Karnabahar Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Karnabaharın sağlığa faydaları arasında kanser riskini azaltması, kalp ve beyin rahatsızlıklarını önlemesi gibi hayati hususlardan bahsedilebilir. Pek çok doku ve organ için önemli bir besindir. Karnabahar, brokoli ve lahana gibi Brassicaceae familyasına ait turpgillerden bir sebzedir. Çoğu kişi yemeğini sevmese de, sağlıklı besin değerleri onu dünyada süper gıdalardan biri haline getirmiştir. Antik çağlardan bu yana bilinen, yetişen ve tüketilen bir sebzedir. Pek çok kişi gibi sizler de karnabaharın ne gibi özellikler sunduğunu merak ediyor olabilirsiniz. İşte, karnabahar faydaları ve diğer özellikleri…
Karnabahar Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Karnabahar; kanser, kalp ve beyin hastalıklarını önler. Hazımsızlığı giderir, karaciğeri korur, demir emilimini artırır, kilo kaybı sağlar, göz sağlığını güçlendirir. Bu süper besin ayrıca hormonal dengenin korunmasına yardımcı olabilir ve diyabet, kolit, solunum yolu rahatsızlıkları, hipertansiyon ve ultraviyole radyasyonun zararlı etkilerini önleyebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kemik ve hücresel sağlığı, elektrolit dengesini ve optimum kolesterol seviyelerini korumaya yardımcı olabilecek besinler ve antioksidan güçle dolu olduğu bilinmektedir.
Brassicaceae familyasına ait turpgillerden bir sebzedir. Adını, çiçekli lahana anlamına gelen Latince ‘caulis’ kelimesinden alır. Milattan Önce 600’de Akdeniz ve Asya ülkelerinde ortaya çıkan sebze, Türkiye ve İtalya’da yoğun şekilde yetiştirilir. Tüm dünyada yetiştirilen bir sebzedir. Yeşil, mor ve çok bilinmese de turuncu renkte farklı karnabahar türleri mevcuttur. Karnabaharda C vitamini, folat, K vitamini, B kompleks vitaminleri ve E vitamini bulunur. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, sodyum ve demir gibi hayati mineralleri, protein, lif ve doğal şeker içerir.
İşte, karnabahar faydaları:
- Oksidatif stresi ve hücre hasarını önler.
- Kalp damar sağlığını iyileştirir ve korur.
- Tansiyonu ve kolesterolü dengeler.
- Kanseri önler.
- Mide rahatsızlıklarını önler.
- Demir emilimini artırır.
- Kemik sağlığını geliştirir.
- Göz rahatsızlıklarını önler veya tedavisinde etkilidir.
- Vücudu toksinlerden arındırır.
- Solunum problemlerinin ilerlemesini yavaşlatabilir.
- Cilt ve saç bakımına faydalıdır.
- Sinirsel hastalıkların oluşumunu önleyebilir.
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Obeziteyi önler.
- Beyin sağlığını destekler. Bebek gelişimini destekler.
- Diyabet, inme, felç ve kolit gibi hastalıkları önler.
Karnabahar Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?
Karnabahar çok yönlü bir sebzedir. Karnabahar kızartması ve kıymalı ya da zeytinyağlı yemeği yapılır. Garnitür olarak buğulama ve haşlaması baharatlarla tatlandırılabilir. Sarımsak ve parmesan ile uyum sağlar. Rendelenip kavrularak pilavı yapılabilir. Pizza ve dürümde, kızartma ve cips yapımında, humus ve yoğurtlu soslarda yer alabilir. Karnabahar, baharatlarla bütün olarak kavrulur ve biftek olarak servis edilir. Yumurtalı una batırılıp kızartılabilir, tereyağlı püresi yapılabilir.
Karnabaharın Zararları Var Mıdır?
Karnabahar alerji, böbrek taşı ve aşırı gaz gibi yan etkilere neden olabilir. Tüm yiyeceklerde olduğu gibi, aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Karnabahar, sindirim sisteminde tamamen parçalanmayan lif ve kompleks karbonhidratlar içerir. Bu da şişkinliğe sebep olur. Karnabahar, fazla tüketildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilecek pürinler içerir. Bu da böbrek taşı ve gut gibi sorunlara yol açabilir. Karnabahar, bazı insanlarda anafilaksiye neden olabilir, bu da bir maddeye karşı ciddi bir bedensel alerjik reaksiyona neden olabileceği anlamına gelir. Şişkinlik, kaşıntı, nefes darlığı ve solunum komplikasyonları oluşabilir.