Kavunun Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

kavunun faydaları

Yazın en sevilen meyvelerinden kavun, tatlı ve sulu lezzetiyle ve besin içerikleriyle herkesin favorisidir. Sodyum, doymuş yağ ve kolesterol değerleri düşük olduğundan en sağlıklı yiyeceklerdendir. Diyet lifi, K vitamini, potasyum, bakır, B6 ve C vitamini kaynağıdır. Yaz sıcaklarında iyi bir su kaynağıdır. Bağırsak fonksiyonlarını destekleyen kavun, susuz kalmamızı önler ve cildimizi yazın etkilerinden korur. Vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından zengin olan kavunun kullanım alanları da çoktur. Bir meyve gibi yenebilen kavun, kokteyl, tatlı ve bazı kültürlerde yemek yapımında kullanılıyor. Peki, birçoğumuzun yaz aylarında severek tükettiği kavunun faydaları aslında ne kadar biliniyor? Özellikleri, türleri, olası yan etkileri ve tüketim şekline dair detaylar sizlerle!

Kavunun Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

kavunun faydaları
kavunun faydaları

Yaz ve sonbaharın en sevilen meyvelerinden kavun hem mis kokusu hem sulu ve lezzetli yapısıyla herkesin favorisi. Nasıl ve ne kadar tüketildiğine bağlı olarak, pek çok sağlık sorununa şifa oluyor. Sarı, beyaz ve yeşil renkteki oval veya yuvarlak şekilli kavunlar pek çok yerde yetişir. Ülkemizde Kırkağaç, Trakya ve Van civarlarında, dünyada İtalya, İspanya ve Yunanistan’da yetiştirilir. Charentais, mini, ballı, galia gibi türleri vardır. 1 porsiyon kavunda 25 ila 50 kalori ve 1,5 gram lif bulunur. Turuncu ve sarı olanlar, beta karoten içerir. A, B1, B2, B5 ve C vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfat, sodyum ve kalsiyum açısından zengindir. Fitokimyasallar, likopen ve beta-karoten gibi bitkisel besinler de içermektedir. İşte, kavunun faydaları:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıkları önler.
  • Kalp ve damar sağlığını korur. Tansiyonu ve kolesterolü düzenler.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Böbrek taşları ve kumlarını düşürmeye yardımcıdır.
  • İdrar söktürür, kabızlığı önler.
  • Cildi besler.
  • Romatizmal ağrılara iyi gelir.
  • Uykusuzluk ve stres gibi sinirsel sorunlara iyi gelir.
  • Kilo vermeye yardımcıdır.
  • Susuzluğa karşı bire birdir. Sporcuların ve sıvı eksikliği çekenlerin favorisidir.

Kavun Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?

Sağlam kabuklu olgun kavunlar tercih edilmeli ve serin bir yerde en fazla 1 hafta saklanmalıdır. Dilimlenmişse streç filmle kaplanarak dolapta saklanmalıdır. Kavun meyvesi her öğün tüketilebilir. Kahvaltıda, yemeklerden sonra ve ara öğünlerde yenebilir ve tokluk hissi yaratır. Kavun, meyve salatalarında, meyve suyu ve smoothie’lerde, kokteyl ve tatlı yapımında kullanılabilir. Bazı kültürlerde dolması ve yemekleri de yapılır. Bu sizin tercihinize bağlıdır. Kavun suyu cilde de iyi geldiğinden bakım maskelerinde kullanabilirsiniz.

Kavunun Zararları Var Mıdır?

Kavunda fazla miktarda şeker ve lif yer alır. Aşırı tüketildiğinde şeker hastaları ve kilo sorunu olanlar problem yaşayabilir. Bu nedenle doktor önerisi aldıktan sonra tüketilmelidir. Kavun alerjisi olanlarda anafilaksi denilen ciddi bir tepkime görülebilir. Bunun dışında kavunun çok fazla miktarda tüketilmediği takdirde hiçbir yan etkisi olmamaktadır. Kavun, ülser gibi mide sorunları olanlarda mide asidini yükseltebilir. Bu kişilerin de kavunu dikkatli tüketmesi gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir