Dut Pekmezi Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

dut pekmezi faydaları

Pekmez pek çok gıda ürününden yapılabilir. Üzüm, keçiboynuzu, incir ve dut en popüler olanlarıdır. Dut pekmezi faydaları, kullanım şekli, zararları oldukça merak ediliyor. Biz de bu makalede sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Karbonhidrat ve şeker temelli bu gıdayı genellikle kahvaltılarda ve ara öğünlerde, tatlılarda ve tatlı ihtiyacı doğduğunda tüketiriz. Vitamin ve mineraller açısından zengin olan, kansızlığa çare olan dut pekmezi en şifalı besinlerden biridir. İşte, dut pekmeziyle ilgili merak edilen her şey!

Dut Pekmezi Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

Dut Pekmezi Faydaları
Dut Pekmezi Faydaları

Dut pekmezi; günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacımızı karşılamaktadır. Magnezyum, fosfor, demir, D vitamini, kalsiyum, potasyum, sodyum, protein, şeker, lif, su ve karbonhidrat içerir. Vücudun direncini özellikle kış aylarında artıran pekmez, şifalı besin değerleri sayesinde pek çok hastalıkla savaşır.

Dut meyvesinin kısa sürede bozulması üzerine geliştirilen pekmez, daha uzun süre boyunca güvenle saklanabilir. Orta Asya çıkışlı bu gıda maddesi, ülkemizde de çok meşhurdur. Zengin demir içeriği sayesinde kan değerlerini yükseltir. Vücudu toksik maddelerden arındırır. Kemik ve kas gelişimini destekler. Çocukların, hamile ve menopoz dönemindeki kadınların tüketmesi gerekir. Ülser ve diğer mide rahatsızlıklarına iyi gelir. İşte, dut pekmezinin diğer faydaları!

  • Kış hastalıklarına karşı bünyeyi korur.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Kanın pıhtılaşmasını sağlar.
  • Sporcular için enerji kaynağıdır.
  • Ağız, diş, diş eti ve boğaz hastalıklarına iyi gelir.
  • Zeka gelişimine katkı sağlar.
  • Hastalıkların gelişimini durdurur.
  • Öksürüğü keser.
  • Saç kırıklarını önleyerek saçın hızlı uzamasını sağlar. Erken beyazlaşmayı önler.
  • Hamilelere ve bebeklere faydalıdır.
  • Bronşit, sarılık, egzama ve pek çok sağlık sorununu tedavi edebilir.

Dut Pekmezinin Kullanım Şekli Nasıldır?

dut pekmezi faydaları

Dut pekmezi diğer pekmezlere göre daha yoğundur. Tahine karıştırılarak veya suyla inceltilerek daha kolay tüketilir. Kan şekeri düşük olan veya kansızlık sorunu yaşayanlar sabah açken iki kaşık kadar dut pekmezi yiyebilir. Çaya, süte, kahveye ve bilimum içeceklere katılabilir. Pekmezli tatlı tariflerinde ve hatta bazı et yemeklerinin sosunda da rahatlıkla kullanılabilir.

Dut pekmezini kilo almak isteyen kişiler mutlaka tüketmelidir. Kilo sorunu olanlar ise dozunda tüketmelidir. Kahvaltıda, tatlı yapımında, doğal tedavilerde ve ilaçlarda kullanılır. Dut pekmezi, tereyağı ve limon suyu ile karıştırılıp öksürük şurubu elde edilebilir. Bu karışımı ocakta ısıttıktan sonra ılınınca içilmesi öksürüğü keser.

Dut Pekmezinin Zararları Var Mıdır?

Kilo sorunu yaşayanlar şeker değeri çok yüksek olan dut pekmezini tüketmemelidir. Her gıdada olduğu gibi dut pekmezi de aşırıya kaçıldığında sağlık sorunlarına yol açabilir. Her derde deva olması bir yana, beklenmedik yan etkileri bazı durumlarda ortaya çıkabiliyor. Pekmez yapıyorsanız çok fazla kaynatmamalısınız. Çünkü bu aşamada kanserojen riski artacaktır. Pekmezin yararlarını kaybetmemesi için buzdolabında saklanmalıdır. Aşırı tüketildiğinde sindirim sistemi bozulur. İshal, bulantı, kusma en sık görülen zararlarıdır.

Mücevher Dünyası ile Güvenli Altın Alışverişi

Sipariş ettiğiniz ya da etmeyi düşündüğünüz bütün ürünler aynı gün stoktan kargoya verilir. Beğendiğiniz model için üretim sürecini beklemenize gerek yoktur. Direkt olarak beğendiğiniz ürün stoklardan temin edilerek sizlere ulaştırılır. Ayrıca bütün ürünlerimiz sigortalı olarak tarafınıza gönderilir. Ödeme kolaylığı olarak kredi kartına 3 taksit imkanı mevcuttur. Ürün satın alırken peşin fiyatına 3 aya kadar taksit yaptırma şansınız vardır.

Bu durum yasal prosedürlere göre bazen farklılık gösterebilir. Ayrıca havaleye özel %10 indirim imkanı bulunur. Modellerimizde ölçü değişikliği yaptırma olanağınız mevcuttur. Bunu önceden bildirdiğiniz zaman ürün size istediğiniz ölçülerde gelir. 1952 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Mücevher Dünyası’ndaki bütün ürünler gerçek, TSE ve Ayar damgalı altınlardır.

Akdeniz Bölgesinin en büyük altın mağazası olarak bilinen Mücevher Dünyası, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutar. Ürünler en uygun fiyat garantisine sahiptir. YouTube ve Instagram üzerinden bizi takip ederek güncel fiyatlar ve modellerden haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir