Çinkonun Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çinko, vücudumuzda birçok konuda hayati rol oynayan bir besindir. Vücudumuz doğal olarak çinko üretmediğinden, onu yiyeceklerden veya takviyelerden almamız gerekir. Çinko, insan sağlığı için temel bir besin kaynağı ve mineral olarak kabul edilir. Çinko minerali doğal olarak çeşitli bitkisel ve hayvansal gıdada bulunur. Bağışıklık fonksiyonundaki rolü nedeniyle çinko bazı burun spreylerine, pastillere ve diğer doğal ilaçlarda kullanılır. Büyümeye, DNA sentezine, bağışıklık fonksiyonuna, bağışıklık sistemine ve metabolizmaya destek olur. Ve daha sayısız işlevi vardır. Peki, çinko hangi besinlerde bulunuyor? Takviye ve ilaç olarak nasıl kullanılır, özellikleri ve yan etkileri nelerdir? Çinkonun faydaları ve tüm detaylar sizlerle!
Çinkonun Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Çinko minerali hayati derecede önemlidir ve mutlaka dış kaynaklardan vücuda girmesi sağlanmalıdır. Vücudun işleyişine büyük ölçüde katkı sağlar. Kahvaltılık gevrekler, atıştırmalık barlar ve un gibi işlenmiş gıdalarda genellikle çinkonun sentetik türüne rastlanır. Gerçek çinko doğal besinlerde bulunur. Bağışıklık fonksiyonunu geliştirdiğinden burun spreyleri, pastil ve grip ilaçlarında kullanılır. Ayrıca besin takviyeleri ve birçok ilaçta etken maddelerden biridir.
Çinko; DNA sentezi, büyüme ve gelişme, bağışıklık, metabolizma, tat ve koku alma duyusu, yaraların iyileşmesi gibi konularda devreye girer. Çinko içeren besin kaynakları arasında tavuk, kırmızı et ve zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar bulunur. Soğuk algınlığı tedavisinde ağız yoluyla çinko tableti alınabilir. Çocukların büyümesi ve gelişmesi için gerekli bir mineraldir. Eğer çinko seviyemiz düşükse, hastalığa yakalanma riskimiz artar. Çinko, vücudun protein ve DNA üretmesine yardımcıdır. Çinko fasulye, et ve balık gibi birçok gıdada doğal olarak bulunur. Ayrıca bir diyet takviyesi olarak da mevcuttur. İşte, çinkonun faydaları:
- Bağışıklık fonksiyonu
- İshal tedavisi
- Yara iyileşmesi
- Kronik hastalık
- Yaşa bağlı makula dejenerasyonu
- Cinsel sağlık
- Cilt Sorunları
- Osteoporoz
- Nörolojik semptomlar
- Soğuk algınlığı
- Öğrenme ve hafıza için gerekli bir mineraldir.
Çinkonun Nasıl Kullanılır ve Hangi Besinlerde Bulunur?
Çinko şu besinlerde bulunur: Fasulye, kırmızı et, tavuk, yumurta, fındık, ceviz, balık, deniz ürünleri, tam tahıllar, süt ürünleri, mantar, lahana, bezelye, kuşkonmaz, pancar ve bazı takviye gıdalar.
Et ve kabuklu deniz ürünleri gibi hayvansal ürünler, vücudunuzun kolayca emebileceği bir biçimde yüksek miktarda çinko içerir. Baklagiller ve kepekli tahıllar gibi bitki bazlı gıdalar ikinci plandadır. Aşırı tüketimi önlemek için doktor tavsiyesi dışında yüksek doz çinko takviyelerinden uzak durulmalıdır.
Önerilen günlük alım miktarı erkekler için 11 mg ve yetişkin kadınlar için 8 mg’dır. Hamile ve emziren kadınlar günde 11 mg tüketmelidir. Çinko için tolere edilebilir üst seviye günde 40 mg’dır. Ancak bu, çinko eksikliği olan ve yüksek doz takviye alması gerekebilecek kişiler için geçerli değildir. Takviye alıyorsanız, çinko sitrat veya çinko glukonat gibi emilebilir formları seçin. Zayıf emilen çinko oksitten uzak durun.
Çinkonun Zararları Var Mıdır?
Çinkonun sağlığa birçok faydası vardır, ancak çok fazla tüketilmesi zararlı olabilir. Olası yan etkiler şunlardır:
- Mide bulantısı ve kusma
- İştah kaybı
- Karın ağrısı
- Baş ağrısı
- İshal
Doz aşımı yapıldığında görülebilecek yan etkiler:
- Bakır seviyelerinde düşüş
- Demir fonksiyonunda değişiklikler
- Bağışıklık kaybı
- Kolesterolde problemler
Çinko ile antibiyotikler ve diüretik ilaçlar birlikte kullanılmamalıdır. Çinko eksikliğinde, bir uzman reçetesi olmadan takviye alınmamalıdır. Hamile ve emziren kadınlar ekstra çinko almalıdır.