Nane Yağı Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

nane yağı faydaları

Nane yağı, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetişen nane bitkisinden elde edilir. Nane bitkisi Türkiye’de de yetişir. Nane yağı genellikle yiyecek ve içeceklerde tatlandırıcı olarak ve sabun ve kozmetikte koku olarak kullanılır. Nane yağı ayrıca çeşitli sağlık sorunlarında tedavi amaçlı kullanılır. Diyet takviyelerinde, kürlerde, cilt kremi ve merhem olarak ise topikal formda kullanılabilir. Nane yağı iltihaplı bağırsak sendromu tedavisinde oldukça etkilidir. Hazımsızlık, spazm, emzirme dönemi sorunları, baş ağrısı gibi durumlarda da yine faydalıdır. Fazla tüketiminden kaçınmak gerekir ki, mide ekşimesi görülebilecek en büyük yan etkisidir. Nane yağını yiyecek ve içecekten ziyade, halk arasında daha çok cilt bakımında kullanmaktayız. Peki, nane yağı nasıl ve nerelerde, ne amaçlarla kullanılır? İşte, nane yağı faydaları, özellikleri ve zararları hakkında merak edilenler!

Nane Yağı Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

nane yağı faydaları
nane yağı faydaları

Nane yağı, nane ve su nanesinin bir melezi olan nane bitkisinden gelir. Toplumlar, sindirim sorunları, soğuk algınlığı ve baş ağrıları da dahil olmak üzere bir dizi hastalığı tedavi etmek için yüzyıllardır nane yağı kullandılar.

İşte, nane yağı faydaları:

  • Spor performansını artırır. Enerjiyi yükseltir.
  • Kronik kaşıntı, döküntü ve egzama gibi cilt sorunlarına iyi gelir.
  • Enfeksiyon ve virüsü önler. Mikropları öldürür.
  • Mide bulantısını hafifletir.
  • Hazımsızlığı giderir.
  • İrritabl bağırsak sendromu semptomlarını azaltır.
  • Ağrıları azaltır. Emzirme döneminde meme ucu çatlaklığı ve baş ağrısını önler.
  • Kusmayı önler veya azaltır.
  • Mukus akıntısını keser.
  • Kas spazmlarını azaltır.
  • Şişkinliği azaltır.
  • Terlemeyi teşvik eder.
  • Kan dolaşımını artırır.

Nane Yağı Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

Nane esansiyel yağını ağrı, baş ağrısı veya kaşıntı için kullanmak isteyen kişiler, yağı başka bir madde ile seyrelterek cilde uygulayabilirler. Bunu yapmak için, jojoba veya hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağa birkaç damla nane yağı ekleyin. Nane yağını solumak için, bir kase buharlı suya sadece birkaç damla ekleyin veya banyoya girmeden önce bir taşıyıcı yağda seyreltin.

Cilt ve saç bakımında inanılmaz etkilere sahiptir. Haftada 2-3 kez nane yağını kullanarak saç ve cilt bakımı yapılabilir. Saç büyümesini destekler, yağı dengeler, saç kalınlığını artırabilir, iltihabı yatıştırır. Baş ağrısını dindirmek, tansiyonu dengelemek, sinirleri yatıştırmak için aromaterapi seansında olduğu gibi nane yağını ense, şakak, alın, bilek içlerine sürüp, biraz da odanıza kokusunu sıkabilirsiniz.

Nane Yağının Zararları Var Mıdır?

Nane yağı topikal olarak dışarıdan uygulanmalıdır. Bununla birlikte, sağlık uzmanları uçucu yağların yutulmasını önermemektedir. Saf uçucu yağlar oldukça konsantredir ve toksik olabilir. Nane yağı mentol içerir. Mentol, çocuklarda ciddi yan etkilere neden olabilir, bu nedenle ebeveynler çocuğun cildine nane yağı sürmemeli veya onu solumasına veya yutmasına izin vermemelidir.

Hamilelik ve emzirme döneminde, uçucu yağları kullanmadan önce bir doktora danışmanız önemlidir. Aromaterapik yağlar evcil hayvanlar için de tehlikeli olabilir. Nane yağı cilt tahrişine, sindirim semptomlarına ve bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kullanım esnasında yan etki görülüyorsa, derhal durulmalı ve en yakın sağlık merkezine gidilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir