Bamyanın Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bamya, ebegümecigiller familyasından sıcak iklimlerde yetişen bir yaz sebzesidir. Bamyanın vitamin, mineral, antioksidan ve lif kaynağı olduğu bilinir. İçerisindeki yapışkan madde bazı sos ve yemeklerde bağlayıcı olarak kullanılır. Pek çok kişinin bu sıvımsı madde sebebiyle tüketmekten kaçındığı bamyanın faydaları sayamayacağımız kadar fazladır. Yüksek besin değeri nedeniyle birçok ülkede vazgeçilmez bir üründür diyebiliriz. Yeşil renkli bamya bitkisinin taze yaprakları, tomurcukları, çiçekleri, sapları, tohumları ve bakla kısmı her şekilde kullanılabiliyor. Bamya tohumu da son dönemlerde popüler bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. İşte, bamya sebzesi hakkında merak edilen her şey…
Bamyanın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Bamya bitkisi Asya’da şifalı özellikleri sebebiyle sıkça tüketilir ve bazı geleneksel tıp uygulamalarında yer alır. A, C vitaminleri, diyet lifi, magnezyum ve demir içeren bamyanın tohumları da ayrı olarak tüketilir. Bağırsak problemleri yaşayanlar, eklem ve kas ağrısı yaşayanlar için şifalıdır. Vitamin mineral değeri yüksek olan bu harika sebzeyi haşlayarak, kızartarak ve çeşitli şekillerde yemek mümkün. Bamyanın faydaları şöyle sıralanabilir:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun direncini artırır.
- Güçlü bir antioksidan özelliği bulunduğundan vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasına yardımcı olur.
- Kemik sağlığını geliştirir.
- Kansere karşı savaş açar.
- Kabızlık, gaz ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarının önüne geçer.
- Mide asidini dengeler, ülser ve reflü tedavisinde etkilidir.
- Göz sağlığına iyi gelir, kataraktı önler.
- İyi bir idrar söktürücüdür ve böbreklere iyi gelir.
- Astım belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir.
- Uzun süre tok tutar, pek çok zayıflama diyetinde önerilir.
- Bamya şeker hastalığına faydalıdır, kan şekerini düzenler.
- Hafızanın güçlenmesine, Alzheimer ve unutkanlığın azalmasına iyi geldiği görülmüştür.
- Astım ve bronşit gibi hastalıklara bamya tohumu tavsiye edilir.
- Şeker hastalığına iyi gelir.
- Eklem, kas ve diz ağrılarını hafifletir.
- Kolesterolü dengede tutar.
Bamya Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?
Bamya, Mısır kökenli bir sebze. Eski çağlardan beri yetiştiriliyor ve ilaç sektöründe yeri var. Bamya, sadece yaz sebzesi değildir. Dondurucuda saklanarak veya sera ürünleri alınarak kışın da tüketilir. Kıymalı ve zeytin yağlı yemeği yapılır. Türlülerde kullanılır. Çorba, börek, hatta kimi zaman tatlılarda kullanılır. Tohumu çiğ olarak yenir. Kızartılır, haşlanır vs. Bamya hasat zamanı geldiğinde hemen toplanması gerekir.
Bamyanın Zararları Var Mıdır?
Bamya sebzesinin bilinen çok ciddi bir yan etkisi veya zararı yoktur. Aşırı tüketildiğinde her besinde olduğu gibi kişiden kişiye göre değişen sorunlara yol açabilir. Sindirimi direkt etkileyeceğinden aşırı bamya yenmesi halinde çok sık tuvalete çıkılabilir.
Alerjik rahatsızlıkları olan kişiler bamya gibi tüylü ve dolgu maddeli ürünleri tüketmemelidir. Bamya tohumu dikkatlice çiğnenerek yutulmalı ve üzerine su içilmelidir. Aksi halde boğulma riski olabilir. Kronik rahatsızlığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, diyet programında olanlar, hamile ve emziren kadınlar bamya tohumu tüketmemelidir.