Kayısının Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kayısının sağlığa faydaları saymakla bitmez. Kabızlık, ağrılar, ateş, cilt hastalıkları, kansızlık ve kalp hastalıkları açısından çok faydalı bir meyvedir. Cilt bakımında kullanılır, kozmetik ürünlerde kayısı çekirdeği yağından faydalanılır. Bilimsel olarak Prunus armeniaca olarak bilinen kayısılar, şeftali veya eriklere benzeyen ve bunlarla yakından ilişkili olan küçük turuncu meyvelerdir. Bu meyvenin ağaçları yabani olarak doğada bulunur ve belli yerlerde yetiştirilir. Rengi, türü, tadı ağacının türüne göre değişse de vitamin ve mineraller açısından hepsi zengindir. Yumuşak, sulu, kadifemsi ve tatlı olur. Birçoğumuzun yaz aylarında severek tükettiği kayısının faydaları nelerdir? İşte kayısının tüm özellikleri!
Kayısının Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Küçük, orta, büyük ve genellikle oval şekilli meyveler sarı, turuncu ve pembe gibi renklerde karşımıza çıkıyor. Sulu, tüylü ve lezzetli bir tada sahipler. Prunus armeniaca ağaçları 4 bin yıl önce ilk kez Çin’de görüldü. Zamanla kayısı, Orta Asya ve Orta Doğu’da büyümeye başladı. 2 bin yıl önce Akdeniz’de yetiştirilmeye başlandı. Sıcak ve güneşli iklimleri seviyor. Bugün dünyanın en büyük kayısı üreticisi Türkiye ve İran. Blenheim, Tilton ve Moorpark gibi pek çok kayısı türü var.
Kayısının içerdiği yüksek miktarda vitamin, flavonoid ve potasyum sayesinde sağlığa önemli faydaları vardır. Flavonoidler, iltihaplanma belirtilerini azaltırken kan damarlarını korur ve güçlendirir. Sinir ve kas fonksiyonu için önemli bir mineral olan potasyum, besinlerin vücutta hareket etmesine yardımcı olmak için de çok önemlidir. Ayrıca, sağlıklı tansiyon ve kalp sağlığını destekler. İster kuru ister taze yiyin, kayısılar iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Sindirim sistemi hastalıklarını önler. A, C, K, E vitaminleri ile niasin içerir. Kayısı ayrıca potasyum, bakır manganez, magnezyum ve fosfor içerir. Çoğu meyve gibi çok iyi bir diyet lifi kaynağıdır.
Kayısının Faydaları:
- A vitamini ve C vitamini deposudur.
- Antioksidanlarla doludur.
- Kalp sağlığı için faydalıdır.
- Vücudu toksinlerden arındırır.
- Kan dolaşımını artırır, tansiyonu dengede tutar.
- Zayıflamaya yardımcıdır. Kabızlığı giderir.
- Cilt ve saç sağlığını korur.
- Kemikleri güçlendirir.
Kayısı Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?
Kayısıyı iyice yıkayıp taze ve çiğ olarak tüketebiliriz. Çekirdeğini yemekten kaçınmamız önemlidir. Kuru ve taze kayısılar, kahvaltı veya atıştırmalık olarak yoğurt veya yulaf lapasına eklenebilir. Dondurulan ve konserve yapılanlarda besin değerleri düşmez. Kayısı Mayıs ve Ağustos ayları arasında tezgahlarda yerini alır ve tüketilir. Olgun ve taze olanların rengi koyudur. Elle yenebilir, meyve salatalarına eklenebilir, tatlılarda, meyve suyu ve içeceklerde kullanılır, reçeli vs yapılabilir. Badem ve tavuk gibi tuzlu ürünlerle birleştirilerek farklı tarifler hazırlanabilir.
Kuru kayısı da tek başına yenebilir ve tariflere eklenebilir. Çekirdeğinin yağı cilt ve saç bakımında ve bazı tariflerde kullanılır. Kayısılar çiğ olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da yenebilir. Ayrıca meyve suyu, kokteyl, salata, reçel, marmelat, tatlı, jöle ve sos yapımında yer alır. Kayısı yağı da çekirdeğinden elde edilebilir ve çok çeşitli sağlık yararları vardır.
Kayısının Zararları Var Mıdır?
Kayısı tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır. Fazla miktarda ve sık aralıklarla tüketilirse, bağırsakların çalışma düzenini bozabilir. İshal, gaz ve şişkinliğe yol açabilir. Kayısı bazı bünyelerde alerjik etkilere de sebep olabilir. Hassas bünyeye sahip kişiler çok dikkatli olarak kayısı tüketmelidir. Kükürtdioksit kuru kayısının yapımında kullanıldığından, aşırı miktarda kuru kayısı tüketimi baş dönmesi, baş ağrısı, uyuşukluk ve alerjiye yol açabilir.