Kahvenin Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

kahvenin faydaları

Hepimiz kahvenin hayatımızda oynadığı rolü biliyoruz. Günün en sevdiğimiz anlarında bir kahve keyfine birçoğumuz açığız. Dünyada popülaritesi günden güne artan bu leziz içecek hakkında neler bilmeliyiz? Muhtemelen siz de kahve sevenler grubundasınız, ancak günlük hayatınızın bu kadar büyük bir parçası olan içecek hakkında muhtemelen çok az şey biliyorsunuz. Kahvenin faydaları, yan etkileri, özellikleri, türleri ve kullanım alanlarını derledik. Kahve hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okumaya devam edin…

Kahvenin Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

kahvenin faydaları
kahvenin faydaları

Kahve, çok sıcak veya kaynar su ile demlenen bir içecektir. Kahvenin kendisi, önceden kavrulmuş ve öğütülmüş kahve çekirdekleridir. Coffea botanik cinsinden gelen kahve çekirdekleri kahve bitkisinden elde edilir. Bitkinin meyvesinin içinde tohumlar bulunur. 1 yılda olgunlaşan çekirdekler hasat edilir. Kahve ağaçları ılıman sıcaklıklar, yeterli bir gölgelik alan ve bol yağmur ister. Bu nedenle, yalnızca dünyanın ılıman bölgelerinde verimli bir şekilde yetiştirilebilirler. Batı Yarımküre’de, kuzeyde Orta Meksika ile güneyde Amazon yağmur ormanları arasında yoğun olarak yetişir. Bu alan kahve kuşağı olarak bilinir.

Kahve hafif asidik ve biraz acıdır. Sağlığa faydaları olduğu bilinir. Kafein içermesi sebebiyle uyarıcıdır. Dünyada çaydan sonra en popüler ikinci içecektir (su hariç). Günümüzde kahveyi latte, hazır kahve, buzlu kahve, kafeinsiz veya “sütlü ve şekerli” gibi çeşitleri veya tatlarına göre ayırıyoruz. Kahve çeşitleri bunlar değildir. Kahve çekirdeklerinin çeşitleri, aroması, kavurma ve demleme yöntemleri vardır ve buna göre adlandırılırlar. Kahve çekirdekleri, kavrulmuş kahve, filtre kahve, kaynatılan-demlenen kahve, French Press, Espresso ve soğuk içim kahve türleri ve yapılış çeşitleridir. İşte, kahvenin faydaları hakkında merak edilenler:

  • B2, B3 vitaminleri, potasyum, magnezyum, antioksidanlar, manganez, niasin, riboflavin minerallerini içerir.
  • Metabolik sendrom ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
  • Tip 2 diyabet riskini düşürür.
  • Depresyon riskini azaltır.
  • Karaciğer kanseri riskini yarı yarıya azaltır.
  • Parkinson, Alzheimer ve demans hastalığı riskini önemli ölçüde düşürür.
  • Yaşlanmayı önler.
  • Uyarıcıdır, uyanmayı sağlar. Enerji verir.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Karaciğer sirozu, böbrek taşı, safra taşı gibi çeşitli hastalıkları önler.
  • Cilt kanseri riskini azaltır.

Kahve Nasıl Tüketilir? Nerelerde Kullanılır?

Kahve hangi türde olursa olsun istenilen teknikle pişirilip içilebilir. Kahveyi içmek dışında, özellikle tatlı tariflerinde kullanırız. Bazen de sadece dekor olarak tabağın üzerine serperiz. Kahveden çok iyi maskeler yapılıyor. Dondurulan toz kahve buzdolabındaki kötü kokuları alıyor. Topraksı yapısı ile peeling olarak cilt üzerinde kullanılabiliyor. Selülit giderici, ten yenileyici olarak tercih edilebilir. Kahve; bitkileri güçlendirir, saçları parlatır, oda kokusu olabilir, pek çok kozmetik üründe ve hazır üründe yer almaktadır.

Kahvenin Zararları Var Mıdır?

Kahve sağlıklı bir içecek olsa da, günde birkaç fincandan fazla tüketiliyor ve bu rutin uzun zamandır devam ediyorsa, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kalp damar hastalıkları, düşük ihtimal de olsa kanser, tansiyon yükselmesi, taşikardi, gerginlik ve baş ağrısı görülen yan etkilerdir. Kahve ayıltıcıdır, bu nedenle uyumadan birkaç saat önce son fincan içilmeli, çok geç saatte içilmemelidir. Mide ekşimesi, kaygı, sık idrara çıkma ve çarpıntı gibi zararları olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir