Hindistan Cevizi Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Merak edenler çok; Hindistan cevizi gerçekten bir ceviz mi? Gerçek şu ki, hindistancevizi, kullanım şekline göre fındık, ceviz, meyve veya tohum olarak sınıflandırılabilir. Mutfak dünyasında hindistancevizi genellikle meyve olarak görülür. Yemeklere tatlı, cevizli – hatta belki de tropikal bir lezzet katarlar. Hindistan cevizi, bilimsel adı Cocos Nucifera olan palmiye ağaçlarında yetişir. Hindistan ve Güneydoğu Asya’da ortaya çıkmıştır. Bugün hindistancevizi, Karayipler ve Afrika ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde yani sıcak iklimlerde yetişir. İç kısmında beyaz etli yeri yenebilir. Yağı, kreması, sütü ve kurutulmuş cevizi elde edilir ve farklı alanlarda kullanılır. Araştırmalar, hindistancevizinin besleyici yağlar ve sağlıklı besin değerlerini içerdiğini kanıtlamıştır. Bu müthiş meyvenin özellikleri, türleri, kullanım alanları, tüketim şekli, olası zararları ve yararlarını sizlerle paylaştık. İşte, Hindistan cevizi faydaları hakkında bilinmesi gerekenler!
Hindistan Cevizi Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Cocos nucifera adlı bir hindistan cevizi hurma ağacının meyveleri olan Hindistan cevizinin eti, suyu, sütü ve yağından faydalanmak mümkündür. Hindistan cevizi 4500 yıldan fazla bir süredir tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir, ancak son zamanlarda lezzetleri, mutfak kullanımları ve potansiyel sağlık yararları nedeniyle popülaritesi artmıştır. Karbonhidrat oranı yüksek diğer birçok meyvenin aksine, hindistancevizi çoğunlukla yağ içerir. Ayrıca protein, birkaç önemli mineral ve az miktarda B vitamini içerirler.
Hindistan cevizinin içindeki çiğ beyaz ete çekirdek denir. Sert bir dokuya ve lezzetli, hafif tatlı bir tada sahiptir. Dış kabuğunu soyup dilimleyerek yiyebilirsiniz. Soyulmuş ve dilimlenmiş olarak da satılır. Hindistan cevizi sütü ve kreması çiğ, rendelenmiş meyvesinin preslenmesi ile yapılır. Hindistan cevizindeki mineraller vücudunuzdaki birçok fonksiyonda yer alır.
Hindistan cevizi özellikle kemik sağlığı ve karbonhidrat, protein ve kolesterol metabolizması için gerekli olan manganez açısından faydalıdır. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olan bakır ve demir ile hücrelerinizi koruyan önemli bir antioksidan olan selenyum açısından da zengindirler. Diğer yağlardan farklı olarak doğrudan ince bağırsaktan emilir ve anlık enerji verir. Kilo vermeye yardımcı olur.
Hindistan cevizi faydaları:
- Kalbi korur.
- Kan şekeri seviyelerini dengeler.
- Antioksidanlar içerir. Hastalıklara karşı korur.
- Yağ yakımını hızlandırır, kilo verdirir.
- Anlık enerji verir.
- Mikropları önler ve giderir.
- Açlığı bastırır.
- Nöbet belirtilerini hafifletir.
- Cildi besler ve güzelleştirir.
- Saç bakımında da etkilidir.
- Alzheimer belirtilerini hafifletir.
Hindistan Cevizi Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?
Kurutulmuş hindistancevizi eti genellikle rendelenir veya traş edilir ve yemek pişirmede veya fırınlamada kullanılır. Daha fazla işlenebilir ve un haline getirilebilir. Yağı da meyvesinden yani iç kısmından çıkarılır. Hindistan cevizi yemeklere, meyve suyuna, tatlılara, dondurmalara güzel bir lezzet katar. Balık, karides ve pirinç yemeklerine aroma verir. Kek, kurabiye ve ekmek yapımında kullanılabilir. Yulaf ezmesi, puding, yoğurtla karıştırılabilir. Unu ise fırıncılık ürünlerinde kullanılır. Glutensizdir. Hindistan cevizi yağını fırın, sote ve kızartma işlemlerinde kullanabilirsiniz. Cilt ve saç bakımında Hindistan cevizi yağı en etkili bakım ürünüdür.
Hindistan Cevizinin Zararları Var Mıdır?
İçerdiği doymuş yağ içeriğinden bahsetmiştik. Yağ, kalori ve şeker bakımından zengin olduğundan aşırı tüketimi kilo alımına, diyabete ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Doktorunuz size doymuş yağı azaltmanızı tavsiye ettiyse, hindistancevizi yağını kullanmamalısınız. Bir süre sonra LDL kolesterolü yükseltmeye başlar. Bununla birlikte, hindistancevizi yağının tereyağından daha fazla yağ ve doymuş yağ içermesine rağmen, LDL seviyelerini tereyağı kadar yükseltmediğine ve HDL kolesterolü artırabileceğine dair bazı kanıtlar var.