Rokanın Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Roka, Akdeniz bölgesinden gelen biberli, kendine özgü tadı olan bir yeşilliktir. Roka salatasının balık yemeklerinin vazgeçilmezi olduğu bilinir. İtalyan teresi olarak da bilinen roka, Brassica veya Cruciferous ailesinin bir üyesidir. Bu sınıflandırma çoğunlukla Brüksel lahanası, lahana, karnabahar ve brokoli gibi turpgil sebzeleri içerir. Çalışmalar rokanın kanserle savaşmaya yarayan bileşikler içerdiğini göstermektedir. Mis gibi kokusu, yeşil rengi, tadı ve şifasıyla sofraların en sevilen besinlerinden biridir. Roka bitkisinde bolca lif ve fitokimyasallar bulunur. Şeker, kalori, yağ ve karbonhidrat değerleri düşük olduğundan daha sağlıklıdır. Peki, rokayı tek başına veya salatalarda kullanmak dışında nasıl tüketebiliriz? Özellikleri ve zararları neler? İşte, rokanın faydaları ve diğer detaylar!
Rokanın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Roka mevsiminde taze olarak tüketilmelidir. Neredeyse her bölgede yetişir, kışın seralarda da yetişebilir. A, C, K ve P vitaminleri, folat ve kalsiyum gibi mineralleri içerir. İşte, rokanın faydaları:
Roka antioksidanlar içerdiğinden kanın temizlenmesini sağlar ve en önemlisi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kansere karşı vücudu savunur. En başta da akciğer ve bağırsak kanserinden korur. Çiğ yenen roka iştah açar. Kemik sağlığını korur. Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Hastalıklardan korur. Göz sağlığı için de faydalıdır. Diyette rahatlıkla tüketilebilir. Kalp ve damar sağlığına iyi geldiği gibi, diyabetli hastalara şifa olur ve sindirim sistemini korur. Hazımsızlığa iyi gelir. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Öksürüğü keser. Cinsel gücü artırır. Saç ve cilde faydalıdır.
Roka tüketimi, kas kasılmalarını önler. Beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Sıtma ateşini düşürür. Eklem iltihaplarının atılmasını sağlar. Rokanın faydaları bunlarla da bitmez. Gebeliği destekleyicidir. Dalak hastalıklarına da iyi gelir.
Roka Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?
Pek çok yeşillikten farklı olarak rokanın farklı bir tadı vardır. Salatalara ve soğuk mezelere bu sayede farklı bir lezzet katar. Ağız kokusuna karşı roka çiğnenebilir. Marul, maydanoz, tere gibi yeşilliklerin yerine kullanılabilir. Ayrıca karışık olarak da salata, meze ve garnitürlere eklenebilir. Kendine has yaprak şekline sahiptir. Rokanın çiçekleri, tohumu ve yaprakları yenebilir. Pizza, cips, sandviç ve dürümde kullanılabilir.
Üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyerek afiyetle yiyebilirsiniz. Protein dolu bir tarif: Rokanın üzerine domates, ızgara tavuk ve ceviz ekleyip afiyetle tüketilebilir. Roka, narenciye ile mükemmel bir uyum yakalar. Sıcak ve soğuk pesto soslarında fesleğen yerine kullanılabilir. Roka, parmesan ve çam fıstığı ile sos hazırlanabilir. Roka pişirildiğinde, tadı daha yumuşak olur. Makarnalarda kabak, keçi peyniri ve rokanın kullanılması çok popülerdir.
Rokanın Zararları Var Mıdır?
Roka çok fazla yan etkiye yol açmaz. İyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Fakat aşırı tüketildiğinde kalp ve kan rahatsızlıklarına yol açabilir. Kalp hastaları dikkatli tüketmelidir. Fazla yenirse gaz yapabilir. İştah açıcı olduğundan kilo alımına yol açabilir.