Armutun Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Armut, çok eski zamanlardan beri lezzetiyle tadına varılan meyvelerden biridir. Armut şekli tabirine adını veren, sulu, sarı, kimi zaman mayhoş veya tatlı hallerde tezgahlarda yerini alır. Genellikle yılın tüm mevsimleri tüketilir. Yaz kış severek tükettiğimiz armutlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmanız adına kapsamlı bir araştırma yaptık. Bu makalede armutun faydaları, özellikleri, tüketim şekli, kullanım alanları ve zararları hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Armutun Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Armutlar, kilo vermeye yardımcı olma, sindirimi iyileştirme, kalp sağlığını iyileştirme ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olma yeteneklere sahiptir. Mükemmel bir diyet lifi ve antioksidan kaynağıdırlar. Rosaceae familyasının Pyrus cinsindeki ağaçlardan biridir. Pek çok armut türü vardır, ancak bazıları sadece dekoratif ağaç ve çalı bitkisidir. Yenilebilir sekiz farklı armut türüne rastlanır. Armutların Çin’den geldiği ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’ya özgü olduğu düşünülmektedir.
Armutlar bol lifli, vitamin, mineral ve antioksidanlarla dolu, hafif tatlı ve sulu meyvelerdir. Diyet lifi, temel antioksidanlar ve bitkisel bileşikleri sayesinde oldukça sağlıklıdır. Yağ, kalori ve kolesterol içermez. Dengeli ve besleyici bir diyetin parçasıdırlar. Kanser, obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Özellikle kırmızı kabuklu olanlar karotenoidler, flavonoidler ve antosiyaninler içerir. Bunlar, çeşitli sağlık yararları sunan ve antioksidan görevi gören bitki bileşikleridir.
Armuttaki besinler; hücresel işlev ve enerji üretimi için önemlidir. Cilt sağlığını destekler, yaraları iyileştirir. Armut; bağışıklık, kolesterol metabolizması ve sinir işlevinde rol oynar, kas kasılmalarına ve kalp işleyişine destek olur. Kabuklu armut, oksidatif hasara karşı koruma sağlayan mükemmel bir polifenol antioksidan kaynağıdır.
Armutun besin değerleri:
Protein, karbonhidrat, lif, potasyum, bakır, niasin, folat, potasyum, A, C ve K vitaminlerini içerir.
İşte, armutun faydaları!
- Zayıflamaya yardımcıdır.
- Kanseri önler.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kalp sağlığını korur.
- Kemikleri güçlendirir.
- Yüksek tansiyonu önler.
- Diyabet hastaları tüketmelidir.
- Ateşi düşürür.
- Solunum problemlerine iyi gelir.
Armut Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?
Armut ağaçta olgunlaşmaz. En olgun ve iyi lezzeti yakalamak için birkaç gün boyunca ılık ve güneşli bir yerde bekletilir. Baharatlarla çok yakışan armudu yulaf ezmesinde, çay yapımında, tatlılarda, dondurmada ve pek çok yemekte yan eleman veya baş rol olarak kullanabilirsiniz. Tarçın ve zencefille çok yakışır. Meyve suyu, smoothie gibi içeceklere girer. Tek başına afiyetle tüketilebilir. Kabuklu yenmesi tavsiye edilir. Armut tok değil, aç karnına tüketilmelidir. Bu sebeple çok iyi bir ara öğündür. Bulantı sorunu yaşayan hamileler de armuttan destek görebilir.
Armutun Zararları Var Mıdır?
Armut da dahil olmak üzere birçok meyve, glikozdan daha yüksek miktarda fruktoz içerir. Kısacası, fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve poliollerle doludur. Bu bileşenlere duyarlı kişiler armut gibi besinleri çok sık tükettiğinde sindirim sorunları yaşayabilir. İrritabl bağırsak sendromu olan kişilerde aşırı miktarda armut tüketimi, gaz, şişkinlik, ağrı ve ishale sebep olur.