Kuru Dut Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İncir ile aynı familyaya ait dut ağaçlarının meyveleri beyaz ve kara dut olarak iki türde incelenebilir. Kurutulmuş meyveler de yaş meyveler kadar zengin besin içeriklerine ve faydalara sahip. İpekböceklerinin tek besini olan dutlar genellikle, siyah, beyaz veya kırmızı renkli meyvelerdir. Ve şarap, meyve suyu, çay, reçel veya konserve yiyeceklere dönüştürülerek kullanılır. Tatlı aroması, etkileyici besin değeri ve çeşitli sağlık yararları nedeniyle dut dünya çapında popülerlik kazanmıştır. Kanseri uzak tutmaya ve kan şekerinizi kontrol etmeye yardımcı olan kuru dut çok faydalı bir besindir. Ara öğünlerde ve atıştırmalıklarda adı geçen bu ürünü sizler için inceleyeceğiz. İşte, kuru dut faydaları, zararları ve kullanım şekline dair tüm detaylar!
Kuru Dut Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Dut ve kuru dut besin değerleri: Magnezyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, demir, lif, şeker, protein ve B1, B2, C, K ve C vitamini olarak sayılabilir.
Dutlar C vitamini açısından zengindir. Bu da kanser türlerinin gelişim riskini sınırlar. Cilt, tendonlar, bağlar ve kemikler için kolajen gelişiminde rol oynar. Yeterli miktarda C vitamini alımı kemik sağlığı için kritik öneme sahiptir. Dutlardaki flavonoidler, yaşa bağlı çeşitli göz rahatsızlıklarının önlenmesinde yardımcı olabilir. Aynı zamanda bilişsel bozukluklar, hafıza sorunları gibi beyinsel sorunları önler.
Araştırmalar, dut açısından zengin bir diyetin kolesterolü dengelediğini ve kalp damar sağlığını koruduğunu göstermiştir. Dut ayrıca, kanserin önlenmesinden diyabet yönetimine kadar her şeyde rol oynayabilecek fenolik asitler açısından da zengindir. İçindeki flavonoidler, oksidatif stresi sınırlamak için serbest radikallerle savaşır. Bu önemlidir, çünkü oksidatif stres fiziksel, bilişsel ve hatta duygusal sağlığın çeşitli yönleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Kuru Dut Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?
Yaz mevsiminde çıkan dutun, kurutulmasıyla elde edilen bu besin kışın tüketilir. Kuru dut, hem ağız yoluyla tüketilebilir hem de kaynatılarak suyu içilebilir. Uzmanlar, kuru dutların ağız yoluyla tüketilmesinin çok daha yararlı olacağını belirtirler. Günde en fazla bir avuç kuru dut yenmelidir. Kuru meyveler üzerindeki toz ve kirden arındırılması için yıkanmalıdır. Fazla tüketilmesi ishal oluşumuna da yol açabilir. Bundan dolayı bu tarz gıdaların dengeli tüketimi oldukça önemlidir.
Kuru Dut Zararları Var Mıdır?
Kuru duta karşı alerjiniz varsa, kronik hastalığınız, hamilelik durumunuz veya düzenli ilaç kullanma durumunuz varsa öncesinde doktorunuza danışarak kuru dut tüketebilirsiniz. Aşırı tüketildiğinde de yan etkilere yol açabilir. Bunlar; diyabet, şeker seviyelerinde ani değişim, kemoterapi tedavisini etkileme, alerji, cilt kanseri gibi yan etkiler olabilir. Birçok meyveyi ve meyve kurusunu yerken tüketim miktarına dikkat etmek gerekir. Kuru dut faydalı bir besin olsa da aşırı tüketimi zararlara sebep olabilir. Şeker içeriği yüksek olan kurutulmuş meyveler kilo verme sürecindeki kişileri de olumsuz yönde etkilemektedir.