Pekmezin Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

pekmezin faydaları

Pekmez, başta üzüm olmak üzere çeşitli meyvelerin odun külü veya öğütülmüş keçiboynuzu çekirdeği gibi pıhtılaştırıcı bir madde ile kaynatılmasıyla elde edilen melas benzeri bir şuruptur. Kahvaltıda şerbet veya tahin ile karıştırılarak kullanılır. Azerbaycan’da pekmez doğal yoğurtla da karıştırılarak yaz aylarında serinletici olarak tüketilir. Türk geleneklerinde en sevilen besleyici ve lezzetli tatlardan biri tahin pekmez ikilisidir. İşte severek tükettiğimiz pekmezin faydaları, kullanım şekli ve olası yan etkileri hakkında merak edilenler…

Pekmezin Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

pekmezin faydaları
pekmezin faydaları

Pekmezler sıvı ve katı pekmez olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Özellikle karbonhidrat, mineral, vitaminler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir. Pekmez bir enerji deposu ve besin kaynağıdır. İnsan sağlığına katkısı nedeniyle koruyucu veya tedavi amaçlı da tüketilmektedir. Pekmezler şeker hastalığı, ishal, karaciğer, böbrek, mide, bağırsak, akciğer, ağız ve boğaz hastalıkları, grip, öksürük, astım, bronşit, sarılık, kızamık, reflü, damar tıkanıklığı, anjina, kolesterol ve kansızlık gibi birçok hastalığı olumlu yönde etkileyebilir.

Üzüm, dut ya da incir gibi tatlı meyvelerin ezilerek kaynatılmasıyla hazırlanır. Keçiboynuzu pekmezi ve Andıç pekmezi de bir hayli faydalıdır. İşte, pekmezin faydaları:

  • Thiamin, riboflavin ve demir açısından baldan daha zengindir.
  • Bol miktarda krom içerir. Hamilelikte ve yaşlılık döneminde vücutta krom eksilmesinin önüne geçer.
  • Günlük potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.
  • Karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Günlük zindelik ve güç verir. Yoğun olarak mineral içerir.
  • Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirir. İyileşme sürecini hızlandırır.
  • İltihap giderir. Karaciğeri temizler.
  • Sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar. Hazımsızlık, gaz ve kabızlığa karşı etkilidir.
  • Dişleri ve kemikleri güçlendirir. Kansızlığa iyi gelir.
  • Bağırsak kurdu, solucan ve tenya gibi bağırsak parazitlerini öldürür.
  • Öksürüğü keser.

Pekmez Nasıl Tüketilir ve Nerelerde Kullanılır?

Pekmez aç ya da tok tüketilebilir. Fakat pekmezi tükettikten hemen sonra mutlaka hareket edilmesi ve üzerine su içilmesi önemlidir. Besin değerleri ve özellikle karbonhidrat ile şeker bakımından zengin olduğu için, hareketsiz durmak kalori alımına sebep olabilir. Pekmez türleri kahvaltıda en fazla 2 çay kaşığı kadar tüketilebilir. Çocuklar 1-2 yemek kaşığına kadar pekmez tüketebilir. Sabah ve akşam aç karnında yenmesi daha doğrudur. Pekmez sade, tahinle birlikte, sulandırılarak yenebilir. Sıcak içeceklere, tatlılara, hamur işlerine eklenebilir.

Pekmezin Zararları Var Mıdır?

Pekmez az önce de bahsettiğimiz gibi oldukça sağlıklı ve besleyici bir gıda olmasına karşın, çok fazla tüketildiğinde veya yanlış pişirildiği ve saklandığında, faydadan çok zarara yol açabilir. Diyabet hastalarının herhangi bir pekmez türünü tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir. Pekmez çok yoğun miktarda yendiğinde, sindirim sisteminde ciddi sorunlara sebep olmaktadır. Özellikle mide bulantısı, kusma ve ishal bu etkilerdendir. Aşırı tüketimi enerji artışı ve kilo alımı demektir. Ayrıca pekmezler çok fazla pişirildiğinde kanserojen olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir