda kötü koku.
Bağışıklık sorunları olanlar, takviyelere alerjisi olanlar, doz aşımına kaçanlar, hamileler için kullanımı riskli olabilir.