Üzüm Pekmezi Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Pekmezler her ne kadar yapış yapış olsalar da, sayısız faydaya sahiptir. Pekmezin sağlığa faydaları adet sorunları, diyabet, akne, sivilce, kemikler, sinir sistemi, yaralar ve saç sağlığı gibi pek çok durumu kapsıyor. Pekmez (Melasses), şeker kamışı ve şeker pancarının sofra şekerine dönüştürülmesinden elde edilen bir yan üründür. Adını Latince bal anlamına gelen Mel kelimesinden alır. Gıda ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılmasının yanı sıra, çeşitli sağlık yararları da sunar. Ana malzemesi ve üretim şekline göre farklı türlere ayrılan pekmezin en yaygın türlerinden biri de üzüm pekmezidir. Dünyada en çok Karayipler, ABD, Tayland, Hindistan, Tayvan, Brezilya, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilmektedir. İşte, üzüm pekmezi faydaları hakkında bilinmesi gerekenler!
Üzüm Pekmezi Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Pekmez, şekerin ve kullanılan meyvenin cinsine bağlı olarak siyah, koyu veya açık renklerde olur. Besin içeriği ve kalitesi, rafine işlemine, kullanılan bitkinin olgunluğuna ve şeker miktarına bağlıdır. Kükürt, hidrol, sülfür gibi bileşenlerle hazırlanma sürecinden geçer. Açık renkli pekmez hafif bir tada sahipken, koyuları daha zengin ve keskin bir tat sunar. de iyi bir enerji, karbonhidrat ve şeker kaynağıdır. B vitaminleri gibi çeşitli vitaminler, kalsiyum, magnezyum, potasyum, bakır, demir, fosfor ve sodyum gibi mineraller içerir.
İşte, üzüm pekmezi faydaları!
- Saç ve cilt sağlığını geliştirir.
- Baş ağrısı ve yüksek ateşi önler.
- Sinir sistemi sağlığını güçlendirir.
- Kan dolaşımı ve metabolizma için önemlidir.
- Büyüme ve gelişmeyi destekler.
- Anemi, tiroid sorunları, aritmi ve kemik erimesine iyi gelir.
- Akne ve sivilceye iyi gelir.
- Ruh haline iyi gelir.
- Kas, kalp ve sinir sistemi üzerinde etkilidir.
- Diyabetli hastalarda kan şekeri seviyelerini dengeler.
- Kabızlığı ve adet sancılarını giderir.
- Antioksidan özelliği sayesinde hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
Üzüm Pekmezi Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?
Pekmez, sağlıklı saç büyümesini destekler. Saçları yumuşatır, doğal şeklini almasını sağlar, dolgunlaştırır ve erken beyazlaşmasını önler. Pekmezle belli başlı saç maskeleri ve aynı zamanda cilt maskeleri hazırlanabilir. Üzüm pekmezi tek başına sabahları ve istenen herhangi bir öğünde günde en fazla 3-4 kaşık olmak üzere yenebilir. Tahin ile birlikte karıştırılarak tüketilebilir. Pekmez, turta, zencefilli kurabiye, meyveli kek gibi fırına giren tariflerde malzeme olarak kullanılabilir. Rom üretiminde de kullanılır. Esmer şekere zengin, koyu kıvam ve lezzet kazandırmak için de kullanılır.
Doğal olarak mevcut besinler açısından zengin, faydalı bir tatlandırıcıdır. Pek çok yemeğe ve tatlıya şeker katmak yerine pekmez eklenir. Doğal bir sağlık ilacı olarak, saç tedavisi için suyla seyreltilebilir veya cilde topikal olarak yayılabilir. Hayvan yemlerinde, karbon kaynağı olarak, bahçecilikte, gübrede, hatta bazı alternatif tıp ilaçlarında da pekmez kullanılabilir.
Üzüm Pekmezinin Zararları Var Mıdır?
Pekmez, ölçülü tüketilirse çoğu insan için güvenlidir. Üzüm pekmezi aynı zamanda, rafine şekere iyi bir alternatif olabilirken, ekstradan içinde barınan şekerin çok fazla tüketilmesi olumsuz etkilere neden olabilir. Yan etkiler özellikle diyabetli kişiler için zararlı olabilir. Ayrıca sindirim sorunlarına neden olabilir. Aşırı miktarlarda tüketmek dışkıda yumuşamaya veya ishale neden olabilir. İrritabl bağırsak sendromu veya diğer sindirim rahatsızlıkları olan kişiler üzüm pekmezi kullanmaktan kaçınmak isteyebilir. Diyabet veya sindirim sorunları olan kişilerin de dikkatle tüketmesi gerekir.