Antep Fıstığı Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Antep fıstığı faydaları ve muhteşem lezzetiyle öne çıkan, herkesin favorisi kuruyemişlerden biri. Tatlı, tuzlu her tarifte yer alan ve atıştırmalık olarak tüketilen bir fıstık türü. İç kısmı yeşil renkte, dış kabuğu sert ve açık kahverengi olan meyveleri fıstık ağacından toplanır. Kökeni milattan öncesine dayanan bu ağaçlar ilk kez Batı Asya’da görülmüştür. Antep fıstığı kabuklu, kabuksuz, kavrulmuş ve tuzlu şekillerde satılır. Ülkemizde en popüler kuruyemişlerden olan Antep fıstığında bol miktarda vitamin ve mineral bulunuyor. Bu sebeple antioksidan ve iltihap önleyici özelliklere sahip ve sağlık açısından çok faydalı. İşte, Antep fıstığı özellikleri, yararları, yan etkileri ve kullanım şekliyle ilgili merak edilenler…
Antep Fıstığı Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Antep fıstığını birçok şekilde tüketebilir, tariflerde kullanabilir ve lezzetli bir atıştırmalık yiyerek aynı zamanda sağlığımızı güçlendirebiliriz. Fıstık ağacından gelen bu meyveler iyi bir protein, lif ve antioksidan kaynağıdır. Kilo vermeyi, kalp ve bağırsak sağlığını geliştirmeyi düşünenler için bire birdir. Günümüzde dondurma ve tatlıların baş tacı olan Antep fıstığının geçmişi MÖ 7 binli yıllara dayanıyor.
Ülkemizde Gaziantep’te bolca yetiştirilen Antep fıstığı pek çok ülkede de severek tüketiliyor ve sağlığa faydaları sınırsız. B6 vitamini bakımından zengin. Fıstık ağaçlarının kökeni sakız ağaçlarıdır. Tatlıcılık ve ilaç sektöründe öne çıkan bu yemiş, kilo vermeye ve kansızlık gibi birçok hastalığı tedavi etmeye yarar. Antep fıstığı protein bakımından sığır etinden iki kat daha güçlüdür. Lif, fosfor, B1 vitamini gibi sağlık için değerli besinleri içerir. 100 gramında 506 kcal kalori bulunur. İşte, Antep fıstığı faydaları!
- Kalp damar sağlığını korur. Tansiyon ve kolesterolü dengede tutar.
- Kilo vermeye destek olur.
- Diyabet riskini azaltır.
- Cilt sağlığını geliştirir. Cilt sorunlarını tedavi eder.
- Göz sağlığını geliştirir.
- Hafızayı güçlendirir.
- Saç dökülmesini azaltır.
Antep Fıstığı Nasıl Tüketilir? Nerelerde Kullanılır?
Antep fıstığı mümkünse tuzsuz ve kavrulmamış halde günde bir avuç kadar tüketilmelidir. Böylece günlük yağ ve vitamin mineral ihtiyacını karşılar. Kuruyemiş ve atıştırmalık hali dışında, dondurma, tatlı, pasta, tuzlu tarifler ve hatta bazı içeceklerde de fıstık temel bir malzeme olarak kullanılır. Fıstıklı baklava ve türevleri ülkemiz genelinde en popüler Antep fıstığı ürünleridir.
Antep Fıstığının Zararları Var Mıdır?
Fıstık alerjisi olanlar kesinlikle tüketmemelidir. Sindirimi zor olduğundan bağırsak tıkanmalarına ve ishal gibi problemlere yol açabilir. Aşırı tüketildiğinde tuzlu ve yağlı olduğundan hem kilo aldırabilir hem de damarları tıkayıp tansiyonu yükseltebilir. Yağlı besinler aşırı tüketildiğinde, cilt de yağlanır ve sivilcelenmeye başlar. Karaciğer yağlanması başlarken, kolesterol seviyeleri yükselir. Yüksek miktarda protein içeren bu yemiş, fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Her zaman belirttiğimiz gibi, bu besinlere karşı hassasiyeti olanlar, yaşlı, hamile, emziren, kronik hasta ve ilaç kullanan kişiler doktor tavsiyesi aldıktan sonra bu gıdaları tüketmelidir.