Keçi Boynuzu Pekmezi Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Keçi Boynuzu Pekmezi Faydaları

Keçiboynuzu ağacı (Ceratonia siliqua), posa ve tohum içeren koyu kahverengi bir bezelye kabuğuna benzeyen meyveye sahiptir. Keçiboynuzu, çikolatanın tatlı ve sağlıklı bir alternatifidir. Sağlık yararlarından ötürü Antik Yunan çağından bu yana kullanılmaktadır. Keçiboynuzu kabuklarını çiğnemek, şarkıcıların sağlıklı ses tellerini korumalarına ve boğazlarını yatıştırıp temizlemelerine yardımcı olurdu. Keçi boynuzu tek başına da tüketilebilen, pekmez gibi yan ürünlerle de mutfaklarda yer alan bir meyve. Peki, özellikleri, kullanım alanları, tüketim şekli, tarifleri ve olası yan etkileri neler? İşte, keçi boynuzu pekmezi faydaları hakkında bilinmesi gerekenler!

Keçi Boynuzu Pekmezi Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

Keçi Boynuzu Pekmezi Faydaları
Keçi Boynuzu Pekmezi Faydaları

Günümüzde Hindistan’dan Avustralya’ya kadar tüm dünyada yetiştirilen keçiboynuzu ağaçlarını ilk yetiştirenler eski Yunanlılar olmuştur. Her keçiboynuzu ağacı tek cinsiyetlidir, bu nedenle keçiboynuzu kabukları üretmek için bir erkek ve dişi ağaç gerekir. Tek bir erkek ağaç, 20’ye kadar dişi ağacı tozlaştırabilir. Altı veya yedi yıl sonra, bir keçiboynuzu ağacı bakla üretebilir. Lif, antioksidanlar, az miktarda yağ ve şeker içerdiği gibi kafein ve gluten içermemektedir. Keçiboynuzu doğal olarak tatlı olduğu için şeker ihtiyacınızı gidermeye yardımcı olabilir. A, B2, B3, B6 vitaminleri, bakır, kalsiyum, manganez, potasyum, magnezyum, çinko ve selenyum mineralleri ile protein, lif ve pektin içerir.

İşte, keçi boynuzu pekmezi faydaları:

  • Antioksidan özelliği vardır
  • Balgam sökücüdür
  • Bağırsak ve sindirim sistemine karşı olumlu faydaları vardır.
  • Zayıflamaya da yardımcı olur.
  • Astım atakları ve bronşit hastalıklarına iyi gelmektedir. Kuru öksürüğü keser.
  • Kemik gelişimine katkı sağlar
  • Serbest radikallerin vücuda girişini engeller
  • Kansızlığa iyi gelir
  • Erkeklerde sperm miktarını ve cinsel gücü artırır
  • Enerji verir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Kötü kolesterolü düşürür.

Keçi Boynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilir? Nerelerde Kullanılır?

Keçi Boynuzu Pekmezi Faydaları

Keçiboynuzu toz, yaş meyve, cips, şurup, pekmez, diyet hapı, reçel gibi değişik formlarda satılıyor. Aktarlardan kurutulmuş ve toz halinde keçiboynuzu ürünlerini bulmak mümkün. Keçiboynuzu kabukları taze ve kurutulmuş halde yenebilir. Diyetlerine keçiboynuzu ekleyen kişiler, kilo kaybı ve mide sorunlarının azalması gibi faydaları görebilir. Tatlı lezzete sahip bu meyveyi şekerleme, çikolatalı milkshake ve kek gibi en sevdiğiniz tariflere ekleyebilirsiniz.

Keçiboynuzunun en yaygın kullanımı yemeklerde kullanımıdır. Yemek pişirirken, 1’e 1 oranında çikolata yerine keçiboynuzu kullanabilirsiniz. Pekmezi favorimizdir. Çikolata parçaları için keçiboynuzu parçaları da kullanabilirsiniz. Laktoz intoleransınız varsa veya vegan olmayı seçtiyseniz, keçiboynuzu harika bir alternatiftir. Keçiboynuzu pekmezi genel olarak sabaları aç karnına 1 yemek kaşığı tüketilir. Ayrıca süt ve yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Cildi besleyeceğinden saç maskelerinde de bir miktar kullanılabilir.

Keçi Boynuzu Pekmezinin Zararları Var Mıdır?

Özellikle fazla tüketildiğinde kişiden kişiye göre değişebilen bazı yan etkileri olabilir. Bol kalorili bu yiyeceği uygun dozda günde bir kaşığı geçmeyecek şekilde tüketiniz. Aksi halde oluşabilecek yan etkiler şunlardır

Mide bulantısı, kusma, ishal ve baş dönmesi.

Hamileler, emziren kadınlar, diyabet hastaları ve bebeklerde kullanımı riskli olabilir. Bu durumlarda önce doktor tavsiyesi almak önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir