Sirkenin Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sirke kullanımı binlerce yıl öncesine dayanıyor. Evlerde ve büyük çaplı mutfaklarda, ayrıca tıp ve kozmetikte sirke malzeme olarak yer alıyor. Beyaz sirke, elma sirkesi, üzüm sirkesi gibi farklı türleri olabiliyor. Çok amaçlı bir sıvı madde olan sirke bol miktarda asit içerir. Temizlik, bahçecilik ve yemeklerde sıkça tercih edilir. Hatta tıbbi uygulamaları da vardır. Günümüzde çoğu beyaz sirke, tahıl alkolünün (etanol) fermantasyonundan yapılır. Bu tür alkol doğal olarak pek çok besin maddesi içermez, bu nedenle bakteriyel fermantasyon sürecini başlatmak için maya veya fosfat gibi diğer bileşenler eklenebilir. Severek yemeklerde özellikle salatalarda kullandığımız sirkenin faydaları merak ediliyor. İşte tüm detaylar!
Sirkenin Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Sirkenin faydaları sirkenin türüne göre değişiyor. Elma sirkesi, üzüm sirkesi, beyaz sirke gibi türlerine kısa kısa değineceğiz. Elma sirkesi asırlardır hem gıdalarda hem de temizlikte ve tıp alanında elma sirkesinden faydalandı. Elma sirkesi, antimikrobiyal ve antioksidan etkileri de dahil olmak üzere çeşitli sağlıklı özelliklere sahip. Diyabet, zayıflama, kolesterolü düşürme ve pek çok faydası bulunuyor. Damıtılmış beyaz sirkeler ise gıda olarak, temizlik ve bahçecilik ürünü olarak kullanılıyor.
Beyaz sirke, favori tariflerinize lezzet katmanın dışında sağlığa çok faydalıdır. Sirke binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılmaktadır. Sağlık yararları üzerine yapılan çoğu modern araştırma, sirkenin asetik asit bileşenine odaklanmaktadır. Sirkenin olası sağlık yararlarından bazıları şunlardır:
- Kan şekeri kontrolünü sağlar.
- Kilo vermeye yardımcıdır.
- Kolesterolü düşürür.
- Antimikrobiyal özelliklerinden dolayı sirke, tırnak mantarı, siğiller ve kulak enfeksiyonları gibi fiziksel rahatsızlıkların tedavisinde faydalı olabilir. Aynı zamanda cilt enfeksiyonları ve yanıklar için etkili bir topikal tedavidir.
Sirke türleri tüm dünyada; pirinç şarabı sirkesi, elma sirkesi, beyaz damıtılmış sirke, balzamik sirke ve meyve sirkesidir. Türüne bağlı olarak, farklı asit seviyelerine sahip olabilirler. Ortak özellikleri sahip oldukları antioksidanlardır.
Sirke Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?
Beyaz sirke, içilebilir sirke türlerinden daha güçlü ve biraz daha sert bir tada sahiptir, bu nedenle muhtemelen tek başına içmek istemezsiniz. Ancak, bir tarifin parçası olarak elinizin altında bulunması çok pratik bir malzeme olabilir. Sirkenin mutfakta kullanım alanları:
Turşu, salatalar, sos yapımı, fırınlanmış ürünler, peynir yapımı ve isteğe göre farklı tarifler olabilir.
Sirkenin Zararları Var Mıdır?
Sirke sağlıklı bir ürün olsa da, her şeyin fazlası zarardır. Çok fazla sirke tüketimi, mide ekşimesi veya hazımsızlık gibi sorunlara yol açabilir. Sirke gibi asidik gıdaların aşırı tüketimi diş minesinin bozulmasına sebep olabilir. Bazı araştırmalar, beyaz sirkenin dişlerinize diğer sirke türlerinden daha fazla zarar verebileceğini gösteriyor. Kan şekeri ve kalp ilaçları sirke ile birlikte ya da aynı süre zarfında alınmamalıdır. Diyetinizde veya takviye rejiminizde ciddi değişiklikler yapmadan önce daima doktorunuza danışın.