Gül Suyunun Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Gül suyu asırlardır pek çok kültürde yeri olan en eski sağlık, güzellik ve şifa kaynaklarından biridir. Tıbbi, kültürel, dini konularda öne çıkmış ve besleyici özellikleriyle popüler hale gelmiştir. Güller en güzel kokulu ve en güzel çiçeklerden biri olarak kabul edilir ve bu çiçeklere tarih boyunca birçok özellik atfedilmiştir. En çok aranan ve doğal bir ilaç olarak kabul edilen antioksidanlar bakımından zengin çiçeklerdir. Güller, antioksidanlar dışında uçucu bileşikler ve organik asitler içerir. Parfüm ve kozmetik ürünlerinde kullanılan gül yaprakları aynı zamanda besin olarak da tüketilir. Gül suyu tarih boyunca birçok şekilde kullanılmıştır. Özellikle cilt ve saç bakımında öne çıkan gül suyunun faydaları herkes tarafından merak edilmektedir. İşte, gül suyu ile ilgili merak edilen tüm özellikler!
Gül Suyunun Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Gül suyu, su ve gül yapraklarından yapılan bir sıvıdır. Tatlı kokusundan dolayı parfüm olarak kullanılır, ancak tıbbi amaçlı olarak ve mutfaklarda da sıkça kullanılır. İran ve Orta Doğu’nun diğer bölgeleri de dahil olmak üzere tıpta kullanılan gül suyunun 7. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişi bulunuyor. Gül suyu genellikle herhangi bir yan etkisi olmadan kullanılabilir ve güçlü antioksidanlar içerir. Son araştırmalar, merkezi sinir sistemini rahatlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
İşte, gül suyunun faydaları:
- Egzama, sedef gibi iltihaplı cilt hastalıklarını tedavi eder.
- Boğaz ağrılarını yatıştırır.
- Antibakteriyel özelliğe sahiptir. Cilt yaraları, lekeler ve kızarıklıklarını giderir.
- Enfeksiyonları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.
- Gül yaprakları ve gül yağı, hücreleri hasardan korumaya yardımcı olabilecek bir dizi güçlü antioksidan içerir.
- Kesikleri, yaraları ve yanıkları iyileştirir.
- Ruh halini iyileştirir.
- Baş ağrılarını giderir.
- Yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir.
- Sindirim sorunlarını yatıştırır.
Gül Suyu Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?
Gül suyu her yerde satılıyor. Dilerseniz taze gül yapraklarını suda bekleterek ve birkaç işlem uygulayarak kendiniz de gül suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Cilde topikal bir ürün gibi direkt uygulanabilir. Cilt ve saçlar üzerinde muazzam bir etkiye sahiptir. Ev yapımı maskelerde kullanılabilir, ayrıca parfümden cilt ve saç bakım ürünlerine pek çok markanın gül suyu bazlı kozmetik ürününü bulabilirsiniz. Nemlendiriciler veya hindistancevizi yağı gibi doğal yağlar ile karıştırabilirsiniz.
Gül suyu çayı veya gül yaprağı çayı yapmak için de gül suyu kullanabilirsiniz. Çayını içerek susuzluğu ve nemsizliği gidermek mümkündür. Ayrıca, cilde fayda sağlar, sindirim sıkıntısını tedavi eder ve boğaz ağrısını yatıştırır. Yüz temizleyici veya toner olarak gül suyunu tercih edebilirsiniz. Makyajı ve kiri nazikçe çıkarır, cildi nemlendirir ve ışıltı verir. Normal temizleyicinizle yıkadıktan sonra yüzünüzü gül suyuyla durulayın. Gül suyu, farklı bitkilerle demlenerek sıcak veya buzlu çay olarak içilebilir. Sprey şişesine koyup canınız sıkıldığında bileklerinize, yüzünüze ve yastığınıza sıkabilirsiniz.
Gül Suyu ile Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
- Cildinizi doğal bir yüz yıkama ürünü ile temizleyin.
- Gül suyu tonerini yüzünüze ve boynunuza uygulayın. (Sprey şişeden veya pamuk yardımıyla)
- Diğer serumları veya tedavileri uygulayın.
- Nemlendirici uygulayın.
- Güneş kremi uygulayın.
*Yemeklere ve cilde aromasını geçiren tür, saf gül suyudur.
Gül Suyunun Zararları Var Mıdır?
Gül suyu güvenli kabul edilir. Gül suyu içmek de güzellik rutininde kullanmak da zararsızdır. Tek istisna güle alerjisi olanlar için geçerlidir. Gül suyunu cilde sürmeden önce küçük bir alanda, örneğin bilek içinde test edebilirsiniz. 24 saat içinde herhangi bir olumsuz veya alerjik reaksiyon olmazsa güvenle kullanabilirsiniz. Gül suyuna karşı alerjisi olanlarda şu yan etkiler görülmektedir:
- Yanma ve batma hissi,
- Kızarıklık ve tahriş.