Cennet Hurması Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Cennet elması ve Trabzon hurması olarak da geçen Cennet hurması, Diospyros cinsindeki çeşitli ağaçlarda yetişen yenilebilir bir meyvedir. Bunlar arasında en yaygın olarak yetiştirilen, Diospyros kaki veya Asya hurmasıdır. Olgunlaştığında, hurmaların rengi açık sarıdan koyu kırmızı-turuncuya kadar değişir. Boyut ve şekil olarak da değişirler. Boyutu birbirinden farklı ama genellikle küçük ve yuvarlak şekillidir. Bazıları balkabağı veya kalp şeklinde görülür. Mayhoş, tatlı ve farklı bir tada sahiptir. Cennet hurmasını normal hurmadan ayıran özelliklerden bahsedeceğiz. İşte, Cennet hurması faydaları, olası yan etkileri, özellikleri, kullanım alanları ve tüketim şekline dair tüm bilgiler!
Cennet Hurması Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Cennet hurması bal gibi tatlıdır. Dokusu kayısıya benzer ve kabuğu elmanınkinden biraz daha serttir. Olgunlaşmamış bir hurmayı ısırmak çoğu kişi tarafından tatsız bir deneyim olarak kabul edilir, çünkü tadı acıdır ve yüksek miktarda tanen ağzınızı buruşturur ve kurutur. Bu meyve tiamin, riboflavin, folat, magnezyum ve fosfor içerir ve düşük kalorilidir. Kilo vermek için idealdir. Trabzon hurması ayrıca antioksidan nitelikleri, yüksek lif içeriği ve anti-inflamatuar niteliklidir. Bazı uzmanlar, hurmanın kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabileceğini belirtir. Kornea sağlığını geliştiren ve göz sağlığını iyileştiren cennet hurması yüksek oranda A vitamini içerir. İşte, cennet hurması faydaları!
- Antioksidan kaynağıdır. Vücudun direncini artırır.
- Metabolizmayı hızlandırır. Kilo vermeye destektir.
- Göz sağlığı için birebirdir.
- C vitamini içerdiğinden vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
- Bakır ve mangan içerir. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlar.
- Mide ve bağırsak sorunlarına karşı idealdir.
- Kalp damar sağlığını korur. Tansiyon ve kolesterolü dengeler.
- Hemoroit hastalarına iyi gelir.
- Şeker hastaları için faydalıdır.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Hipertansiyon için faydalıdır.
- Kanserle mücadele eder.
- Bağışıklığı kuvvetlendirir.
- Karaciğeri temizler.
- Hafızaya iyi gelir.
- Safra kesesi sağlığı için oldukça faydalıdır.
- Cildi ve saçları besleyerek güzelleştirir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir.
Cennet Hurması Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?
Cennet hurması kabuklu nar gibi bir meyve olarak satılıyor. Kabuğunu yıkayıp ısırarak yiyenler olabiliyor. Kabuğu soyup içindeki etli kısmı ısırarak veya dilimleyerek yiyebilirsiniz. Cennet hurması yaş veya kuru olarak tüketilebiliyor. Aynı zamanda kek, tatlı, reçel, muhallebi, püre, krema, marmelat ve dondurma gibi ürünlerde de kullanılmaktadır.
Cennet Hurmasının Zararları Var Mıdır?
Tüm besinlerde olduğu gibi cennet hurması da aşırıya kaçmadan uygun miktarlarda tüketilmelidir. Ortalama günde 2- 3 adet hurma tüketilmelidir. Ülkemizde çok fazla revaçta olmayan bu meyve çok fazla üretilmez. Kasım ve Aralık aylarında güvenle tüketilebilirsiniz. Aşırı alımında görülebilecek yan etkiler şunlardır:
- Diyabet hastaları cennet hurmasını fazla tüketmemelidir. Kan şekerini yükseltir.
- Sindirim sorunları ortaya çıkarabilir. Gaz, mide sancısı, hazımsızlık gibi.
- Çok şekerli olmasından dolayı kilo aldırabilir.
- Alerjik yan tesiri olabilir.
- Şişkinlik ve nefes darlığı yapabilir.