Dereotunun Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dereotu günümüzde akıllara ilk olarak patates salatasını getirse de, yüzyıllardır Avrupa ve Asya mutfaklarında kullanılan harika bir bitkidir. Dereotu yaprakları dereotu otu olarak bilinirken, dereotu tohumu baharat olarak kullanılır. Taze dereotu ilkbahar ve yaz başında çıkar ve tüketilir. Ancak genellikle seralarda yetiştirildiğinden her mevsim bulunur. Dereotu bitkisi (Anethum graveolens), yeşil ve ince yapraklıdır. Oval meyveleri dereotu tohumudur ve bundan baharat üretilir. Bahçelerde ve evlerde yetiştirilecekse yıllık bir bitki olduğunu hatırlatalım. Pek çok şekilde kullanılan ve tüketilen bu mucizevi bitkinin tüm özelliklerini araştırdık. İşte, dereotunun faydaları, özellikleri, kullanım alanları ve zararları hakkında bilinmesi gerekenler!
Dereotunun Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
İnce ince kıydığımız dereotunu salatalara, patates salatasına, böreklere, poğaça ve daha pek çok yemeğe ekliyoruz. Dereotunu yıkayıp çiğ veya pişmiş şekilde tek başına da tüketebiliyoruz. Baharatlı ve hafif tadı, hoş kokusu, bulantıyı ve iştahı bastıran yapısı ile dereotu çok etkili bitkilerden biridir. Kalorisi düşük olduğundan diyet yapanların kurtarıcı besinlerinden de biridir.
Anethum graveolens bitkisinden gelen bu lezzetli ve şifalı ot, Asya ve Avrupa mutfaklarında yaygın olarak kullanılır. Aromatik yapısı ile pek çok farklı tarife girer. 100 gramında 43 kalori bulunur. Sodyum, potasyum, C vitamini, kalsiyum, demir, A vitamini, mangan, karbonhidrat, lif, protein, yağ, magnezyum, çinko ve aktioksidanlar içerir. İşte, maddeler halinde dereotunun faydaları:
- Antioksidan deposu dereotu, hücreleri toksik maddelerden korur. Bu da kalp hastalığı, beyin hastalıkları, romatizma ve kanser gibi hastalıklarla savaşmamızı sağlar.
- Kalp, böbrek, karaciğer ve beyin hastalıkları riskini azaltır.
- Kolesterol ve kan basıncını dengede tutar.
- Kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Tip 2 diyabet riskini azaltır.
- Bakteri, virüs, mantar ve enfeksiyonlarla savaşmamıza yardımcıdır.
- Kemik sağlığımızı korur.
- Adet sancısını bastırır.
- Gece uykusuna faydalıdır ve sakinleştiricidir.
- Ağız spreyi olarak nefesi tazeler. Ağız kokusunu giderir.
- Cildi güzelleştirir.
- İştahı bastırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Hıçkırığı bastırır.
- İshali geçirir.
- Dizanteri ve mantara karşı etkilidir.
- Artrit ve kireçlenmeye iyi gelir.
- Adet döngüsünü düzenler.
- Solunum yolu sorunlarını giderir.
- Kansere karşı etkilidir.
- Ağız ve diş sağlığını korur.
Dereotu Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?
Her öğünden önce aç karnına bir kaşık çiğ dereotu çiğnendiğinde güzel bir diyet kürü yapılabilir. Balık, salata, patates, yoğurt ve hamur işlerine eklenebilir. Tek başına yenebildiği gibi zayıflama ve detoks kürlerinde içeceklere ve her şekilde yemeklere eklenebilir. Dereotu yağı çok tavsiye edilmiyor ve sakıncalı, fakat bitki çaylarında kullanılabilir. Tohumu keskin bir tada sahiptir. Dereotunun yerini ise rezene ve tarhun bitkileri alabilir.
Dereotunun Zararları Var Mıdır?
Aşırı tüketildiğinde dereotu bile zararları olabilen bir bitkidir. Cilde direkt temas ettirildiğinde tahrişe, kuruluğa vs sebep olabilir. Çok miktarda dereotu yiyenlerde alerji oluşabilir. Hamilelik döneminde doktor önerisi almadan tüketilmemelidir. Dereotu sanıldığı gibi gaz yapmaz, aksine gaz söktürücüdür.