Muşmulanın Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Muşmula (Mespilus), Rosaceae familyasına ait, güzel çiçekleri olan küçük ağaçlardır. Güneybatı Asya’dan Türkiye’nin Kuzey kıyılarına uzanan geniş bir coğrafyada yetişir. Amerika ve Avrupa ülkelerinde de yetiştirilmektedir. Taze muşmulanın tadı daha iyidir, ancak pek çok kişi halen bu meyveye sıcak bakmıyor. Sonbaharda yetişen muşmula çiğ ve çürükken hasat edilir, tüketilmeden önce fermente edilir. Tatlı tariflerinde ve meyve olarak yenen muşmula pek çok faydalı özelliğe sahiptir. Aslında tadı pek çok kişinin yüzünü buruşturmasına ve damağında buruk bir ekşiliğe sebep olan bu meyvenin sağlığa yararları çoktur. İşte, muşmulanın faydaları ve diğer özellikleri!
Muşmulanın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Muşmula, Rosaceae familyasından ayva, armut ve elma ile yakından ilişkili çekirdekli bir meyvedir. Kökeni Güneybatı Asya’dır. Yunanistan, İtalya ve daha sonra tüm Avrupa’ya getirilmiştir. İlginç bir şekilde, bu meyveden Shakespeare’in Romeo ve Juliet’inde bahsedilmiştir.
Sonbaharın sonlarında, çoğunlukla Kasım ve Aralık aylarında hasat edilir. Soğuk havalarda iyi bir şeker kaynağıdır. Çürümüş muşmula yenebilir. Muşmula meyveleri sonbaharın sonlarında çiğ olarak toplanır ve olgunlaşmanın ötesinde çürümesine izin verilir, bu süreç bletting olarak adlandırılır. Genellikle serin ve kuru bir yerde, yumuşak ve koyu kahverengi bir renk alana kadar saklanır. Daha sonra tatlı ve hafif asidik bir tat alır. Muşmula kavrulabilir, kurutulabilir, yaş olarak yenebilir, turta, jöle, reçel, şarap ve içki formuna getirilebilir.
Muşmulalar, elma ve armut kadar bilinmemesine rağmen faydalı özellikleriyle öne çıkar. Muşmula meyvesi besin değerleri ve sağlıklı bileşenler açısından zengindir. Önemli miktarlarda amino asit, tanen, şeker, pektin ve organik asit içerir. Muşmula karoten, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, sodyum ve fosfor, B ve C vitamini içerir.
Muşmulanın faydaları:
- Antioksidanlar, vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
- Bağırsak enfeksiyonları ve iltihaplarını önler. Bu hastalıklara şifa olur.
- Adet düzensizliklerinde etkilidir.
- İshal, mide şişkinliği ve iç kanama tedavisinde yardımcıdır.
- Sinirleri güçlendirir, sakinlik verir.
- Polifenoller açısından zengindir. Diyabet gibi hastalıkların riskini azaltır.
- İltihap ve bakteri önleyici etkilere sahiptir.
- Bağışıklığı artırmaya yardımcı olur.
- İskorbüt tedavisine yardımcıdır.
- Kolesterol seviyelerini dengede tutar.
- Alzheimer ve benzeri beyinsel hastalıkları önler.
Muşmula Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?
Muşmulalar olgunlaştıklarında en ufak bir dokunuşta kolayca dağılabilir. Bol sulu ve yumuşak bir meyvedir. Posasını çıkarırken dikkatli olunmalıdır. Aksi halde leke bırakabilir. Sapını nazikçe soyup tepesindeki posasını sıkarak ve çekirdeklerini çıkararak yiyebilirsiniz. Olgun meyveler çiğ yenebilir. Muşmula suyu sıkılabilir, meyveli çayı ve kahvesi yapılabilir. Çeşitli tatlı, reçel, sos ve yemeklerde malzeme olarak yer alabilir. Reçel, jöle, marmelat veya şurup haline getirilebilir. Peynirle mükemmel bir uyum sağlar. Sirke ve şekerle bekletilip turşusu yapılabilir. Meyve şarabı yapımında, et yemeklerinin sosunda ve farklı yerlerde kullanılabilir.
Muşmulanın Zararları Var Mıdır?
Rosaceae familyasının diğer üyeleri gibi, muşmula da hidro-siyanik asit içerir. Bu bakımdan iyice olgunlaşmadan satın alınmamalıdır. Cinsine de bağlı olarak bazıları zehirli olabilir. Muşmula meyvesi besin maddeleri ve sağlık yararları açısından zengin olmasına rağmen, muşmula çekirdekleri tüketilmemelidir.