Ebegümeci Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ebegümeci çok faydalı sebzelerden biri. Kabızlığı gidermek için müshil olarak kullanılıyor, tohumlarından ilaç yapılıyor, idrar söktürücü niteliği mevcut. Anne sütünü artırıyor ve böbrek rahatsızlıklarını önlüyor. Ebegümeci bitkisi kan şekerini düşürmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok faydalı. En önemli üç özelliği kan şekerini ve insülini dengede tutması, anne sütünü artırması ve ameliyat sonrası iyileşme sürecini kısaltması olarak biliniyor. Bitkinin çiçek, yaprak ve tohumlarından ilaç ve kozmetik ürünler elde ediliyor. Aynı zamanda evlerimize giren ve en sevilen sebzelerden de biri. Kuru öksürük, bronşit, boğaz tahrişi, mide ve mesane şikayetlerinde etkili. Ilık suyla lapasını nemlendirerek yaralarınızı tedavi edebilirsiniz. Gıdalarda ebegümeci renklendirici olarak kullanılır. İşte, ebegümeci faydaları, özellikleri, tüketim şekli ve zararları hakkında bilinmesi gerekenler!
Ebegümeci Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Halk arasında ilbik, develangir ve kazan karası olarak da bilinen bu bitki mutfaklarımızın en değerli ürünlerinden biri. Ülkenin birçok yerinde kendiliğinden yetişen sebze, beyaz, pembe ve mor çiçekler açarak büyür. 1500 farklı türü olan ebegümeci kurutulmuş olarak aktarlarda bulunabilir. Malva sylvestris bitkisi olan ebegümeci; C vitamini, antioksidanlar, protein, kalsiyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. Bakteri, enfeksiyon, mantar ve iltihap giderici özelliklere sahiptir. Bu bakımdan hem yiyecek ve içecek olarak tüketilmesi, hem de cilt bakımında kullanılması etkilidir. İşte, ebegümeci faydaları:
- Antioksidan ve C vitamini deposudur. Bağışıklığı güçlendirir, hastalıklardan korur.
- Grip, bronşit, nezle ve mevsimsel hastalıkların gelişini önler.
- Göğsü yumuşatarak öksürüğü keser.
- Cilt yaralarının hızlı iyileşmesini sağlar.
- Şişme, incinme ve burkulmaya iyi gelir.
- Ağız ve diş sağlığını korur. Diş eti hastalıklarını önler.
- Cildi temizler, parlaklık kazandırır ve güzelleştirir.
- Cilt lekeleri, akne, sivilce gibi sorunları giderir.
- Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Kabızlık, mide bulantısı ve kusmayı önler.
- Göz kuruluğunu gidermek için ebegümeci çayı ile pansuman yapılabilir.
- Burun kanamasını durdurur. Ayrıca burun tıkanıklığını giderir.
- Ateşi düşürür.
Ebegümeci Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?
Taze satın alınan ebegümeci bitkisi tıpkı ıspanak gibi yıkanıp ayıklanarak sebze yemeklerinde kullanılır. Kavurması, kızartması, haşlaması, sulu yemeği ve çeşitli tarifleri uygulanabilir. Et yemekleri, hamur işleri, çorba ve salatalarda tüketilebilir. Ege yöresinde kavurması ve zeytinyağlı yemekleri meşhurdur. Kurutulmuş ebegümeci ise bir bardak suyla kaynatılıp demlendiğinde ortaya mis gibi bir çay çıkıyor.
Ebegümecinin Zararları Var Mıdır?
Ebegümeci bitkisinin bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Fakat tüm besinlerde olduğu gibi onu da aşırı miktarda tüketmemeye gayret edelim. Hamileler ve emziren kadınlar doktoruna danışarak tüketebilir. Kronik hastalığı olan, depresyon tedavisi gören, düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin de uzman önerisi almadan bu bitkiyi tüketmemesi önemli. Ebegümeci çayı da diğer bitki çayları gibi günde en fazla 1 ya da 2 fincan içilmeli. Ancak bu rutin de en fazla 1 hafta boyunca devam ettirilmelidir.