Altın Otu Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ceterach Officinarum – Altın Otu, Asplenium cinsinin Polypodiales ailesine aittir. Akdeniz ülkeleri de dahil olmak üzere batı ve orta Avrupa’da yaygın olarak yetişir. Eski Yunanlılar, idrar söktürücü ve balgam söktürücü özellikleri için bu bitkiyi kullanmıştır. Geleneksel tıpta sivilce tedavisinde kullanılmaktadır. Günümüzde mesane ve böbrek hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
Bu makalede altın otu faydaları, özellikleri, tüketim şekli, kullanım alanları ve zararları hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Altın Otu Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Altın otu ülkemizde ve dünyada Ege ve Akdeniz kıyılarında kayalık alanlarda ve nemli yerlerde kışın büyür ve yetişir. Rizomları dik ve kısadır. Yaprak sapı, yaprağın gövdesinden daha kısadır ve turuncu-kahverengi bir renge sahiptir. Mayasıl otu ve dalak otu diye de bilinir. Nisan ve Mayıs aylarında olgunlaşır. Altın otu; idrar ve balgam söktürür, sivilceleri geçirir. mesane ve böbrek hastalıklarında, ishal, öksürük, göğüs, artrit, romatizma, sindirim, safra, bağırsak ve karaciğer hastalıklarında şifalı bir ottur. Böbrek taşı düşürmede oldukça etkilidir. Latince adı Ceterach officinarum olup Avrupa ülkelerinde daha yaygındır. Böbrek ve karaciğer sağlığını korur.
İşte, altın otu faydaları!
- İdrar söktürücü olan altın otu çayının zayıflatıcı özelliği olduğu açıklanmıştır.
- İdrar yolu enfeksiyonlarını önler.
- Böbreklerde oluşan kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur.
- Mide ve bağırsak sorunlarını giderir. Mide ekşimesi, mide yanması, gastrit gibi sorunları giderir.
- Mide özsuyunu artırır.
- Sindirim sisteminin işlevlerini düzenler.
- Safra ve pankreas salgısını artırır.
- Hemoroit tedavisinde yardımcıdır.
- Prostat hastalıklarında faydalıdır.
- Yağ yaktırır, tokluk hissi verir ve kilo verdirir.
- Romatizma, kireçlenme, eklem ve kas ağrılarını hafifletici, kramp çözücü etkisi vardır.
- İltihap oluşumunu önler.
- Varis oluşumunu önler ve varislerin görünümünü hafifletir.
- Doku iltihabına karşı koyar ve spazmları yatıştırır.
- Karaciğeri korur ve temizler.
- Safra kesesinin işleyişine olumlu etki eder.
- Ağrı hissini azaltır.
- Virüsleri, bakterileri ve bağırsak solucanlarını yok eder.
- Kan basıncını düşürür.
Altın Otu Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?
Cildin sıkılaşması ve nemlendirilmesi için de altın otu yağı ile bakım yapılır. Egzama, sedef ve siğil gibi cilt sorunlarını yatıştırmak ve tedavi etmek için altın otu çayı tüketebilir ve altın otu yağını ilgili bölgeye sürebilirsiniz. İltihaplı yaralara altın otu yağı ya da çayı ile pansuman yapmak müthiş sonuçlar getirir. Günde 1 fincan altın otu çayı tüketimi yeterlidir.
Altın Otunun Zararları Var Mıdır?
Altın otunun bilinen herhangi bir yan etkisi, zararı yoktur. Ancak altın otu yağını ciltte büyük bir alana uygulamadan öncesinde küçük bir alanda denenmesinde fayda vardır. Zira bazı hassas ciltlerde alerjiye sebep olabilir. er hangi bir hastalığı olan, hastalık için ilaç tedavisi gören kişiler altın otu tüketiminden önce doktora danışmalılar. 10 yaş altındaki çocukların, hamiler ve emziren kadınların altın otu tüketimi önerilmez.